Mit csinálj, ha vihar jön, és a szabadban vagy? 15 életmentő szabály, amit megéri betartani

A nyári időszakban kiszámíthatatlan kóbor viharok törhetnek ki, amik alatt jó tudni, milyen szabályokat érdemes betartani a szabadban.

Vihar a szabadban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Érdemes napról napra ellenőrizni az időjárás-jelentést, nehogy meglepjenek kóbor viharok a nap során, bár az idei nyáron ez nagyon könnyen előfordulhatott bárkivel. Ha mégis utolérne az ítéletidő, vannak módszerek, amikkel sokat segíthetsz a helyzeten.

A közelgő viharról a mennydörgést megelőző villámlás árulkodik, melynek fénye gyorsabban terjed a hangnál - a jelenség segítségével könnyedén kiszámolható, hány kilométerre tombol. A villámlás és a mennydörgés között eltelt másodpercek számának harmada mutatja a távolságot. Ha a villámcsapást követően 6 másodpercen belül hallatszik az égzengés, akkor 2 kilométerre van - érdemes felkészülni.

Villámok a vihar alatt

Mihelyst hallod a mennydörgést, ideje megszaporázni a lépteket. Villámlások elől lehetőleg minél előbb húzódj be valamilyen fedett, védett helyre.

viharfelhő villám
Fotó: Slavica / Getty Images Hungary

A túrázók gyakran választanak menedékül barlangokat, ami nem baj, csak legyen a fej fölött legalább háromméteres, a testtől pedig egyméteres távolság a faltól. Ha szikláktól messze, erdős részen ért az égi áldás, lehetőleg alacsony, széles koronájú fa alá állj be, de ne a törzshöz közel. Ha többen vagytok, ne legyetek túl közel egymáshoz. Ha a kocsi közelében vagytok, üljetek be, biztonságos.

Túrák alatt érdemes legalább egy méterre sétálni a sziklafalaktól és a fémoszlopoktól, amikbe könnyedén belecsaphat a villám. Azonban ha épp kültéri fürdőzés közben kapott el az eső, mindenképpen távolodj el a víztől, mivel vezeti az elektromosságot. A természetben jó, ha minél előbb leülsz a táskádra vagy a földre, ezzel földeled magad, de semmiképp se feküdj le, mert akkor csak nagyobb felületet hagysz a becsapó villámoknak. 

Megfelelő ruha eső ellen

Megázni sem túl kellemes, pláne, hogyha a táskábanolyan dolgok vannak, amik nélkülözhetetlenül fontosak. Ma már lehet venni gumis táskavédőt, amit egyszerűen felhelyezhetsz a hátizsákodra vagy kézitáskádra, de az iratokat, mobiltelefont zárható műanyag tasakban is hordhatod magadnál - ha mégis vizes lett valamilyen elektromos eszközöd, otthon különböző módszerekkel ki tudod szárítani.

szélvihar 2
Fotó: Wavebreakmedia / Getty Images Hungary

Zápor alatt az esernyőt a viharos szél könnyen kicsavarhatja a kezedből, tönkreteheti - nem árt, ha van kéznél valamilyen összehajtható nejlon esőkabát, ami nemcsak a ruhádat, de a táskádat is védi. A nyári esőzések alatt érdemes térd fölé érő, jól szellőző ruhadarabot felvenni, mert ezeket nemcsak jobban védi az esőtől a kabát vagy az esernyő, de hamarabb is száradnak. A cipőket beázás ellen induláskor fújd le vízhatlan spray-vel, extrém esetben zuhanysapkát is rájuk tehetsz, de a túrabakancsok nagy része és a gumicsizmák alapvetően vízállóak.

Szélvihar támadt

Szélvihar esetén is minél előbb húzódj be védett helyre, és maradj távol az ablakoktól, mert az esetleges becsapódó tárgyak összetörhetik az üvegeket. Magyarországon kisebb tornádók alakulhatnak ki, szélsebességük elérheti a 180 km/h-t.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vezetés közben tarts kellő távolságot a többi sofőrtől, hogy a széltől nehezen kormányozható autóval nehogy balesetet szenvedj, és figyelj arra, hogy ne fa alá parkold le a kocsit. Ha útközben esetleg látsz kidőlt vagy megsérült villanypóznákat, később mindenképp értesítsd az elektromos műveket.

Esőfüggöny

Ha átláthatatlan vízfüggönyként hullik az eső vezetés közben, érdemes bekapcsolni a vészvillogót, felkapcsolni a fényszórót, motorfékkel lassítani, ha teheted óvatosan leállni - autópályán balesetveszélyes használni a leállósávot, mert ilyenkor a rossz látási viszonyoktól a többi autós könnyen nekicsapódhat a félrehúzódott járműnek.

Vezetésnél kerüld a vízátfolyásokat, illetve óvatosan, motorfékkel lassíts előttük, semmiképp se menj gyorsabban a megengedettnél. Az erdős utakon és a hidakon külön figyelj, mert csúszósabbak.

Ha gyalog vagy, ne állj fa alá az eső ellen, mert belecsaphat a villám, a villanypóznákat is inkább kerüld. Ne vedd elő a telefonodat se, csak vészhívás esetén, a víz könnyen tönkreteheti, próbálj meg minél előbb védett helyet találni.

eső erős
Fotó: Michael Blann / Getty Images Hungary

Jégeső

Jégeső alatt, ha teheted, inkább ne vezess, csak ha nagyon muszáj, és lassan, az utak extrémen csúszósak. Séta közben húzódj be valamilyen tető alá, és várd meg, míg eláll vagy csillapodik az eső, mivel igen fájdalmas, ahogy a jégdarabok rád potyognak - ha nem kíséri erős szélfúvás, strapabíró ernyő hatékonyan véd ellenük.

Brutális jégeső csapott le a városra: autókat temetett maga alá a másfél méteres jégtakaró

A jégesővel járó vihar járművek tucatjait rongálta meg, és kétszáz házban tett kárt. Döbbenetes fotók.

Brutális jégeső csapott le a városra: autókat temetett maga alá a másfél méteres jégtakaró

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük