Biztonságos a tavalyi nyári gumi az autóra? Így dönthető el a legegyszerűbben
A nyári gumit már érdemes feltenni az autóra, ám nem biztos, hogy biztonságos a tavalyi szett.

auto-gumi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári gumik felszerelésére általában április közepén kerül sor, ám nem csak a naptári idő az irányadó: a gyártók azt javasolják, tartósan 7°C-os középhőmérséklet fölött történjen meg az abroncsok cseréje.

Míg a csúszós, jeges utaktól tartva a téli gumikat általában a többség időben felteszi, a nyári gumik esetében sokkal megengedőbbek az emberek. Pedig a tapadási fokuk egészen más, a nyári esőzésekben megnőhet a fékút téli gumival, ráadásul az üzemanyag-fogyasztás is jelentősebb lehet mellette, ami a pénztárcának sem kedvez.

A biztonságos nyári gumi

A nyári gumi felszerelése azért is fontos, mert az abroncsok mintázata és anyaga eltér, a forró vagy a hirtelen zivatarok után nedvessé váló aszfalton teljesen más adottságok szükségesek, mint a téli mínuszokban bejegesedett, ónos esőtől csúszó betonon. Néhány tényező azonban meghatározó abban, hogy a tavalyi gumiszett idén is megfelelő-e.

Általánosságban 3-4 évente javasolnak teljes cserét a gyakori autóhasználók számára a szakértők, míg a városi közlekedés és a rossz minőségű utak gyorsítják az amortizációt, a jobbára sima autópályán, kevés fékezés-gyorsítással járó szakaszokon vezetett kocsik abroncsai lassabban kopnak el. A vezetési stílus is sokat számít a gumik élettartamának növelésében.

A gumi profilmélysége

A legfontosabb jellemző a gumiabroncsok profilmélysége, ez jelzi ugyanis a kopások erősségét a felületen. Minél kopottabb a gumi, annál kisebb a mélység, a mintázat annál kevésbé barázdált, ami nemcsak a megcsúszás esélyét növeli a nedves úttesten - a fékút akár duplájára is nőhet -, de a defektekét is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez látszódhat a kopásjelzőkön, ám nem érdemes a behelyezett gumiblokk által jelzett, kritikus és törvényben előírt 1,6 milliméteres szintet megvárni, nyári gumiknál 2,5-3 milliméternél már javasolt a csere, amit speciális mérőeszközzel ellenőrizhetsz, az autószerelő műhelyekben és a gumiszervizekben is segítenek benne.

Gyors vizsgálat egyeurós érmével

Néhány pénzérme is segíthet annak megállapításában, hogy biztonságos gumikkal van-e dolgod. Nyári abroncsok esetében egyeurós érmével a legkönnyebb megállapítani a profilmélységet. Ha az eurót behelyezed a hosszanti barázdába, és az érme pereme nem látszódik ki, a gumi biztonságos, legalább 3 milliméter mélységű. 

Amennyiben a pénzérme peremét már nem fedi a profil, mihamarabb cserét igényel a gumi. Ez természetesen csak otthoni, gyors módszer az ellenőrzésre, mindig biztosabb egy hivatalos mérőeszközt igénybe venni vagy szakember segítségét kérni.

További intő jelek

A gumicsere szükségességét jelzi elő az, ha az autó érezhetően húzni kezd valamelyik irányba a kormány elengedésekor, esetleg jobban csúszkál nedves úton, növekszik a féktáv, vagy a felületen sérülés, repedés látható. Az autóban hallható zajszint növekedése is intő jel lehet, amire érdemes felhívni a szerelők figyelmét is szervizelésnél.

Kinek jó a négyévszakos gumi?

Elmondjuk, kinek ajánlható az egész éven át használható, négy évszakos autógumi.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük