Az egyik legszebb eldugott strandvidék Magyarországon: mutatjuk a morotvák varázslatos táját

Azonnal kedvet kapsz csónakázni, úszkálni, pihenni a parton.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar nyelv holtágnak hívja azokat a folyószakaszokat, melyek egyik vagy mindkét vége beiszapolódik, míg az élő folyó irányt változtat. Azokat a holtágakat, melyek nyílt vízfelülettel rendelkeznek, morotváknak nevezzük. A Tisza vidéke a folyó szabályozásainak köszönhetően bővelkedik mindkét típusban.

Ezek hozzák együttesen létre a Holt-Tiszát, mely egy terebélyes holtágrendszer, időnként hatalmas morotvákkal tarkítva. A Holt-Tisza állóvizei számos állat- és növényfaj számára nyújtanak élőhelyet, míg a turisták számára kimeríthetetlen felfedezési és pihenési lehetőséget kínálnak.

A mártélyi Holt-Tisza

A vidék létrejöttét az alföldi szegény parasztság összefogásának köszönheti, akik több ezer kilométernyi gátat építettek meg összefogásuk során, átalakítva ezzel a Tisza medrét. Ennek a hatalmas rendszernek az északi határa a mártélyi Holt-Tisza, ahol szuper strandolási lehetőség, egy gyönyörű falu és egy csodálatos tájvédelmi körzet bejárásának lehetősége vár. Nézd meg a mártélyi Holt-Tisza legszebb részeit képeken!

Képek forrása: indafoto.hu / Gomba68, Vandras, Balla Béla, edinafarkas, iwette, fero, lovist

Ezt is szeretjük