Gyönyörű kis tó a dombok között: a Szálkai-tó strandja imádni való
A kis tolnai falu, Szálka környékébe azonnal beleszeret az ember.

szálkai-tó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Szekszárdi-dombság déli részén, a Tolna megyei székhely és Bonyhád között található Szálka az ország egy gyönyörű kis tavával, a Szálkai-tóval, amely horgászok, túrázók és strandolni vágyók körében egyaránt kedvelt hely.

Az 577 fős Szálkát különlegesen szép fekvése és látnivalói miatt egész évben érdemes felkeresni, nyaranta viszont tava telik meg élettel. A mesterséges víztározó gyönyörű környezetben található, partja sekély, lassan mélyül, ráadásul vízminősége is kitűnő.

Szálkai-tó

Tolna megye apró szépsége mesterségesen jött létre, méghozzá a Lajvér-patak elzárását követően. A dombokkal ölelt tájat kedvelik a kirándulók, az erdőkkel borított vidék levegője kristálytiszta, a keleti oldalon kialakított strand pedig pont olyan, mint ami a nagykönyvben meg van írva, mégis kellőképp nyugodt.

A víz lassan mélyül, a part homokos, a tófenék viszont inkább agyagos, iszapos. Bőven akad a tóban érintetlen, nádas, sásos rész, de a keleti partszakaszon fürdőzők zavartalanul csobbanhatnak a tóban. Úszás után pedig egy valóban csodaszép tájon pihenhetnek meg.

Pihenés a tónál

A vízparton számos kikapcsolódási lehetőség biztosított, többek között sportpályák várják a látogatókat a fürdőzés után, de vízibicikli, kajak és csónak is kölcsönözhető, a gyerekek pedig a játszóteret és a csúszdás faházat szeretik meg gyorsan itt. Lazításképpen pedig remek büfék, árusok nyitottak meg, így éhen és szomjan sem maradhat senki.

A cikk az ajánló után folytatódik

A belépőjegyek ára minden 14 év felettinek egyformán 500 forint naponta, 14 éves korig 350 forint, hatéves korig pedig ingyenes. A tónál olykor rendezvényeket is tartanak. 

A szállás sem jelenthet gondot az üdülés alatt: amellett, hogy Szálkán több panzió és vendégház működik, a tóparti kempingben sátorral ingyenesen is megszállhattok, ebben az esetben csak az áramhasználatért kell külön fizetni, de kölcsönözhető lakókocsi, lakóautó és sátras utánfutó is akár.

Kirándulás Szálkán

Szálka jól megközelíthető Szekszárd felől busszal, az út nem egészen harminc percet vesz csak igénybe, a tó pedig a falu déli részén található, ami egy kellemes séta a központtól. A falun végighalad a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra Szekszárd és Mórágy között vezető szakasza is.

Egy kis kitérőt azonban északi, északkeleti irányban is megéri tenni a faluból, itt található ugyanis a gyönyörű Mausz-kápolna Szálka és Decs község határán. A kápolnát kék színe és csodás panorámája is különlegessé teszi, nevét pedig a szálkaiak húsvéti Emmausz-járásáról kapta, melynek fontos állomása az épület.

Szekszárdon kihagyhatatlanok

Szekszárd gyönyörű város, amit egyszer látni kell. Kiváló borai mellett legjobb látnivalóit sem szabad kihagyni, ha ott jársz.

(Képek: Országalbum/kpeti74, Facebook/Szálkai Strand, vagyis This is SZÁLKAAA!!! :), Indafotó/kiwiuser.)

Ezt is szeretjük