Hová kell dobni a papír tejesdobozt, és hová a törött tükröt? A szelektív hulladékgyűjtés gyakori kérdései

Vannak olyan kérdések a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán, amire nem egyértelmű a válasz.

mit-hova-kell-dobni
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindent bele - ez a mondat talán egy focimeccsen rendjén van, de ha hulladékról van szó, nem kerülhet minden ugyanabba a kukába, legalábbis nem szabadna, hogy bekerüljön.

Mégis rengeteg háztartásban, dacára a jogszabályban megfogalmazott irányelveknek, a mai napig nem válogatják szét a szemetet, hanem ugyanabba a szemetesbe helyezik a papírcsomagolást, amibe a kiürült konzervdobozokat, és ugyanide teszik az ételmaradékot, a tejfölösdobozokat és a kiürült flakonokat is.

Nem válogatunk, pedig kellene

A szelektív hulladékgyűjtés sajnos messze nem mondható általánosnak a lakosság körében, noha a hulladékok jó része olyan anyagból készül, ami újrahasznosítható lenne, azáltal pedig jóval kevesebb szennyezés érné földünket.

Nemtörődömség vagy időhiány? Bármi is legyen, az, aki egyetlen szemetesbe gyűjti az összes hulladékát, ismeri a rá vonatkozó indokot. Sokan azért nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, mert egyszerűen macerásnak érzik a válogatást és azt, hogy a szeméttel elsétáljanak a kijelölt gyűjtőkonténerekig. Mások pedig azért nem így gyűjtik a hulladékot, mert nem egészen egyértelműek számukra a gyűjtés szabályai.

Mit és hová kell dobni? Ami kétséges

A papírt, a műanyagot, a fémet, a színes, illetve fehér üveget, ha nem tartalmaz egyéb anyagot, egészen egyszerű elosztani. Mindössze gondoskodni kell róla, hogy a doboz, üveg vagy flakon üres legyen, elöblített, és ha lapítható, akkor lapított.

De mi a helyzet a további hulladékokkal, amelyek nem egyféle anyagból készültek, vagy nehezen eldönthető, hogy hová kell kerülniük? Nem mindenki számára nyilvánvaló eset például a hungarocell, a tükör, a megmaradt gyógyszer, a szennyezett papír, illetve a hajtógázas flakonok sem. Ezeket vesszük sorra az alábbiakban.

Tejes- vagy üdítősdobozok - ez a hulladék a társított csomagolóanyag kategóriába tartozik, ugyanis papírt, fémet és ha kupakos, műanyagot is magában foglalhat. Településenként változhat, hogy hová kérik ezeknek a helyezését a későbbi hulladékválogatás menetére való tekintettel. Van, ahol a papír-, másutt a műanyaghulladék közé kell kilapítva, öblítve, kupak nélkül dobni. Vidéken általában a műanyaggyűjtőbe, Budapesten a kék, papírgyűjtő konténerekbe várják ezeket, de leadhatók a hulladékgyűjtő udvarokban is. Ez alatt a link alatt városonként megtalálható, hová kérik az italoskartonokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fóliás joghurtos-, illetve tejfölöspohár - a poháron lévő fólia és matrica miatt sokan nem tudják, hogy hová sorolják ezeket, de egy másik kérdés is felmerül: településenként eltér, hogy újrahasznosíthatónak ítélik-e ezeket. Ahol igen, ott a pohár kiöblítve a műanyagos konténerbe dobható, de csak matrica és fólia nélkül. Mivel a fólia általában nem kizárólag fém alapanyagú, az nem dobható a fémgyűjtő kukába.

Hungarocell - a hungarocell sem műanyag, sem papírgyűjtő konténerbe nem kerülhet. Szelektíven nem gyűjthető anyag, ezért hulladékudvarokban leadható.

Tükör - a tükröt elsőre sokan üveg kategóriába sorolnák, ám ez nem abba a kategóriába tartozik. A törött vagy kidobásra ítélt tükröket a hulladékudvarokban adhatjuk le, ha vigyázni szeretnénk a környezetre.

Szennyezett papír - míg a műanyag leöblíthető, a papír nem, ezért nem téved, aki megtorpan, mielőtt a pörköltszaftos szalvétát a papírgyűjtő kukába dobná. Semmilyen szennyezett papír nem kerülhet a szelektív kukába, sem szalvéta, sem használt zsebkendő, pelenka, egészségügyi termék, WC-papír, zsíros pizzás- vagy egyéb ételesdoboz. Igyekezni kell minimalizálni ezeknek a használatát, számos papírtermék létezik mosható verzióban is.

Elektromoseszköz-hulladék - hiába borítja műanyag a hajszárítót vagy a régi konnektort, ezek nem műanyaghulladékok, és nem is fémek, hiába tartalmaznak fém alkatrészeket is. Az elektromoseszköz-hulladékot a hulladékgyűjtő udvarokban kell leadni.

Törött porcelán-, jénai és kerámiaedények - hiába edény, nem kerülhet be az üveghulladékok közé, hiszen egészen más anyagról van szó. Ezek egyik szelektív gyűjtőbe sem helyezhetők, hulladékudvarban viszont leadhatók.

Gyógyszer - megmaradt gyógyszereket nem szabad semmilyen kukába kidobni. 2006-tól a patikák visszaveszik - nem visszavásárolják, csak begyűjtik - a megmaradt orvosságokat.

Kidobásra ítélt gyerekjátékok - szintén nem tehetők a szelektív hulladékgyűjtőbe. A játékokat ugyancsak a hulladékudvarokban adhatja le, aki felelősen szeretne megszabadulni a a kidobásra ítélt daraboktól, de a jó állapotúakat érdemes inkább charity boltba vinni vagy segélyszervezetnek adományozni.

A hulladékudvarokról

A hulladékudvarok településenként megtalálható gyűjtőudvarok, ahova szelektíven gyűjtött és egyéb, olyan hulladékokat is elvihetünk, amely nem helyezhető szelektív gyűjtőkonténerbe, speciális, illetve veszélyes hulladék. Régi elektromos berendezéseket, bontási vagy építési hulladékot, autógumikat, használt zsiradékot, használt, illetve fáradt olajat, használt akkumulátort, szárazelemeket, fénycsöveket és világítótesteket is fogadnak. Budapesti hulladékudvarok listája »

Láthatjuk tehát, hogy mindenféle hulladék elhelyezésére létezik elv, még akkor is, ha az nem egyféle, hanem többféle alapanyagból készült, illetve nem egyértelműen sorolható valamelyik alapkategóriába.

Kis odafigyeléssel nagyon sokat tehetünk azért, hogy a földünk tisztább maradjon, és ha hulladéktól, szeméttől mentesen nem is feltétlenül sikerül, de felelősségteljesebben élhessük életünket ezen a bolygón. Egy háztartás is számít, mert tovább gyarapítja az odafigyelő háztartások számát.

Otthonszépítés újrahasznosítással

Egy régi vödör, fürdőkád vagy gumiabroncs újjászülethet, ha meglátjuk benne a fantáziát: briliáns újrahasznosító-ötletek.

Ezt is szeretjük