Mesébe illik a vadregényes Kopácsi-rét: Tito egykori vadászkastélya is itt található

A gyönyörű Kopácsi-rét természetvédelmi terület, egyedülálló kincs a Drávaközben.

Kopácsi-rét Horvátországban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A déli határunk mellett található, horvátországi Kopácsi-rét Európa egyik legszebb természetvédelmi területe, egyben a kontinens egyik legfontosabb vizes élőhelye, amely folyamatosan alakul, a természet örökös változásai formálják.

A táj gyönyörű, változatos, az élővilág páratlanul gazdag, és annak ellenére tűnik érintetlennek és vadregényesnek, hogy egyre népszerűbb célpontot jelent a turisták körében.

Egyedülálló a Kopácsi-rét

A Kopácsi-rét (horvátul Kopački rit) Eszék-Baranya megyében, a Drávaközben terül el mintegy 231 négyzetkilométeren, keleten a Duna, délen a Dráva határolja. Az ártéri völgy a víz mozgása révén jött létre. A rét határos a magyarországi Duna-Dráva Nemzeti Parkkal és a szerbiai Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátummal. A növény- és állatvilág gazdagsága rendkívül értékessé teszi, ráadásul egyike azoknak a nagy folyami ártereknek Európában, amelyek eredeti, természetes állapotukban maradtak fenn.

A páratlan természeti tünemény 1967 óta védett nemzeti park, déli részét Különleges Állatrezervátummá nyilvánították. A területen mocsarak, nedves rétek és ártéri erdők váltakoznak, a helyszín életét az azt elárasztó, majd visszahúzódó víz mennyisége, mozgása szabályozza. A tavakat és a mocsarakat egymással, valamint a Dunával és a Drávával természetes csatornahálózat köti össze.

A Kopácsi-rétet biológiai sokszínűség jellemzi, az ott uralkodó feltételek remek élőhellyé teszik számos növény- és állatfajnak. Különösen a madárpopulációja miatt örvend nemzetközi hírnévnek, Horvátország madárállományának mintegy 80%-a megtalálható itt. A természetvédelmi terület szimbóluma a rétisas, nem véletlenül, ugyanis itt fészkel a legtöbb az egész Duna-medencében. Az emlősök közül többek között őzek, vaddisznók, vadmacskák találhatók a Kopácsi-réten. Az ártéri völgy jelentős részét fehér fűzfaerdő borítja, a vizeken békalencse és tavirózsa díszeleg. A sűrű nádasok is jellegzetes látnivalót jelentenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tito kastélya

A Kopácsi-rét Természetvédelmi Terület északi részének közepén fekszik a Bellye részét képező Tökös vagy Tököspuszta, horvátul Tikveš, amely egy kastélykomplexum mellett létesült. A kastély ma leginkább arról híres, hogy a második világháborút követően Josip Broz Tito egyik kedvelt vadászrezidenciájaként szolgált, de az épületegyüttes története messzebbre nyúlik vissza. A vidék messze földön ismert vadászparadicsom volt, a 19. században a Habsburg család Tescheni ágának tagjai építettek itt kastélyt.

A többszintes kastély klasszicista stílusban épült, szecessziós stílusjegyeket is mutat. A helyszínre nem tehette be akárki a lábát, az udvar tagjai és az általuk meghívott előkelőségek élvezhették itt a vadászat örömeit. A 20. században több melléképületet is felhúztak a kastély körül, így például kápolnát és vendégházat. Tito számos politikust és hírességet látott Tököspusztán vendégül, a celebritások sorát gazdagította például Sophia Loren.

A Kopácsi-réten az elmúlt években számos turistabarát fejlesztést végrehajtottak, a kastélynál látogatóközpont nyílt, az élővilág felfedezésére cölöpös fahídrendszert hoztak létre. A Szakadás-tónál turistahajó vár a vízi élményekre vágyókra, de más szervezett, idegenvezetéssel zajló tematikus túrákra, például madármegfigyelésekre is be lehet nevezni a természetvédelmi területen.

Ilyen Tito földi paradicsoma Pula mellett

Az Isztria melletti Brijuni- vagy Brioni-szigetek tagjai a politikus magánbirtokaként működtek, Tito több évtizedre kisajátította, személyes játszóterévé tette őket. A 14 szigetből álló szigetcsoport 1953-tól egészen 1979-ig a marsall kényelmét szolgálta, vendégül látva a kor leghíresebb sztárjait és politikusait is, valamint otthont adva az egzotikus állatoknak, amiket a férfi ajándékba kapott. 

Ilyen Tito földi paradicsoma Pula mellett: luxusban élt a jugoszláv elnök, Elizabeth Taylort is vendégül látta

Josip Broz Tito életvitele fényűző volt, kisajátított egy szigetcsoportot az Adriai-tengeren.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Profimedia, Wikipédia/Donatus.)

Ezt is szeretjük