Miért nem szabad állandóan nyomni a féket a kocsiban? Így lesz hosszabb életű a féktárcsa

A fékezés módja megrövidítheti vagy meghosszabbíthatja a fékbetétek, féktárcsák élettartamát.

fékezés nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kézi váltós autóknál a lábfék a féktárcsákra préseli a fékbetétet, mely fokozatos vagy hirtelen megállásra kényszeríti a járművet.

Motorfék esetén azonban a féktárcsák és fékbetétek nem terhelődnek, fokozatosan veszít sebességéből az autó. Mikor melyik féket érdemes használni?

A féktárcsa és a fékbetétek

A friss féktárcsáknak szükségük van némi koptatásra ahhoz, hogy jobban fogjanak, mint újonnan beszerelt állapotukban - kivéve, hogyha felszabályozva helyezték be őket-, de elmondható, hogy legtöbben azt szeretnék, ha minél később kopnának el, és kellene újat venni.

A fékbetét és a féktárcsa.
A fékbetét és a féktárcsa.
Fotó: David.Monniaux / Wikipedia

A tárcsás fékrendszereknél súrlódási erő hatására lassul a gépjármű, aminek következtében magas hőmérséklet keletkezik a féktárcsa és a fékbetétek között. Egy erős, hirtelen fékezés esetén például autópályán 130 km/óránál már érezhető károkat okozhat - rázkódhat a kormánykerék, nehezen fog a fék a későbbiekben.

A lábfék és motorfék használata

A lábfék sokak nagy kedvence, kanyaroknál, lejtőknél vagy piros lámpánál előszeretettel állnak meg vagy lassítanak segítségével. Azonban minél többet használják ezt a féket, a tárcsák és a fékbetétek annál hamarabb kopnak el, nem beszélve arról, mennyire üzemanyag-pazarló módszer.

A piros lámpáknál érdemes a fékek kombinált használata. A motorfék akkor kapcsol be, amikor egyik pedált sem nyomod, és 4, 3, 2 vagy 1-es sebességben van az autó. Így megközelítve a lámpát csak akkor érdemes lábféket is használni, amikor odaérkezéskor még mindig pirosan világít. Üzemanyagot is spórolsz, és a fékrendszer is hálás lesz érte.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Lejtőknél szintén csak akkor ajánlott lábféket is használni, hogyha valamilyen váratlan akadályba, lezárásba ütközöl, vagy ha jobb kezes utca mellett haladsz el. Máskülönben alacsony sebességfokozatban, üzemanyag használata nélkül, bátran lecsoroghatsz a legközelebbi vízszintes szakaszig. Veszélyes is lehet, ha a súrlódási erő hosszú lejtmenetben drasztikusan megnövekszik!

Kanyaroknál szintén nem javasolt a lábfék kizárólagos használata, lehetőleg pár méterrel a kanyar előtt kapcsold vissza a sebességfokozatot, indexelj, és csak ha az irányváltoztatás íve megköveteli, akkor lépj rá a fékre! A hirtelen fékezés nemcsak balesetveszélyes, de garantáltan korán tönkreteszi a féktárcsákat és a fékbetéteket.

Az üzemi fék

Az üzemi fék lejtőn vagy emelkedőn való megálláskor, parkoláskor vagy „kicentizések esetén” jöhet jól, például egy szűk helyről való kiálláskor, amikor nem szeretnél még véletlenül sem az előtted vagy a mögötted lévő kocsinak koccanni manőverezés közben.

fék 3
Fotó: wakila / Getty Images Hungary

Zárható garázsban tartott kocsiknál nem praktikus behúzva hagyni a kéziféket, mert az állandó használata idővel csökkenti a hatásfokát. Annál inkább az emelkedőknél, ahol a kézifékes elindulás lehetővé teszi, hogy a ne pörögjenek ki a gumik, ne használjon el felesleges benzinfröccsöt, és ne csússzon hátra a mögötte álló autósra. Jót tesz a kocsinak a kíméletes bánásmód.

Gyors KRESZ-kvíz

A képes tesztkérdések sok tanuló számára mumusnak számítanak a vizsgán, noha ezek készítik fel őket a forgalomban felmerülő éles szituációkra. A kérdéseinkből kiderül, hogy a rendszeresen közlekedők valóban hibátlanul töltenének-e ki most is egy KRESZ-tesztet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük