Tudod, hány lakatlan sziget van a Földön? Kevesebb, mint azt elsőre gondolnád

Több száz állam létezik, mégsem mindet ismerik el nemzetközileg.

Országok közötti különbségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ember legyen a talpán, akinek sikerül a világ szinte összes országát bejárnia, mivel a Föld hét kontinensén 193 független ország, tíz de facto ország, egy nemzetközi terület, négy vitatott államiságú terület és 51 külbirtok található.

Ha még te sem hallottál a de facto országokról, vagy nem tudod, mi az a külbirtok, most elmondjuk.

Mitől lesz független egy ország?

Kezdjük a legkönnyebbel, a nemzetközileg elismert független állammal. Ahhoz, hogy egy ország ebbe a csoportba tartozzon, rendelkeznie kell az államiság alapvető ismérveivel, melyeket az 1933-as Montevideói Egyezmény foglal magában. Az államnak rendelkeznie kell állandó területtel, népességgel, kormánnyal, illetve képesnek kell lennie arra, hogy a nemzetközi jog más alanyaival kapcsolatba tudjon lépni.

un-1190183

Nemzetközileg elismert státusz akkor jár, ha a nemzetközi közösség legtöbb tagja elismeri azt. Ezek az országok automatikusan az ENSZ tagjaivá is válnak, csak egy ország kivétel ez alól, a Vatikán. Utóbbi állam csak megfigyelői státuszt élvez az ENSZ-ben.

Érdekes az is, hogy egyes független államokat más országok nem ismernek el. Például Ciprust Törökország, Észak-Koreát Dél-Korea és Japán, míg Kínát összesen 24 ország nem tekinti államnak a világon.

Országok, melyeket nem ismernek el

A de facto államok önállóként működnek a gyakorlatban, azonban államiságukat vitatják a nemzetközi viszonylatban, emellett az ENSZ sem ismeri el a függetlenségüket. De facto állam például Észak-Ciprus, melyet csak Törökország ismer el, de ide tartozik Koszovó is, mely 2008-ban vált függetlenné. Utóbbi az egyetlen de facto állam, amit Magyarország is elismer.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A vitatott státuszú államok is hasonló helyzetben vannak, mint a de facto államok, ide sorolható például Nyugat-Szahara, Palesztína és a Máltai Lovagrend. Utóbbival például száz ország áll diplomáciai kapcsolatban , sőt, több mint 12 ezer lovag alkotja a lakosságát, azonban önálló területtel hivatalosan nem rendelkezik. 

Itt bárki kialakíthat kutatóállomást

Az Antartktisz az egyetlen nemzetközi terület a Földön. A 20. század alatt területi viták alakultak ki nem egy alkalommal miatta, azonban elkészítették az Antartktisz-egyezményt, mely 1961 júniusában lépett hatályba. Ennek alapján bármely ország kialakíthat kutatóállomást az Antarktiszon, a területén azonban tilos hulladékot tárolni, 2048-ig pedig semmilyen ásványi anyagot nem nyerhetnek ki ipari céllal a területből.

antarktisz

A mai napig több ország - mint például az Egyesült Államok, Új-Zéland, Ausztrália, Franciaország, Norvégia, az Egyesült Királyság, Chile és Argentína - is fenntart területi igényt az Antarktiszon.

Lakatlan területek is léteznek

Külbirtoknak számít az a terület, mely valamely ország főhatalma alá tartozik anélkül, hogy része lenne az illető államnak. Az Egyesült Államok, Ausztrália, Finnország, Franciaország, Norvégia és az Egyesült Királyság is rendelkezik ilyen területekkel. Például a Kajmán-sziget az Egyesült Államokhoz, a Karácsony-sziget pedig Ausztráliához tartozik. Ezek között vannak olyan országok, melyek autonómiával rendelkeznek, és vannak olyanok is, amelyek nem.

Sőt, több lakatlan szigetet is ebbe a csoportba sorolnak. Összesen 19 lakatlan terület található a Földön: ilyen a Norvégiához tartozó Bouvet-sziget vagy a Franciaországhoz tartozó Clipperton-sziget. Érdekesség, hogy az Egyesült Királysághoz tartozó nem autonóm részeknek II. Erzsébet királynő a hivatalos uralkodójuk, ez pedig még a lakatlan területekre is vonatkozik.

Veszélyes városok

Ha utazásra készülsz, nemcsak az ország helyzetének érdemes utánanézni, de a célpontként kiszemelt városnak is. Mutatunk tíz helyet, ami egyenesen életveszélyes, ezért jobb elkerülni!

A világ 10 veszélyes városa, ahová semmiképp se utazz

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük