Itt a legjobb mezítláb járni Magyarországon: mutatjuk, mitől különleges élmény a tanösvény

A gyerekek is imádják.

kneipp osveny cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tavasz végén és nyár elején már általában elég meleg az idő ahhoz, hogy cipő nélkül se fázz fel, így ettől kezdve egészen a hűvösebb napok érkezéséig lehetőséged van rá, hogy a Magyarországon több helyen is elérhető Kneipp-parkokban különleges élményben részesítsd a talpadat.

A Kneipp-parkok feltalálójukról, Sebastian Kneippről kapták a nevüket, aki sajátos egészségmegőrző és gyógyító módszereit a különböző, bőrre gyakorolt nyomásokra és hőmérsékleti hatásokra alapozta. Eljárását ma sok helyen alkalmazzák például hidroterápiaként, míg másutt mezítlábas spa-létesítményeket és parkokat hoznak létre a talp kényeztetésére. Mutatjuk, hol találsz ilyeneket Magyarországon.

Tabajdi Mezítlábas Park

Az országban az egyik legnagyobb, Kneipp módszereire alapozó létesítmény a Tabajdi Mezítlábas Park, melyet Fejér megyében, Budapesttől mintegy 60 kilométerre találsz. A helyszínen több mint 20 féle járófelületet próbálhatsz ki, ami általában a gyerekeknek is nagyon tetszik.

Fotó: Indafoto.hu/SHanna

Akadnak olyan szakaszok, ahol süppedős, puhább tőzegen lehet gyalogolni, míg másutt a kemény bazaltdarabok állítják kihívás elé a talpakat. Az egyik részen kukoricacsutkán - vagy ahogy a helyiek nevezik, csután - járhatsz, de fahasábokat, fenyőkérget, folyami kavicsokat, téglaburkolatot és még sok mást is tesztelhetsz. 

A park végigjárása Kneipp-kúraként működik, mely nemcsak a talp érzékelését fejleszti, de nagyon jót tesz az egyensúlynak, sőt, felfigyelhetsz arra is, hogy a túra mindössze 20-30 perce alatt a testtartásod máris változik a különböző talajokon. Ahhoz azonban, hogy ez maradandó eredménnyé váljon, rendszeres gyakorlás szükséges.

Tabajdon a mezítlábas park teljesen ingyenes, és a nap 24 órájában nyitva áll a látogatók előtt. A túra végigjárását követően a kicsiket játszótér várja, míg a felnőtteknek tűzrakóhely biztosít főzési lehetőséget. 

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Még több mezítlábas park

Tabajdon kívül országszerte több helyen is akadnak olyan települések, ahol kisebb-nagyobb szakaszokon kipróbálhatod a Kneipp-kúrát. A többség ráadásul szintén ingyenes.

  • Remeteszőlősön a Bodzaliget Pihenőparkban a murva, kavics és tobozok taposása mellett madárkákat is etethetsz.
  • Békásmegyer-Ófalu parkjában 23 különböző talajfelület - fadarálék, forgács, deszka, kavicságy - áll rendelkezésre, bár mindegyik csak egy pár méteres szakaszon. 
  • Dombóvárott a Konda-patak völgyében, a Fogadalmi ligetben építettek ki egy 125 méteres pályát. 
  • Bükkfürdőn egy 510 méteres, változatos anyagokból készült terep végigjárásával pezsdíthet fel a talpad keringését.
  • Baján a Pandúr-falu Ökopark interaktív tanösvényének is része egy számos különböző fajta burkolattal fedett szakasz.
  • Ölbőn nemcsak Kneipp módszereinek mezítlábazós részével ismerkedhetsz meg, de a Szent Miklós Gyógyfüves Ház kertjében az egészséges táplálkozásról, a biotermelésről és a gyógynövényekről is sok mindent megtudhatsz.
  • A százhalombattai Régészeti park közelében található a Mezítlábas Mendegélős.
  • Cegléden szerény összeg fejében egy levendulaligetben élvezheted a mezítlábazást egy tornapályával is rendelkező parkban.
  • A baranyai Alsómocsoládon a Hét Patak Gyöngye Natúrpark rendelkezik egy kisebb, mezítlábazásra létrehozott résszel, ám a gyerekeket emellett sok más szuper program is várja, például az agyagozás, az íjászat vagy a kincskeresés.
  • Csopak szabadidőparkjában az Ifjúsági sétányon találkozhatsz különféle izgalmas burkolatokkal, sőt, a fakorongok, tobozok és kérgek között meggymaggal kirakott szakasz is akad.

Emellett, ha behatóbban is szeretnéd megismerni ezt a különleges egészségmegőrző módszert, akkor látogass el a Hegyháti Kneipp térségbe, mely egy 13 falu összefogásával épült tematikus út. Itt 19 helyszínen szerezhetsz izgalmas tapasztalatokat, például több faluban is találsz taposót, lábáztatót, sőt, vizes játszóteret, gyógynövénykerteket, piramist, meditációs kápolnát és egy inhalátorházat is.

A legszebb magyar minifalvak

Kevesebb mint 30-an élnek ezeken a varázslatos településeken, mégis nagyon szép a környék. Nézd meg, melyikek a legszebb minifalvak Magyarországon!

Ezt is szeretjük