5 tény a léböjtkúráról, ami nélkül nem fogyaszt
Tavaszi méregtelenítéshez mindenképp ismerni kell
Hasznos infók, hogy eredményesen fogyhass. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban a legtöbben egészségük, fizikai és szellemi állapotuk megőrzése, javítása érdekében kezdenek bele szervezetük méregtelenítésébe. A lemondásban nagy segítségére lehet mindenkinek az a környezet, amelyben a méregtelenítést végzik.

A testet és a lelket teljes összhangba kell hozni ahhoz, hogy több napos böjtölésbe kezdj. Dr. Liska-Mohai Marianna belgyógyász, életmód-tanácsadó és terapeuta, aki több mint két évtizede foglalkozik böjtkúrákkal, a Liget Wellness és Konferencia Hotel**** találta meg a kiscsoportos léböjtkúrák ideális helyszínét.

A történelmi Magyarország közepén megbúvó, a Dél-Alföld minden szépségét magában rejtő Szarvas és környéke igazi paradicsom a nyugalmat, testi-lelki feltöltődést keresők számára.

Az ősfákkal körülölelt Liget Wellness és Konferencia Hotel**** parkjában felbukkanó nyulak és mókusok, a szálloda saját Körös-parti szakasza, a hotel saját gyógyvize, külső és belső medencéi, sportolási és kikapcsolódási lehetőségei abszolút ideális körülményeket biztosítanak a tavaszi megtisztuláshoz. Íme, még öt dolog kiegészítésképpen, amit tudnod kell a böjtkúrákról, mielőtt belevágsz a tavaszi tisztító kúrába.

1. Méregtelenít, fogyaszt, egyensúlyba hoz

Az emberek jelentős része egészsége érdekében kezd bele a böjtkúrába, hiszen a közel egyhetes program ideális választás a szervezet méregtelenítésére. Ilyenkor az ember szabad akaratából lemond a szilárd étel fogyasztásáról, ezáltal szervezete emésztés helyett az összes életenergiáját a szervezetében raktározódó salak- és méreganyagok kiürítésének szolgálatába állítja. Zöldség- és gyümölcsleveket, gyógyteát fogyasztva légző- és testgyakorlatokkal segítik ezt a természetes folyamatot.

A testsúlycsökkentés általános prioritás a kúrára jelentkezők körében, de a program célja elsősorban nem a fogyás, hanem a kóros anyagcseretermékektől való megszabadulás, aminek következtében szervezetünk tökéletesebben működik. A böjt fiatalok körében főleg azok érdeklődését kelti fel, akik már tervezik a gyermekvállalást, és erre szeretnék kondicionálni testüket és lelküket.

Egy ilyen méregtelenítés nemcsak a jó közérzethez járulhat hozzá, de valamilyen egészségügyi problémában - például vércukorszint vagy magas vérnyomás - is segítséget nyújthat. Az egyhetes böjt alatt finom turmixok segítségével biztosítják az ásványi anyagokat és vitaminokat, de szervezetünket egyéb kiegészítőkkel is támogatják, így nem ürülnek ki a test raktárai, ami hiánytünetekhez vezethetne.

2. Közösen könnyebb

A több napos kúrák sikerét a visszatérő vendégeken túl az is mutatja, hogy a kiscsoportos programok szinte azonnal be is telnek. A már rutinos böjtölők többször társaságban térnek vissza egy ilyen kezelésre, és mindig akadnak közöttük férfiak. Ők rendszerint azért jönnek, mert valamilyen betegség küszöbén állnak, vagy már korábban meg is betegedtek. Próbálják megőrizni vagy javítani egészségi állapotukat, hiszen általában ők a családfenntartók, így egészségük létfontosságú szerepet játszik a család zavartalan működésében.

Tipikus jelenség, hogy a férfiak a fáradtság, a test teljesítőképességének romlása miatt döntenek úgy, hogy csatlakoznak a programhoz. De ezek az elvonulások a csoporthoz tartozás érzésével jellemezhetőek, így sokak számára családi programot, élményt jelentenek. A 15 fős csoportok szinte minden alkalommal közösséggé formálódnak, így amolyan találkozási pontként, egyfajta egészségtudatos közösségi élményként is gondolhatunk szervezetünk kúrálására.

3. Első lépés: a test és a lélek harmonizálása

Az elvonulással éppen a mindennapi problémákból szakadnak ki az emberek. Félreteszik az úgynevezett elektromos pórázt - vagyis a telefonálást, az e-mailezést -, így a léböjtkúra programjain részt vevők lélekben és szellemben is jelen tudnak lenni az eseményen.

A fizikai lemondás miatt nagyon fontos a környezet állandósága, vagyis az, hogy a ránk ható külső impulzusok és élmények ne vonják el figyelmünket a böjtről. Éppen ezért sokkal körülményesebb és nagyobb lelki erőt igénylő feladat otthon, egyedül végezni böjtkúrákat. Gondolj csak bele, hogy a mindennapi stresszt az emberek különféle jutalmazásokkal kompenzálják. Az étkezés egy fontos örömforrás, amiről munka mellett nem könnyű feladat lemondani, mivel ez esetben elmaradna a jutalmazás. A lemondás ugyanis stresszel járna.

A böjt lelki oldalát az állandóság adja. Természetgyógyászati, illetve spirituális szempontból a test, a lélek és a szellem harmonizálása a lényeg. Ha lemondunk a szilárd táplálékról, akkor cserébe kényeztetjük a testünket - például masszázsokkal, sporttal, fürdőzéssel -, és minden mást biztosítunk - jógával vagy éppen kozmetikai kezeléssel -, ami kompenzálhatja a lemondás fájdalmát.

Egy varázslatos vidéken, négycsillagos környezetben, ahol minden adott arra, hogy a testeddel és lelkeddel egyaránt foglalkozz, sokkal egyszerűbben teljesíthető ez a folyamat, ráadásul csoportban, egymás biztatásával, szakértő felügyelete mellett böjtölhetsz.

4. Ha túl vagy az első három napon, túl vagy a nehezén

Az első két-három nap a legnehezebb, főleg annak, aki először próbálkozik. A tested ugyanis hozzászokott a mindennapokban bevitt káros anyagokhoz, és ha ezeket rövid ideig megvonod a szervezetedtől - például a kávét -, előfordulhatnak bizonyos apró testi mellékhatások, mint a fejfájás, vagy nyűgösség, de a szervezeted hamar hozzászokik az új állapot keletkezéséhez.

Második, harmadik alkalommal ezek a folyamatok már zökkenőmentesebben zajlanak le. A kritikus két-három napot könnyebb egy stresszmentes környezetben átvészelni, ahol semmi mással nem kell törődnöd, csak saját magaddal. Böjti lebegésnek nevezik azt a könnyed érzést, amely máskor nem, csak a böjt alatt élhető meg. Ilyenkor ugyanis intenzív méregtelenítés történik, amikor is minden, a szervezet számára felesleges anyag távozik. A böjti program ezeknek a természetben eredetileg nem található anyagoknak a leadására biztosít jó lehetőséget, hiszen a felesleges anyagok forrása megszűnik az anyagcserében.

5. Szakmai felügyelet ajánlott, sőt, néha kötelező

Több olyan betegség létezik, amelyek alatt szakmai felügyelet erősen ajánlott, de van, hogy egyenesen kötelező. Ha tehát otthoni böjtkúrába kezdenél, és egyedül állítanád össze a víz-, tea-, zöldséglé- és leveskombinációkat, először érdemes tájékozódnod arról, hogy nem okozol-e rosszabbat magadnak egy ilyen akcióval.

Cukorbetegségnél például azok számára működhet a program, akik szájon át szedhető gyógyszerrel élnek, az inzulinosok esetében azonban nem javasolt az otthoni vagy a szállodai körülmények között zajló böjtölés.

A program legfontosabb elemeit képezi a nagyon magas szintű önkontroll és a megfelelő étrend kialakítása, amelyben legtöbbször csak szakértő segíthet. Azoknak sem szabad belekezdeniük a böjtbe, akinek nincs elég szervezeti tartaléka, valamilyen senyvesztő betegségben szenvednek, illetve akik magas pszichés stressz alatt állnak.

Jelentkezz te is a tavaszi léböjtkúrára!

Időpont: 2016 május 1-május 6.
Helyszín: Liget Wellness és Konferencia Hotel****, Szarvas
Jelentkezni ide kattintva tudsz!

További információk a böjtkúráról dr. Liska-Mohai Marianna honlapján találhatóak.
dsc_8582.jpg

Ezekben az esetekben kizárólag szakmai orvosi felügyelet mellett szabad belekezdeni a böjtbe. Másik elengedhetetlen tudnivaló, hogy a böjt megtörésének szigorú szabályai vannak. Egy ilyen intenzív program után például tilos túlfogyasztani magadat. A szokásos étrendhez fokozatosan kell visszatérni, mind a fehérjéket, mind az étel minőségét és mennyiségét tekintve.

Ezt is szeretjük