Így duplázd meg az autógumik élettartamát: 5 apró dolog, ami meglepően sokat számít

Vezetés közben az autógumik elhasználódnak, idővel minden gumiabroncsot ki kell cserélni, de megnövelhető az élettartamuk.

autókerék

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az autóipar fejlődésének köszönhetően több típusú autógumi közül választhatnak az emberek a különböző márkák kínálatából. A gépkocsikhoz háromfajta gumiabroncsot gyártanak, télit, nyárit és négy évszakosat.

Mindegyik keréknek megvan a maga előnye. A forró talajt jól viselő, kevésbé tapadó nyári gumi egészen márciustól ősz közepéig bátran használható, a csúszásgátlós, durvább mintázatú téli gumi pedig a fennmaradó időszakban. A négy évszakos elméletileg bármilyen viszontagságnak megfelel, de az autószerelők többsége nem javasolja őket, mert állandó használtuk miatt gyorsabban kopnak, hamarabb kell cserélni őket.

Az autógumik élettartama

Miután eltelt öt év egy gumi üzemidejéből, még ha barázdáltságának mélysége nem is érte el a kockázatos szintet - nem ment a kopásjelző 1,6 milliméter alá - évente érdemes ellenőriztetni a felületet, illetve nem árt havonta a keréknyomást is. Egy jó gumi akár 8-10 éven keresztül hűen szolgálhat, de ha repedezések keletkeznek, vagy deformált lesz a kerék, az mindenképpen annak a jele, hogy ideje cserélni.

autókerék 1
Fotó: georgeclerk / Getty Images Hungary

A gumik tárolása

A téli gumikat ajánlott felkészíteni a több hónapos tárolásra, vízzel átmosni, ezzel eltávolítható a sómaradvány, mely folyamatosan gyengítené a gumikat. A kerékre szerelt gumiabroncsok felfüggesztve vagy egymásra fektetve is elhelyezhetőek, de maximum négy darabot lehet így. A leszerelt gumiabroncsok a deformáció elkerülése végett egymás mellé felállítva, időnként megforgatva tárolandóak. Mindkét esetben a helyiség legyen hűvös és páramentes.

Időben lecserélni

Nem ajánlott a meghatározott téli-nyári időszakokat túllépve használni az évszakos gumikat, mert erősen roncsolja a futófelületeket az erős napsugárzás és a hőváltozás, ráadásul balesetveszélyes is, hiszen más típusú útviszonyokhoz készültek, tapadásuk is gyengébb lesz, könnyebb kicsúszni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vezetési stílus

A gumiabroncsok kopása árulkodik a sofőr vezetési stílusáról. A hirtelen fékezések, elindulások az esetleges megpördülő kerekek mind-mind csökkentik az élettartamot. Fékezéskor ajánlott a motorfék használata, illetve lámpáknál elinduláskor nem kell gyorsulási versenyt rendezni.

A kátyúkat és egyéb úthibákat a józan ész határain belül, más autósokat nem veszélyeztetve javasolt kikerülni, ha erre nincs mód, akkor alacsony sebességgel áthaladni rajtuk.

Az autó terhelése

Az autó típusától függően más terheltségi szintet bír. Ha a meghatározott tömeget gyakran túllépik, akkor megnő a súrlódási erő, melynek köszönhetően a gumik élettartama akár a felére is lecsökkenhet.

autókerék--
Fotó: picture alliance

Nem érdemes túllépni az utasszámot és a csomagtartó kapacitásának maximumán túl pakolni, mert idejekorán több tízezres költséggel járó kerékcserére kerülhet sor. A gumik vásárlásánál érdemes megvizsgálni a terhelési indexet, illetve a négy számjegyből álló DOT-számot, mely az abroncs gyártási dátumát mutatja. 0311 esetén, mivel az első két szám a gyártási hetet jelöli, 2011 január 3. hetében gyártották a gumit. Jó tudni, hogy a gyártóknál pihenő gumik minősége nem romlik, tíz év tárolás után is csak annyit, mintha 2-3 hétig használták volna.

Sikerülne most egy KRESZ-vizsga? 10 gyors kérdés, amit tudni kell jogosítvánnyal

Ha te is biztos vagy abban, hogy a közúti közlekedés szabályairól szóló (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet vagy ismertebb nevén a KRESZ szabályait a kisujjadból kirázod, a gyors, tízkérdéses kvíz sem okozhat gondot.

Sikerülne most egy KRESZ-vizsga? 10 gyors kérdés, amit tudni kell jogosítvánnyal

Kvíz!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük