Veszélyesek lehetnek a balatoni ATM-ek? A rendőrség szerint nagyon kell figyelni!
Ilyen óvintézkedéseket javasol a rendőrség.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság idén is kiemelt figyelmet fordít a bankautomaták biztonságát növelő programjának végrehajtására, különös tekintettel a Balaton-parti idegenforgalmi szezonra.

Ennek keretén belül a pénzintézetek szakembereinek bevonásával és a rendőrség munkatársainak részvételével fokozott mértékben ellenőrizték, illetve ellenőrzik a továbbiakban is a kültéri automatákat.

A nyaralók vonzzák a bűnözőket

Az ellenőrzéseket az teszi szükségessé, hogy a bankkártya-használat terjedésével gyakoribbak az olyan bűncselekmények is, amelyeket a bűnelkövetők az automatákra felszerelt, az eredetihez megtévesztésig hasonló technikai eszközök - például kártyaleolvasók, rejtett kamerák - felszerelésével követnek el.

A turisták és a nyaralók mindig is a bűnelkövetők kiemelt célpontjainak számítottak - elég csak a mólókon, strandokon tevékenykedő zsebesekre gondolni -, és, bár e logika mentén a bankautomatákkal kapcsolatos próbálkozásaik is gyakoribbak lehetnek a kiemelt idegenforgalmi szezonban, a fokozott ellenőrzéseknek köszönhetően a Balaton-partra érkezők vélhetően nem lesznek nagyobb kockázatnak kitéve ilyenkor sem.

Csak ilyen helyen és így vegyél fel pénzt!

Bár a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság rendszeresen ellenőrzi a bankautomatákat annak érdekében, hogy a készülékekre esetlegesen felszerelt eszközöket felfedezzék, illetve a fokozott közterületi jelenlét révén azok elhelyezését is igyekeznek megelőzni, nem árt az óvatosság, illetve a következő szabályok betartása.

A rendőrség tanácsa szerint pénzt csak bankban lévő automatákból vegyél fel, lehetőleg nyitvatartási időben, és kerüld a szupermarketekben vagy más, nyilvános helyen található ATM-eket. A PIN-kódot mindig úgy add meg, hogy azt mások ne lássák, üzletekben, vendéglátóegységekben történő fizetésnél pedig ne add oda a kártyádat másnak.

A pénzkiadó automata által kiadott kontrollszelvényt vedd magadhoz, mert számos információt tartalmaz számládról, emellett mindig ellenőrizd is a banki bizonylatokat, így időben észlelheted, ha valaki visszaélt a kártyával. Ugyanígy a bankkártyás fizetés során kapott blokkot is tedd el, illetve ellenőrizd. Soha ne tartsd bankkártyád mellett a PIN-kódját, ha pedig ellopták a kártyádat, és észleled ezt, az legyen az első, hogy letiltod.

Ezt is szeretjük