Jegy nélkül utazhatsz a vonaton, legálisan: kipróbáltuk!
Leteszteltük, hogyan lehet a vonatra elektronikus jegyet venni. Még spóroltunk is!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már hosszabb ideje lehet elektronikus úton menetjegyet váltani a MÁV járataira, azonban 2013. július 1-től a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése alapján azokra, amelyeket interneten vagy mobiltelefon segítségével vásárolnak meg, majd a jegyet otthon nyomtatják ki, vagy digitálisan, például okostelefonon vagy tableten mutatnak be, kedvezményt is adnak, pontosan 3%-osat.

Bár látatlanban és tapasztalat hiányában könnyen tűnhet bonyolultnak a procedúra, érdemes rászánni egy kis időt, egyszerűbb ugyanis, mint ahogy azt a legtöbben gondolnák. Mi is kipróbáltuk, hogyan működik.

Egyszerűen használható a rendszer

Gyakran utazom vonattal, de korábban sohasem vásároltam elektronikusan jegyet. A 3%-os kedvezmény viszont felhívta rá a figyelmemet, ezért kipróbáltam, várakozásaimmal ellentétben azonban korántsem volt szó fél- vagy egyórás ügyetlenkedésről, a MÁV e-Ticket rendszere ugyanis igencsak felhasználóbarát, az első ilyen jegyvásárlásom - azzal együtt, hogy a különféle tájékoztatókat is igyekeztem alaposan átolvasni - nem tartott tovább 10-15 percnél.

Az online jegyvásárlási rendszerre való kattintás után elsőként regisztráció szükséges, ehhez a jelszó mellett csak az e-mail címet kell megadni. A felhasználási feltételek és az adatvédelmi nyilatkozat elfogadása után a megerősítő e-mailre sem kellett sokat várni.

A bejelentkezés után meg kellett adnom a számlázási adataimat, majd rá is térhettem a jegyvásárlásra.

Utóbbi a MÁV menetrend-információhoz rendszerével, az Elvirával csaknem megegyező felületen zajlik, ki kell választani a kiindulási és célállomást, a dátumot és a kedvezmény típusát, a járatok legördülése után azonban már mindegyik mellett látszik egy Jegyvásárlás felirat is. Erre kattintva újabb felület ugrik elő, már a konkrét utazás adataival - itt lehet pontosítani -, a megfelelő összeggel együtt.

Kedvezmény és mobiltelefonos fizetés

Ha a rendszer az otthoni jegynyomtatást is felajánlja, azt is feltünteti, hogy erre kedvezmény jár. Az otthoni nyomtatás mellett adott a lehetőség arra is, hogy az állomásokon található automatákból, jegykiadó kioszkokból juss hozzá a menetjegyhez, ha azonban valamely opcióra nincs lehetőség, azt piros betűkkel jelzi a rendszer.

Maradnak az utazási kedvezmények?
Bár korábban szó volt róla, hogy drasztikus mértékben csökken a kedvezmények köre, az utóbbi időben mindenki hallgat. Kattints ide, és tudd meg, mit válaszolt kérdéseinkre a kormány!

Bizonyos feltételek megléte mellett - például, ha a kosár értéke 130 és 7500 forint közé esik, és belföldi jegyről van szó - mobiltelefon-egyenlegről is kifizethető a jegy. Mivel nem akartam bankkártyás fizetéssel bajlódni, ezt a lehetőséget választottam. A telefonszámom megadása után rögtön meg is érkezett az értesítő sms, a vásárlást pedig egy visszaküldött OK-val érvényesítettem. Mindezek után már le is tölthettem az érvényes elektronikus jegyet - pdf formátumban.

Bírságok buszon és vonaton

A távolsági közlekedés szabályai között olyanok is akadnak, amelyeket kevesebben ismernek. Nézd meg a videót!

Kinyomtatva és digitálisan is be lehet mutatni

A jegyet ki is lehet nyomtatni - változatlan méretben -, majd papíron bemutatni a jegykezelőnek, ha viszont az utazás végig feláras, vagyis pótjegyes, helyjegyes vonaton történik, erre sincs szükség, ha azt be tudjuk egy alkalmas készülék képernyőjén is mutatni, például okostelefonon, tableten, laptopon, köszönhetően az elektronikus jegyen található QR-kódnak. Ennek beolvasása kicsit időigényesebb volt, mint egy hagyományos menetjegy bemutatása, viszont számomra így is megérte.

Nézd meg az új vasúti kocsikat!
Hamarosan vágányra állhatnak a MÁV új vasúti kocsijai. Kattints ide, és nézd meg, milyen szerelvényeken lehet majd utazni!

Fontos tudni azonban, hogy ha valaki ilyen módon, tehát papíralapú menetjegy nélkül szeretne utazni, a felelősség őt terheli annak szempontjából, hogy működik-e a bemutatáshoz szükséges készüléke.

Emellett sajnos jelenleg még nem lehet minden jegyet ilyen formában megvásárolni, csak az egy útra szóló, tehát nem menettérti belföldi menetjegyeket, valamint a pót- és helyjegyeket, az élőállat- és kerékpárjegyeket. A bérletek, a menettérti jegyek vagy a nemzetközi vonatjegyek ilyen típusú megvételére még várni kell.

A 3%-os kedvezmény mellett azonban máshogy is spórolhatsz, ha idejében gondolsz a jegyvásárlásra. Kattints ide, és tudd meg, hogyan!

Ezt is szeretjük