Tiszadob kincse egy francia lovagi várkastélyhoz hasonlít: Sissi tiszteletére épült a meseszép alföldi kastély

Sissi tiszadobi kastélyához labirintus és páratlan angolkert is tartozik.

tiszadob-andrássy-kastély-képe
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Észak-Alföldön, Tiszavasváritól 21 kilométerre, a Tisza folyó partján fekszik a hangulatos és bájos Tiszadob. A nagyközséget több mint 2700 fő lakja, és tele van szebbnél szebb látnivalóval: egy mégis mind közül kiemelkedik.

Amellett ugyanis, hogy a község környezete tele van védett természeti kincsekkel, buja holtágakkal, ártéri erdőkkel, gémteleppel, ráadásul a tiszadobi Tubus-torony egykori magtárában helytörténeti múzeum működik, és református temploma is szép, igazán híressé Andrássy-kastélya teszi.

Sissi is szerethette a kastélyt

A tiszadobi Andrássy-kastélyt id. Andrássy Gyula, az Osztrák–Magyar Monarchia első külügyminisztere építtette még az 1800-as években, ám máig csodaszép állapotban maradhatott fenn. A Meinig Artúr tervezte épület neogótikus-romantikus stílusban épült, sok toronnyal és gyönyörű angolparkkal, állítólag Wittelsbach Erzsébet magyar királyné, azaz a gyönyörű Sissi tiszteletére.

Az Andrássy-kastély stílusa és hangulata részben a vajdahunyadi várat, részben a középkori francia, Loire-folyó mentén megépült lovagi kastélyokat idézi, ez utóbbit az is indokolhatja, hogy az építtető gróf az 1848-49-es szabadságharc után Franciaországba emigrált, innen vehette a mintát.

Csodás angolkert

A kastélyhoz tartozó angolkert rendezett parkjai és szép rózsalugasai az épület története szerint Sissit is ámulatba ejthették. A nyolchektáros park máig pazar látvánnyal várja a látogatókat, liliom rajzolatú bukszuslabirintusát tiszafák fogják közre.

De nemcsak gyönyörű a kert és az építmény, hanem tele van érdekességgel is. A kastélyt jellemző számokban az idő mértékegységei érhetők tetten: négy bejárata a négy évszakot jelképezi, 12 tornya a hónapokat, 52 szobája a heteket, míg 365 ablaka a napokat.

A fennmaradt emlékek tanúsága szerint a grófcsalád és a kastélyban dolgozók nagy szeretettel és csodálattal írtak leveleikben az 1800-as években Tiszadobról és a birtokról, úgy tartották, a környéken élők udvarias és önzetlen emberek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kastély sorsa a háborúk után

Az egykori pompa véget ért a világháborúkkal, más városokból érkező forradalmárok vezetésével az emberek a kastélyt lerombolták, kifosztották, a gazdag belső odaveszett. Andrássy gróf többé nem tért vissza az épületbe, mely a háborúk után román katonai kórházként, görög menekültek gyermekvárosaként, majd gyermekotthonként működött. Az intézmény 2007-től került másik épületbe, 2014-re véget ért felújítása óta bárki számára látogatható a kastély.

A kastély hétfő kivételével mindennap nyitva tart, áprilistól októberig 10-től 18 óráig, a téli szezonban pedig 9-től 17 óráig, óránként induló tárlatvezetéssel. A felnőtt belépőjegy ára 1000 forint, diákok és nyugdíjasok számára 500 forint, de további kedvezmények is igénybe vehetők.

(Képek: Indafotó/H1N1, lászló lovag, Országalbum/szasa.)

Ezt is szeretjük