Homokos tengerpartot idéz a Körös-torok szabadstrandja: igazi paradicsom várja a fürdőzőket

A Körös-torok hangulatos szabadstrandját imádják a pancsolni vágyók.

Körös-torok, Csongrád
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy folyamatosan melegszik az idő, beköszönt a nyári hőség, egyre többen vágynak víz közelébe. Habár a járványhelyzet miatti korlátozások az utóbbi időben sokat enyhültek, valószínűleg idén nyáron is a belföldi turizmus lesz hangsúlyos. Az ország egyik, ha nem a legszebb, leghangulatosabb folyóparti strandja sokak szerint a Csongrádban található Körös-torok, amit olykor az Alföld tengerpartjának is neveznek. 

Az alacsony vízállás, a kellemes hőmérséklet, a szép természeti környezet és a homokos part teszi igazán vonzó úti céllá a szabadstrandot, ami már hivatalosan is várja a fürdőzni vágyókat.

Az Alföld tengerpartja

A Körös-torok szabadstrand Csongrádban, a Hármas-Körös és a Tisza találkozásánál fekszik. A 400 méter hosszú partszakasz a várost fenyegető árvizek miatt szükségessé váló folyórendezés következményeként alakult ki, a hordalékból homokpadot hoztak létre a Tisza jobb oldalán. 

Nyaranta, az időjárás függvényében, alacsony vízálláskor a homokpart mind nagyobb része válik láthatóvá a strandolók legnagyobb örömére, hiszen ilyenkor tengerparthoz válik hasonlóvá a környék, előkerülnek a szalmából készült napernyők, amelyek a víz mellett sorakozva valósággal mediterrán hangulatot varázsolnak a partfürdőre. 

Közzétette: Körös-torok – 2021. június 12., szombat

Idén hivatalosan június 12-én nyílt meg a Körös-toroki strand, ami belépőjegy és védettségi igazolvány nélkül látogatható. Jelenleg még a homokpartnak csak egy keskenyebb, iszapos sávja látszódik, azonban idővel ez valószínűleg változni fog. A lassan mélyülő, tiszta víz népszerű a családok körében, ám a folyó sodrásával számolni kell. A szezonban vízimentők teljesítenek szolgálatot a parton, ugyanakkor a fürdés saját felelősségre történik, fontos a kihelyezett házirend betartása.

 Az üdülőterületet az elmúlt években fejlesztették, felújították például a lépcsőlejárókat, mosdókonténereket és biciklitárolót is létesítettek. A pancsolásban megéhezők a büfék kínálatából válogathatnak. A strand autóval megközelíthető közúton Kiskunfélegyháza és Szentes felől a 451-es úton, a parkolás viszont fizetős. 

Látnivalók a városban

Csongrádon járva a városközpontban található, családias hangulatú Csongrádi Gyógyfürdő és Uszoda is kellemes kikapcsolódást ígér, kint az úszómedence mellett gyermekpancsoló és élménymedence is várja a vendégeket, a fedett részen pedig a medencéken túl szauna, sószoba és aromakabin is található. A szolgáltatások a szabályozások értelmében védettségi kártyával vehetők igénybe. 

A város helyi védettséget élvező műemlékei, a népi építészet szép példái a 200-300 éves halászházak, amelyek a Belsőváros macskaköves utcácskája mentén sorakoznak. Eredetileg hajósok, hajóácsok, halászok és kubikosok éltek itt. A Gyökér utca 1. szám alatt Tájház mutatja be a régmúlt idők használati tárgyait, berendezéseit. 

8 mesebeli házikó a Balaton-felvidéken

A Balaton-felvidék arculatát nem csupán a csillogó víztükör, az itt-ott magasodó tanúhegyek, a Déli-Bakonnyal szinte egybefonódó lankák határozzák meg, de a bájos falvak utánozhatatlan képe is. Ebben pedig nagy szerepe van a vidékre jellemző, régi korok emlékét idéző házaknak is.

8 házikó a Balaton-felvidéken, ami igazi gyöngyszem: régi korok emlékét őrzi építészeti stílusuk

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Indafotó/Balla Béla, Országalbum/Balla Béla.)

Ezt is szeretjük