Megrendítő látvány az egykor pompás magyar kastély: 4 elegáns épület, ami mára romjaiban pusztul

Elhagyatva tengődnek ezek a magyar kastélyok, pedig igazán pompásak voltak egykor.

somlószőlősi zichy kastély
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokak számára szívbe markoló érzés, amikor egy gyönyörű, művészi igényességgel megalkotott építmény veszendőbe megy, és romjaiban heverve várja a végérvényes pusztulást. Az országban sajnos bőven akad példa a magára hagyott kastélyokra.

Megrendítő látvány, amikor az egykor úri pompától magasztos kastélyok üresen, romos, összefirkált falakkal, kitört ablakokkal, elhagyatottan tengődnek. A nemesi, grófi családok csodás palotáiból mára sok helyen már csak a múlt néma tanúiként idézik fel az arisztokrácia pazar világát.

Magyar kastélyok romokban

A romos kastélyok némelyike ráadásul nem csak lakóhelyként, nyaralóként funkcionált, van, amelyikben italokat gyártottak, máshol titkos kísérletek zajlottak. Egy biztos: még romjaikban is van valami különös varázsuk, ami körbelengi őket.

A budafoki Czuba-Durozier-kastély

Budafokon egymást érik a gyönyörű kúriák és kastélyok, ám akad köztük kevésbé reményteli sorsú is: a Czuba-Durozier-kastély az 1880-as években családi villaként épült, ám csakhamar egy konyakgyárat is nyitottak pincéjében.

A francia tulajdonos halála után a család eladta az épületet, amelyet később államosítottak. Ma magántulajdon, az állapota nyugtalanító, pedig falai még így is mesélnek pompás múltjáról.

A székesfehérvári Simay-Holczer-kastély

A Simay-Holczer-kastély a Székesfehérvárhoz tartozó Kisfalud városrészhez tartozik, története pedig kifejezetten mozgalmas, már-már regénybe illő. A Simay család romantikus épülete a kezdetekben pompás volt, ám a háború után a vagyonelkobzás áldozatává vált.

Ezután titkos labor is működött az alagsorában, a bányamunkához kapcsolódó robbantásos kísérletekkel, de még egy szovjet katonai temetőt is kialakítottak parkjában. A kifosztott épületen meglátszik a viszontagságos múlt.

A somlószőlősi Zichy-kastély

Somlószőlős egy kis mellékutcájában bújik meg a Zichy-Ferraris-Watzdorff- vagy ismertebb nevén a Zichy-kastély építése Zichy Manó gróf nevéhez fűződik.

Az angol Lady Charlotte Strachannel kötött házassága egy viszonzatlan szerelmi háromszög miatt tragédiába fulladt, majd a gyászoló gróf a Somló oldalába költözött, ahol megépíttette a lovagvárakat idéző, romantikus stílusú kastélyt. Később több kézben megfordult, ám egyre romosabbá vált, ma is szebb jövőre vár.

A cikk az ajánló után folytatódik

A soponyai Zichy-kastély

A fejér megyei Soponya elhagyatott gyöngyszeme a klasszicista jegyeket őrző Zichy-kastély, mely Zichy János birtokához tartozott. Az eredeti építmény többször bővült, a ma ismert kúria Pollack Mihály tervei alapján készült el.

Közzétette: Kastélyok Magyarországon – 2015. január 11., vasárnap

A világháborúk után az elhagyatott helyet kifosztották, pusztulni kezdett. Bár próbáltak küzdeni a funkcióvesztés miatti tendenciákkal, mára szomorú látvány a romos hely és a gyommal benőtt angolkert.

Tekints be a varázslatos Brunszvik-kastélyba is! 

A gyönyörű Brunszvik-kastélyban Beethoven is tanította zongorázni a grófcsalád lányait: ismerd meg jobban a csodálatos helyet!

Csodálni való kastély fél órára Budapesttől: még Beethoven is zongorázott az épületben

A gyönyörű Brunszvik-kastélyban Beethoven is tanította zongorázni a grófcsalád lányait.

Elolvasom

(Képek: Tamás Katalin, Indafotó/sasy, dansun, Robertmaasz.)

Ezt is szeretjük