Egyre jobban kizöldül a Mount Everest környéke: hatalmas a változás sajnos

A Himalájában a klímaváltozás hatására egyre több a zöld növény a hóhatár alatt.

mount everest himalaja zold novenyek

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A klímaváltozás hatására, a gleccserek olvadásával egyre zöldebb lesz a Himalája, így egyre több növény népesíti be a Mount Everest környékét is.

A brit Exeteri Egyetem új tanulmánya szerint a globális felmelegedés hatására a hóhatár és a szórványosan álló fák közötti területek kiszélesednek. A kutatók 1993 és 2018 közötti időszakból származó műholdas felvételeket vizsgáltak meg, melyeket a NASA Landsat műholdjai készítettek.

Egyre zöldülő Himalája

A Global Change Biology című folyóiratban megjelent tanulmányban azt írják, a Himalája tengerszint feletti 4150 és 6000 méter közötti térségében a vegetáció számottevően megnövekedett, a leglátványosabb változás az 5000 és 5500 méter közötti területen van, a Mount Everest alatti régiókat is beleértve.

A kutatók feltételezése szerint a globális felmelegedés miatt egyre csökken a Himalájában azon területek nagysága, ahol a hőmérséklet túlságosan alacsony a növények életképességéhez, emellett azt is fontos oknak tartják, hogy a jégveszteség mértéke 2000 és 2016 között megduplázódott.

A vízellátásra is hatással lehet

Karen Anderson, az egyetem kutatója hozzátette: a gleccserek és az állandó hó olvadásán túl mindenképpen szükséges a hóhatár alatti ökoszisztéma tanulmányozása, ami jóval nagyobb kiterjedésű az állandó hó birodalmánál, mégis keveset tud róla az ember. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az is fontos kérdéseket vet föl, hogy hogyan alakul majd a változások tükrében a térség vízháztartása, és milyen hatással lesz a hegység közelében élő emberek millióinak vízellátására. A Himalája táplálja Ázsia tíz legnagyobb folyóját, így a körforgás megváltozása eddig ismeretlen hatásokkal járhat a jövőben.

A környezetpusztító textilipar

Nem csak kizsigerelés megy a szegény régiók ruhagyáraiban. Szomorú látvány a világ legszennyezettebb folyója, amelyet a textilipar tett tönkre.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük