A Balaton helyett a Tisza-tó is lehet idén a cél: 4 hely, ami örök élmény lesz a családnak
A Tisza-tónál a strandolás mellett megszámlálhatatlan élmény vár.

tisza-to
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokak számára nincs nyár Balaton nélkül, ám egy-egy forró nyári hétvégén telt házzal működnek a strandok. Aki a nyugodtabb helyek szerelmese, vagy felejthetetlen aktív élményekre vágyik, annak a Tisza-tó is remek úti cél lehet.

A Tisza-tó sokszínűségének köszönhetően a partján garantáltan mindenki megtalálja a kedvére való helyszínt. Vannak itt nyüzsgő szabadstrandok, de simán elvonulhat az ember a természetbe, és a család egésze remek programokon vehet részt. A tónál idén több fejlesztést is átadtak, ami még vonzóbbá teszi az utazók számára, akár kerékpárral is körbetekerhető a gyönyörű környék.

Abádszalók új strandja

A pezsgő, parti hangulatot kedvelők eddig is Abádszalók felé vették az irányt, idén azonban átadták a település felújított Tisza-tó Strandját: megújultak a büfék és a rendezvénytér, korszerű panorámaterasz nyílt, bővültek a homokos plázsok, a sétányok és a csúszdapark is.

Abádszalókon az aktív pihenés hívei is megtalálják számításaikat: lehet itt vízi ejtőernyőzni, wakesurfözni, de idén homokfocipálya és strandröplabdapálya is nyílt. Ha pedig ez sem lenne elég, még szabadtéri mozi is helyet kapott - a műsorról a Facebook-oldalukról is tájékozódhatsz -, így tényleg hangulatos napokat tölthet el az ember a vízparton.

Igazi madárrezervátum

A Tiszafüredi Madárrezervátum igazán vadregényes és különleges helyszíne a tónak. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó területet kizárólag vízi úton, csónakkal lehet megközelíteni, részben ez is adja a hely varázsát. A helyszínre szervezett utak vezetnek.

Aki csendben, az élővilág különösebb megzavarása nélkül keresi fel a madárrezervátumot, az akár testközelből megfigyelhet egy-egy kanalasgémet, kerecsensólymot vagy más vízimadarat.

A pákászok nyomán

Ugyancsak Tiszafüreden, a Pákász tanösvényen állomásról állomásra nyerhetnek betekintést a kirándulók egy ősi, tiszai mesterségbe, a pákászok életébe. A túra belépővel járható végig, ami tartalmazza a motorcsónakos transzfert a Szabics Kikötőből, és vissza is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A pákászok egyébként a lápok ismerői, mindentudói voltak egykor, kunyhókban éltek, és a lápos területeket járva halásztak, gyűjtögettek. Amennyiben érdekel ez az elfeledett, különös életmód, vízhatlan bakanccsal indulj útnak! A túra akár a Tiszavirág ártéri tanösvénnyel együtt is teljesíthető, amely szintén bemutat pár folyóhoz köthető mesterséget, az ártéri erdő életét és a madárvilágot.

Ökocentrum Poroszlón

A Tisza-tavi Ökocentrum kihagyhatatlan megállója a környéken tett többnapos utazásoknak: gyerekek és felnőttek számára egyaránt megunhatatlan a létesítmény, ami a tó varázslatos, elképesztően gazdag élővilágát hivatott bemutatni.

tisza-tavi-okocentrum

Poroszlón nemcsak képekről ismerheted meg a halakat és a kétéltűeket, de egy hatalmas édesvízi akvárium élőlényeit is megfigyelheted, méghozzá belülről. Az élmény a kilátó meghódításával és a Tisza-tavi Vízi Sétány bejárásával lesz teljes az érkezők számára, utóbbihoz hajó visz át a poroszlói partról, de akár a strandon is csobbanhatnak egy jót a hűsölni vágyók.

Szabadstrand a Tisza-tónál

Aki a szabadstrandok hangulatát kedveli inkább, annak ideális választás lehet Poroszló strandja, ahol zöld környezetben, árnyas fák alatt pihenhet, és homokos partszakaszon csobbanhat. Természetesen a büfé, valamint a vízibicikli- és csónakkölcsönző sem hiányozhat innen.

(Képek: Pixabay, Indafotó/hmika.)

Ezt is szeretjük