A macskája volt az egyetlen társa: 10 éve él a Csendes-óceánon egy vitorláson
Sokak számára álom, bátorító példa, ahogyan Liz Clark él.

liz clark tropicat cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már több mint tíz éve, hogy Liz Clark, környezetvédő és szörfös nekivágott a Csendes-óceánnak 12 méter hosszú, Swell nevű hajójával. Irigylésre méltó, kalandos utazása legnagyobb részét emberi társaság nélkül töltötte, ez azonban nem jelenti azt, hogy a fiatal nő egyedül lett volna.

Liz csodálatos kapcsolatot ápolt útitársával, a macskájával, aki egyben a legjobb barátja is volt, és mindenhová együtt mentek. 

Liz Clark és a macskája

Amikor 2006-ban kaliforniai bázisáról útnak indult, Liz még egyedül vágott bele élete álmának megvalósításába. Szeretett volna hosszú-hosszú időt a tengeren tölteni. Azt azonban még nem sejtette, hogy az elkövetkező években bejárja majd Mexikó, Közép-Amerika, Kiribati és Polinézia partjait, és mintegy 33 ezer kilométernyi utat tudhat majd maga mögött. 

liz clark tropicat1

Noha eredetileg egyszemélyes kalandot tervezett, és ideje túlnyomó részében egyedül vitorlázott, számos jó barátra tett szert a hasonló életmódot folytató kalandorok között. Liz weboldala szerint imádja a szabadságot, és szívesebben dönt az időjárás és tenger változásai szerint, mintsem, hogy útiterveket kövessen. Függetlensége sokat segített a személyisége fejlődésében is. 2013-ban azonban új, bundás társra tett szert.

A megmentett cicát Amelia Earhart tiszteletére Ameliának nevezte el, ám gyakran becézte Tropicatnek is. Amikor Liz és Amelia először találkoztak a szárazföldön, a cica nagyon vad, sovány és éhes volt. A vitorlás felfedező számára azonban hamarosan kiderült, hogy rokonlélekre bukkant, és a macska hasonlóképpen élvezte az utazást, mint új gazdája. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Amelia kis idő után jól alkalmazkodott a nomád életmódhoz, és néhány vízbepottyanást követően azt is megtanulta, hogyan legyen kellően óvatos a tengeren. Liz törölközőt lógatott a vízbe, hogy segítsen kimászni a macskának, ami megoldotta a helyzetet, ám a cica ezután sem kedvelte meg különösebben az úszást.

Nemcsak a vízen, de a szárazföldön is számos közös élményre tettek szert. Amelia elkísérte gazdáját a könnyű, part menti sétákra, sőt, a dzsungelbe is, míg máskor felfedező útra indult a környéken, amíg Liz jógázott.

Bármennyire aranyosnak tűnik is, Amelia legbelül igazi vadász volt, így sem a halak, sem az apró, szigetlakó állatok nem lehettek biztonságban. Kalandozásai során a macska 2015 februárjában egy rövid időre függetlenítette magát gazdájától, aki már azt gondolta, kalandvágyó társa máshol lelt otthonra. 42 nappal később Amelia mégis visszatért, hogy folytassa az óceánjáró utazást.

liz clark tropicat2

Nemrégiben azonban Ameliát kutyák támadták meg, majd a macska két nappal később belehalt a sérüléseibe. Liz azóta is gyászolja kedvencét és hű társát, ám nem feledkezik el arról a sok jóról, amire a macska tanította. Barátja emlékére Liz az állatok jólétéért adománygyűjtő akciót indított, mely máris 12 ezer dollárt - több mint 3 millió forintot - hozott össze a Mercy for Animals számára.

Liz szerint mindennapjai egyáltalán nem olyanok, mintha egy hosszúra nyúlt nyaralás résztvevője lenne. Ez egy életstílus, melynek során próbál megoldásokat találni a bolygó erőforrásainak fenntartható használatára. Noha a munka nem mindig egyszerű, minimális igényeit így is tudja fedezni, ezért Liz gyásza ellenére is elégedettnek érzi magát.

Világutazó állatok

Nemcsak Amelia szeretett utazni, de sok más, hasonlóan kalandvágyó állat is akad. Ismerj meg néhány világot látott sünt, macskát és kutyát!

Ezt is szeretjük