Rejtélyes árok vágja félbe a magyar falut: a régészek sokat vitatkoznak róla

Más látványosság is akad azonban.

Rejtélyes árok vágja félbe a magyar falut: a régészek sokat vitatkoznak róla
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Geszt Békés megye egyik gyöngyszem települése, ahol nagyon érdemes a nyugodt, vidéki csendben a falu látnivalóit csodálva eltölteni egy-egy délutánt vagy akár egy napot.

A települést alig több mint nyolcszázan lakják, noha korábban nagyobb volt. A trianoni békeszerződés nyomán azonban Csákpuszta és Tiszamaradványpuszta településrészei Romániához kerültek. Pedig a falu ősi múltra tekint vissza. Nemcsak, hogy már az 13. században is említik írott források, de egy sokkal régebbi, ókori kultúra maradványai is felbukkannak a településen.

A Csörsz-árok

A Csörsz-árok, vagy ahogy a helyiek nevezik, Ördög-árok egy monumentális ókori védőműrendszer része, mely több mint 1200 kilométer hosszan húzódik, átszelve Magyarországot.  A feltehetően az ősi, 4. századbeli szarmaták keze munkáját dicsérő sánc Geszten is áthalad.

A polgári M3 Archeoparkban az árok egyik legszebben rekonstruált szakaszát kiállítva is láthatod.
A polgári M3 Archeoparkban az árok egyik legszebben rekonstruált szakaszát kiállítva is láthatod.

Az árok 2-5 méter mély, míg szélessége az 5-8 métert is meghaladhatja. Efölött töltések és sáncok húzódhattak, melyek a szarmatákat a betörő germánoktól védték valószínűleg. Az árok pontos keletkezési módja, építőinek személye és célja azonban továbbra is olyan rejtély, melyre számos régész és történész próbálja megadni a választ. Az eltérő elméletek számos vitát szülnek.

A Tisza-kastély és a kripta

Az ősi védvonal azonban nem a település egyetlen érdekes része. Fennmaradt ugyanis a faluban a helyi nemesi család, a Tiszák 1772-ben épült kastélya. Az eredetileg barokk épületet később klasszicista és copf stílusban építették át, L alakúra bővítették, sőt, a 20. század elején modernizálták is villanyvilágítással és vízzel. 1944-ben sajnos az értékes könyvtárat és műkincseket teljesen kifosztották. Azóta azonban az épület új életre kelt, így iskola és könyvtár működik benne.

A Tisza-birtok egy részlete.
A Tisza-birtok egy részlete.

A Tisza-birtok egy másik nevezetessége az Arany János Emlékház, melyet abban a nádfedeles melléképületben hoztak létre, ahol a családdal jó viszonyt ápoló költő, Arany János is lakott nyaranta, míg a telet a kastélyban töltötte. A hely harmadik különleges épülete a családi kripta, ahol Békés megye legnagyobb sírboltjában a Tisza család 33 tagja nyugszik.

A legapróbb magyar falvak

Ha lenyűgöz a vidéki hangulat, a csend és a béke, akkor érdemes ellátogatnod a legeslegkisebb magyar falvakba, melyeknek még 30 lakosuk sincs. Mutatjuk közülük a legszebbeket!

10 varászlatos, magyar minifalu

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Indafotó.hu / il1321, szemelyiedzes.

Ezt is szeretjük