A hangulatos, eldugott kis tóban tömeg nélkül fürödhetsz: Nagytevel a Bakony gyöngyszeme

A Nagyteveli-tó a Bakony eldugott gyöngyszeme, ahol kristálytiszta a víz.

nagyteveli tó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Bakony oldalában, Pápától egy karnyújtásnyira található Nagytevel, az 512 fős kis település, amelynek gyönyörű, hűsítő vizű tavát inkább csak a környékbeliek ismerik, pedig egy kellemes strand is várja a csobbanni vágyókat.

Bakonybél és a Hubertlaki-tó környéke bizonyára sok természetjárónak ismerős, nyáron viszont érdemes kicsit nyugatabbra venni az irányt: néhány kilométerrel arrébb bújik meg Nagytevel és nyugodt víztározója.

A Nagyteveli-tó strandja

A Pápai-Bakony-ér vizéből mesterségesen felduzzasztott tározó egész évben kedvelt helye a horgászoknak, nyaranta viszont a nyugodt strandolás hívei is felkereshetik: vize nemcsak kellemes hőmérsékletű, de az utóbbi évek mérései alapján kristálytiszta is, a Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalosan is kiválóra minősítette.

A környéken tett túrák remek pihenője lehet az erdőkkel övezett Nagyteveli-tó, melynek északnyugati részén található a kiépített strand. A bejárat mellett parkolót is kialakítottak a távolabbról érkező vendégek számára, a parton pedig nemcsak játszótér, de még büfé is várja a turistákat.

A Bakonyalja hullámzó lankái előtt jólesőt csobbanhattok, sőt a tó mellett, az árnyas fák között akár sátoros kempingezésre és lakókocsi bérlésére is van lehetőség, áram és rendezett vizesblokk is a szállóvendégek rendelkezésére áll. Természetesen a faluban is találhattok több vendégházat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A strand, melyen az elmúlt évben több felújítási munkát véghezvittek, 2020-ban 9 órától 20 óráig tart nyitva, a belépő felnőtteknek 700 forintba kerül, a diákoknak és nyugdíjasoknak 400 forint, 14 év alatti gyereknek 300 forint a jegy, 6 év alatt pedig ingyenes, de családi kedvezmény is van. 

Nagytevel látnivalói

Nagytevel nemcsak autóval érhető el, Pápáról mindössze bő negyedórás úttal megközelíthető, de még Budapestről is van néhány közvetlen buszjárat a településre, bár a buszmegállótól még 2-3 kilométerre van a strand.

A takaros, német nemzetiségi falu is megér egy kis sétát. A település összképét a zirci cisztercita rend által építtetett, római katolikus templom uralja, a strand mellett pedig a friss, hűs vizű Ida-forrás várja a megszomjazókat egy Mária-szoborral és szép pihenőhellyel a szomszédságában. Érdekesség, hogy a falu túlsó határában, elhagyatott szovjet katonai bázis épületei között paintballozásra is van lehetőség, ami szintén sokak számára csábító program lehet.

A Gébárti-tónál is nyugodt pihenés vár

A Gébárti-tó partja is festői, és kellemes nyugalommal várja a környékén járókat.

(Képek: Facebook/Nagyteveli tó.)

Ezt is szeretjük