Segítőkészségükért tüntették ki a magyar falu lakóit: ráadásul gyönyörű a hely, ahol élnek

Mutatjuk Hejce látványosságait.

Segítőkészségükért tüntették ki a magyar falu lakóit: ráadásul gyönyörű a hely, ahol élnek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Hejce ugyan látszólag csak egy aprócska település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, valójában azonban egy nagyon különleges falu.

Hosszú, több mint ezeréves történelme során Hejce sok mindennek tanúja volt, ám a 2006-os tragédiához fogható esemény sosem fordult elő a falu életében. Ismerd meg a szomorú történetet és a falu gyönyörű környékét.

Hejce és környéke

2006. január 9-én következett be a katasztrófa, melyet valószínűleg egy hejcei sem felejt el soha. A zempléni falu határában repülőgép-szerencsétlenség következtében 42 békefenntartó küldetésről hazatérő szlovák katona vesztette életét. A borzalmas balesetnek egyetlen túlélője volt csak. A hejceiek azonban mindent megtettek azért, hogy a tragédiát a lehető legjobban kezeljék. Önzetlen magatartásukért és segítőkészségükért egy évvel később a szlovák honvédelmi miniszter az összes lakost kitüntette, majd 2010-ben a település polgármestere, Rohály Géza kapta a szlovák-magyar kapcsolatok ápolásáért járó Jó szomszédság és megértés-díjat. A faluban különleges emlékművel tisztelegtek a baleset áldozatai előtt.

Ezt is szeretjük