Ezt fogja idén nyáron ellenőrizni a NAV: téged is érinthet!
Ezekre nagyon figyelj, ha nyaralni indulsz, sok olyan szabály létezik, amelyről talán nem is tudsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén nyáron a korábbiaknál is kiemeltebb figyelmet szentel az országhatárokon a nyaralók által átszállított áruknak, ennek részeként pedig információs füzettel is készültek a turistaszezonra, amelyet a turisták a határátkelőhelyeken kaphatnak meg.

A tájékoztató füzetből az utazók megismerhetik a különböző szabályokat, és pontos információkat szerezhetnek például arról, hogy az Európai Unión kívüli országokból a jövedéki termékek kivételével légi úton milyen értékben hozhatnak be különféle árukat vám- és adómentesen - légi úton ez 430 euró, közúton pedig 300 euró értékben történhet meg.

Miből mennyit szabad behozni és kivinni?

A 17. életévét betöltött utas az Európai Unión kívülről légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigarettát hozhat be. Szeszes italoknál a tömény szeszből 1 liter, a sörből 16 liter, míg a borból 4 liter hozható be.

Nem hozható be az EU-n kívülről Magyarországra nyers hús, hentesáru, hústartalmú élelmiszer, tej- és tejtartalmú termék, mivel ezek behozatala csak állatorvosi ellenőrzéssel engedélyezett.

Vámmentesen hozható be viszont a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyag, továbbá kannában, járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.

Ami a gyógyszereket illeti, az utazás során a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülők - az utazás időtartamával összhangban - a kezelőorvos által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal.

Tiltott portékák

Veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, azok egyedei, azok részei, illetve a belőlük készült termékek - ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is - behozatala és kivitele is tilos. A turisták a különféle védett állatok, például egyes korallok, kagylók maradványaiból készített termékeket is csak megfelelő engedéllyel hozhatják be az országba, ellenkező esetben természetkárosítást követnek el. Sokan utaznak viszont saját kutyával, macskával, vadászgörénnyel, nekik az állatorvos által kiállított állatútlevéllel, Pet Passporttal kell rendelkezniük.

Mi a helyzet a készpénzzel?

Minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 ezer euró vagy azt meghaladó összegű készpénz vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz - értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk - van, köteles ezt a vámhatóságnál írásban bejelenteni.

A tájékoztató füzeteken kívül további információt szerezhetsz a Nemzeti Adó- es Vámhivatal internetes oldalán, illetve a belföldről helyi tarifával hívható 06 40 346 262-es telefonszámon is.

Ezt is szeretjük