Egyre jobban kizöldül a Mount Everest környéke: hatalmas a változás sajnos
A Himalájában a klímaváltozás hatására egyre több a zöld növény a hóhatár alatt.

mount everest himalaja zold novenyek
beauty and style
Top olvasott cikkek

A klímaváltozás hatására, a gleccserek olvadásával egyre zöldebb lesz a Himalája, így egyre több növény népesíti be a Mount Everest környékét is.

A brit Exeteri Egyetem új tanulmánya szerint a globális felmelegedés hatására a hóhatár és a szórványosan álló fák közötti területek kiszélesednek. A kutatók 1993 és 2018 közötti időszakból származó műholdas felvételeket vizsgáltak meg, melyeket a NASA Landsat műholdjai készítettek.

Egyre zöldülő Himalája

A Global Change Biology című folyóiratban megjelent tanulmányban azt írják, a Himalája tengerszint feletti 4150 és 6000 méter közötti térségében a vegetáció számottevően megnövekedett, a leglátványosabb változás az 5000 és 5500 méter közötti területen van, a Mount Everest alatti régiókat is beleértve.

A kutatók feltételezése szerint a globális felmelegedés miatt egyre csökken a Himalájában azon területek nagysága, ahol a hőmérséklet túlságosan alacsony a növények életképességéhez, emellett azt is fontos oknak tartják, hogy a jégveszteség mértéke 2000 és 2016 között megduplázódott.

A vízellátásra is hatással lehet

Karen Anderson, az egyetem kutatója hozzátette: a gleccserek és az állandó hó olvadásán túl mindenképpen szükséges a hóhatár alatti ökoszisztéma tanulmányozása, ami jóval nagyobb kiterjedésű az állandó hó birodalmánál, mégis keveset tud róla az ember. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az is fontos kérdéseket vet föl, hogy hogyan alakul majd a változások tükrében a térség vízháztartása, és milyen hatással lesz a hegység közelében élő emberek millióinak vízellátására. A Himalája táplálja Ázsia tíz legnagyobb folyóját, így a körforgás megváltozása eddig ismeretlen hatásokkal járhat a jövőben.

A környezetpusztító textilipar

Nem csak kizsigerelés megy a szegény régiók ruhagyáraiban. Szomorú látvány a világ legszennyezettebb folyója, amelyet a textilipar tett tönkre.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük