Hová viheted a sittet, régi hűtőt, gumiabroncsot? Itt veszik át ingyen Budapesten a hulladékokat

Nem minden típusú hulladék való a szemeteskukába, és pláne nem mellé.

GettyImages-1264713728
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden otthonban, nap mint nap keletkezik valamennyi hulladék, amit ki-ki másként gyűjt: van, aki sajnos még egyazon szemeteskukába teszi az összes szemetét, viszont sokan mások váltanak szelektív hulladékgyűjtésre.

A háztartásokban azonban olyan hulladék is keletkezik, aminek semmi keresnivalója sem a hagyományos, sem a szelektív gyűjtőkben. Ilyen például a felújításkor keletkező, nagy mennyiségű sitt, háztartási gépek cseréje esetén a régi hűtő, mosogatógép, tűzhely vagy egyebek, és autógumi-csere alkalmával a felesleges abroncsok. Ezek megfelelő elhelyezése sokak számára nem egyértelmű, ahogyan sok más típusú szemét helyes elhelyezési módja sem az.

Hová kerüljenek Budapesten a kérdéses hulladékok?

Az egyes, szemeteskukába nem helyezhető hulladéktípusok gyűjtőhelyei a hulladékudvarok. Ezek jó részét minden udvar fogadja, de vannak olyanok is, amelyek csak egy-egy típust vesznek át. Fővárosiként erről az FKF, azaz a Fővárosi Közterület Fenntartó vonatkozó honlapján lehet tájékozódni. Táblázatban részletezik, mit és hol vesznek át. Budapesten egyébként 17 hulladékudvar működik, ezek közül néhányban időpont kérése szükséges. A hulladékleadás évente bizonyos mennyiségig ingyenes személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatásával, erről hulladéktípusonként sorolva egy összegző táblázatban lehet tájékozódni.

A legtöbb hulladéktípust mindegyik udvarban átveszik:

  • az újrahasznosítható csomagolási hulladékokat (műanyag, papír, hullámkarton papír, fém, színes és fehér üveg),
  • a veszélyes vagy speciális kezelést igénylőket (elektromos, elektronikai hulladék, sérült napelem, fénycsövek, világítótestek, szárazelemek, kis- és gépkocsi-akkumulátorok, használt sütőzsiradék, valamint fáradtolaj).

Az építési törmelék, a festékhulladék, a gumiabroncs és a nagydarabos lombhulladék csak bizonyos hulladékudvarokban adható le.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hová kell vinni a sittet?

Lakásfelújítás, átalakítás, bontás esetén bizonyos mennyiségű építési és bontási törmelék, vagyis sitt keletkezik. Könnyebb elszállítására érdemes konténeres szállítókat fogadni. Számos vállalkozás kínálja szolgáltatásait.

A sittet a XVIII. Jegenye fasori, a XV. kerületi Károlyi Sándor utcai és a XXII. kerületi Nagytétényi úti hulladékudvarban lehet leadni. Kizárólag zsákolva, ömlesztve nem fogadják, és tartani kell a maximum 150 kilogrammos súlykorlátot. Fontos, hogy a lerakáshoz időpontfoglalás szükséges.

Hol fogadják a régi háztartási gépeket?

Miután a háztartási gépek előbb-utóbb cserére szorulnak, az elavult daraboktól meg kell szabadulni. A régi hűtőt, mosogatógépet, hajszárítót, tűzhelyet, de akár kerti szerszámokat, így a fűnyírót, elektromos fűrészt is, minden budapesti hulladékudvarban le lehet adni.

A hulladékudvarokon túl a Media Markt üzletek is foglalkoznak elektromos hulladék átvételével. Jó tudni, hogy nemcsak használt gépeket, de fényforrásokat, elemeket, akkumulátorokat is fogadnak. A szolgáltatás díjmentes, és annak is érdemes utánanézni, hogy milyen egyéb akciókkal kötik össze a lehetőséget. Ha például valaki a kidobott eszközhöz hasonlót vásárol, akkor a régi eszközt el is szállítják a lakásáról. Részletek itt.

Mi legyen a gumiabroncsokkal?

A gépjárművek elöregedett, sérült, cserére szoruló gumiabroncsait nem érdemes a garázsban felhalmozni, azokat is fogadják a hulladékudvarokban. Fontos, hogy nem mindegyikben veszik át őket, csupán a XV. kerületi Károlyi Sándor utcai és a XXII. kerületi Nagytétényi úti hulladékudvarban.

A szelektív hulladékgyűjtésről

A következő cikk abban segít, hogy jobban átlásd, hogyan kell megfelelően szortírozni a hulladékot szelektív gyűjtés esetén.

Ezt is szeretjük