Négy évszakos gumi: érdemes váltanod rá? Szakértőket kérdeztünk

Elmondjuk, kinek ajánlható az egész éven át használható, négy évszakos autógumi.

gumicsere
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rendszeres gumicsere alapvetően egy kisebb méretű púp az autótulajdonosok hátán. Olyasmi, amiről egy fél év alatt elfelejtkezik az ember, aztán amikor hirtelen rosszabbra fordul az időjárás, mindenki egyszerre kapcsol. A szerelőműhelyekben ilyenkor jelentősen megnő a várakozási idő, és akkor még nem beszéltünk a gumicserével járó pluszköltségekről, mint a szerelés-centírozás, a gumi tárolási költsége.

Ha eszedbe jutott már, hogy megspórolnád magadnak ezt a kört évente kétszer, a négy évszakos gumi jó opció lehet. De nem mindenkinek ajánlható. Hogy kinek is jelenhet megoldást, arról a TotalCar két munkatársát kérdeztük: cikkünk megírásában Papp Tibor rovatvezető, illetve Gajdán Miklós újságíró és Év Autója-zsűritag segítettek.

Négy évszakos gumi: hogyan is működik?

A négy évszakos gumi a téli- és a nyárigumi között egyensúlyoz: anyaga jól bírja a meleget, és hideg időben sem válik rideggé, így megfelelő tapadást biztosít. De száraz aszfalton mindig a jó minőségű nyárigumi fog jobban teljesíteni, havas, jeges és nedves úton pedig a téli abroncsok kerülnek előnybe. Tehát nem szabad megfeledkezni róla, hogy a négy évszakos gumi egy kompromisszum. Bár a mi éghajlatunkon a telek egyre enyhébbek, ám aki sokat autózik, érdemes felkészülnie a havas és a jeges útviszonyokra is.

Igazi télhez téligumit!

- Vastag havon és jégen főleg a sok szilikaadalékot tartalmazó gumikeverék, havon pedig a sok-sok apró lamellát tartalmazó mintázat juttatja előnyhöz a téligumit. De pont ez az anyagkeverék nem bírja a nyári meleget, forró aszfalton használva kikeményedik, elveszíti eredeti tulajdonságait, és egy nyár után már télen sem teljesít jól, senkinek sem ajánlom a téligumik használatát nyáron. Erre a négy évszakos gumi való - mondja Papp Tibor.

Kinek találták ki a négy évszakos gumit?

A négy évszakos gumi elsősorban azoknak ajánlható, aki keveset autózik - főleg télen. Ha jellemzően városban, aszfaltozott úton, esetleg országúton használod az autót, jó megoldás lehet.

- Mivel az autógumik anyaga 5-8 év alatt elöregszik - ha használják, ha nem -, aki keveset használja az autóját, felesleges megvennie a téli-nyári garnitúrát is. A négy évszakos gumi esetében egyetlen garnitúra ki tud szolgálni ennyi időt - javasolja Papp Tibor.

- A négy évszakos abroncsokat általánosan azoknak szoktam ajánlani, akik viszonylag kis teljesítményű - azaz körülbelül 150 lóerőnél gyengébb -, elsőkerék-meghajtású autót vezetnek, elsősorban lakott területen és országúton, és évente legfeljebb 10 ezer km-t autóznak. Utóbbi azért érdekes, mert a négy évszakos abroncsok nyáron jobban kopnak, mint a csak nyári abroncsok - magyarázza Gajdán Miklós.

Akinek egyáltalán nem ajánlott

A technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már egyre kisebb elmaradással teljesít a négy évszakos gumi a téli-, illetve nyárigumikhoz képest. Ugyanakkor bizonyos sebességhatár felett nagyon lényeges lehet pár méter különbség is a fékútnál. Ha komolyabban érdekel a téma, a TotalCaron megnézhetsz erről egy korábbi tesztet.

- Mivel a négy évszakos gumik fékút szempontjából valamivel rosszabbul teljesítenek, mint a téli- vagy nyárigumik, aki leginkább autópályán használja a kocsiját, biztonság szempontjából jobban jár, ha nem négy évszakosakat használ. A fékút hossza nem egyenesen arányos a sebességgel, hanem négyzetesen. Vagyis kétszer nagyobb sebességnél a fékút megnégyszereződik, és ezen a szinten ez már óriási különbség havon a téli vagy aszfalton a nyári abroncs javára, a négy évszakossal szemben. Ráadásul, aki sokat vezet autópályán, annak általában az éves futásteljesítménye is nagyobb, tehát ilyenkor már anyagilag is megéri megvenni a téli- és a nyárigumikat - tudjuk meg Papp Tibortól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mire ügyelj a vásárláskor?

A kereskedőnek általában az a jó gumi, amivel tele a raktár, tehát szakmai szempontból nem szabad elfogulatlannak tekinteni. Alapvetően igaz, hogy jó nevű, tradicionális, prémium-abroncsmárkák kínálatából érdemes választani. Ők azok a gyártók, akik már megbízható minőségű négy évszakos gumikat készítenek - a piac többi képviselője még vegyes képet mutat. Bár ezek a prémiummárkák drágábbak, de számolj úgy, hogy két kicsit gyengébb minőségű garnitúra helyett csak egyet veszel, így mindenképpen spórolsz.

- A négy évszakos gumik között vannak, amelyek inkább téli jellegűek, ilyen például a Good Year Vector 5, amely havon, jégen is jól helytáll, ugyanakkor nyáron, száraz aszfalton gyorsabban kopik. Más négy évszakos gumik viszont inkább a nyárigumik felé hajlanak, ezért például jégen, letaposott havon nem teljesítenek annyira jól, cserébe kisebb a kopásuk, és száraz aszfalton jobban tapadnak, majdnem úgy, mint egy nyárigumi. Ilyen például a Michelin CrossClimate vagy a Vredestein Quatrac 5 - részletezi Gajdán Miklós.

A választás előtt pedig érdemes megnézni néhány gumitesztet: a német ADAC például szinte minden autós témában végzett már tesztet.

10 gyors kérdés, amit tudni kell jogosítvánnyal

Ha te is biztos vagy abban, hogy a KRESZ szabályait a kisujjadból kirázod, a gyors, tízkérdéses kvíz sem okozhat gondot.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük