Milyen feltételekkel strandolhatunk nyáron, és mennyiért? A legfontosabb információk

Az elmúlt időszakban sok fürdő kinyitott, nyáron már a szabadtéri strandok is várják a látogatókat, a szabályokra viszont figyelni kell.

medence-strand-furdo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az élmény-, termál- és gyógyfürdők, aquaparkok túlnyomó többsége ismételten kinyitotta beltéri egységeit az elmúlt hónapban. A zárt területeken azonban számos szigorú szabály van érvényben, ami a belépést és a használatot is meghatározza.

A strandolás szerelmesei bizonyára már tűkön ülve várták, hogy kedvenc fürdőjük újra kinyissa kapuit. Egyelőre a beltéri pancsolásra van lehetőség bizonyos szabályok figyelembe vételével, a szabadtéri részlegek és a tavi, illetve folyóvízi strandok az időjárás függvényében telhetnek meg újra élettel.

A fürdők beltéri egységei már kinyitottak

A kiépített fürdők nagy része májusban, a nyitás sokak által várt lépcsőfokában a mozikkal, színházakkal, zenés rendezvényekkel egy időben kinyithatott. Létszámkorlát idén nincs, de látogatásuk így is szabályokhoz kötött: a szolgáltatást azok vehetik igénybe, akik már rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, illetve a velük érkező kiskorúak. A védettségi igazolvány mellett személyi, diákigazolvány vagy egyéb hivatalos igazoló dokumentum szükséges.

A híradások szerint várhatóan a szabadtéri strandoknál nem lesz elvárás nyáron a védettségi igazolvány, de erre konkrétan még nem tér ki egy rendelkezés sem.

Védettségi igazolvány felmutatása nem szükséges akkor, ha szakorvos által felírt gyógyászati szolgáltatást vesz igénybe valaki, ilyenkor csupán a vény felmutatása kötelező, illetve egyes fürdőkben a maszkviselés, a szolgáltatást nyújtó helyeken is végig. 

Minden élményelem nyitva lehet, de a távolságtartásra figyelni kell

A fürdő területén több szigorú rendelkezést be kell tartani. Bár létszámkorlát nincs, biztosítottnak kell lennie a nem egy háztartásba tartozó vendégek legalább 1,5 méteres távolságát. Ezt fontos megtartani a pénztárnál, a mosdóknál, a zuhanyzókban, az öltözőkben, de még a csúszdánál is.

Az első hullám idején hozott szabályokhoz képest most minden élményelem nyitva lehet, a beltéri medencék mellett a csúszdák, sőt, a szaunák is nyitva lehetnek. Természetesen ebben lehetnek eltérések a fürdők egyéni döntései szerint.

Fürdője válogatja, hova kell maszk

Érdemes előre tájékozódni arról, hogy egy adott fürdő kéri-e a maszkviselést a belső közös tereken, a medencetéren kívül. Több fürdő szigorúan megköveteli a saját papucs használatát is, ezek a legtöbb budapesti helyre igazak, ahogy a kötelező előzuhany a medencébe lépés előtt és a mosdóhasználat után is, valamint rendszeres alkoholos kézfertőtlenítés javasolt.

Több helyen érvényben van a belépéskor végzett testhőmérséklet-mérés, és mindenhol érvényes, hogy csak egészséges, tünetektől mentes embereknek lehet látogatni a fürdőket.

Mennyiért strandolhatunk?

Sokan tartottak attól, hogy az árak 2021-ben, a hosszú bezárási kényszer kompenzálására az egekbe emelkednek. A budapesti gyógyfürdőkbe a belépőjegyek a koronavírus-járvány előtti áron válthatók meg, így a május 1-jén megnyitott Széchenyi 5500 forintért látogatható hétvégén, a hétvégi belépőjegy a Gellértbe 6200 forint, a Rudasba 6200, a Lukácsba 3500, Paskálba 2800, a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdőbe 2600. A pünkösdi hétvégén megnyitott Palatinus hétvégi jegyára 3200 forint, a Pesterzsébeti fürdőé 2880. A most nyitó Dandár fürdő is a korábbi árakon, 2900 forintért látogatható hétvégén, míg a Római strand 2800, a Pünkösdfürdő 2000 forintért. A bérletek, ajándékutalványok érvényességét automatikusan meghosszabbították.

A balatoni strandok többsége várhatóan a jó idővel, néhány héten belül végre kinyitja kapuit, és számos újítással, bővült szolgáltatási körrel, jobb feltételekkel várják az érkezőket. Több helyen új vizesblokkal, öltözőkkel, kabinokkal, bővített vendéglátóegységekkel, játszóterekkel készülnek a szezonra. Alsóörsön például többek között megújult pavilonsor, gyepszőnyeg, csúszda vár, Balatonkenese strandjai a legkisebbeknek és a kismamáknak kedveznek baba-mama szobával, pancsolókkal, de több strandon mozgáskorlátozott-öltözőket, -tusolókat is kialakítottak.

A balatoni strandok, illetve a vidéki fürdők várhatóan később tájékoztatják a közönséget a belépődíjakról, csak néhányan közölték eddig a konkrét árváltozásokat. Általában 10%-os áremelkedéssel kell majd számolni a becslések szerint a belépők áránál, de néhány helyen - így például a csopaki strandon - már biztos, hogy maradnak a tavalyi összegek.

Kirándulás a Balaton környékén

Június első napjai még biztosan nem ígérnek strandidőt. Ha mégis utaznátok, akár kirándulhattok is egy nagyot a Balaton környékén. Csodás várak várják, hogy felfedezzétek őket!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük