3 gyönyörű kirándulóhely Budapest mellett, ahol nincs tömeg: itt lenyűgöző a környezet

Budapest mellett is számos olyan gyönyörű hely van, amelyet még nem fedeztek fel túlzottan a kirándulók.

Kirándulóhelyek Budapest mellett
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az országban a szélrózsa bármely irányába indul is el az ember, hamar valóságos csodákba botlik, és talán egy élet is kevés, hogy mindet alaposan bebarangolja. Bár a bakancslista első helyén sokaknak a legnépszerűbb hegyi kirándulóhelyek állnak, néha megéri picit más úti célokat keresni. 

A Budapesten és a város környékén levő erdők, hegyvonulatok szinte csalogatják az embert egy jóleső kiruccanásra. Egy-egy kellemes hétvégén rengetegen célozzák meg többek között a Dobogókőt, a Kevélyeket vagy a Normafát, így azok ösvényei hamar zsúfolásig telnek emberrel. Szerencsére számos hangulatos, elérhető távolságban található helyet nem fedeztek fel még túlzottan a kirándulók - ha valaki nem vágyik nagy tömegre, ideje új helyekre terveznie az útját.

Kilátás a Velencei-tóra: irány a Csúcsos-hegy!

A Velencei-hegység könnyen elérhető a fővárosból is, akár autóval, akár vonattal és busszal induljon is útnak az ember. Bár a legnépszerűbb látnivalói közé a pákozdi ingókövek vidéke és a Bence-hegy új kilátója tartozik, Nadapról indulva a Csúcsos-hegy is kellemes kirándulásra ad lehetőséget. A hegy a piros sáv jelzést, majd egy bal kanyar után a piros háromszöget követve érhető el néhány kilométeres sétával.

A 268 méter magas Csúcsos-hegyre gyönyörű szőlőbirtokok között vezet felfelé az út, majd kicsit intenzívebb kaptató után a kiránduló a Velencei-tóra és a Velencei-hegységre nyíló mesés panorámát csodálva pihenhet meg. 

A hegy látnivalója egy fakereszt, amely egy magyar katonának állít emléket. A történet szerint egy oroszokkal harcoló férfi 1945-ben megfogadta, ha túléli a háborút, keresztet emel a hegytetőn, hogy a jövő nemzedékeit emlékeztesse a borzalmakra: „Soha többé ne legyen háború ezen a vidéken” - áll a feliraton.

Remek program akár egy könnyed szombat vagy vasárnap délutánra a környéken tett séta, mely tetszés szerint egybeköthető akár a nadapi szintezési ősjegy felkeresésével is.

Neander-völgyiek nyomai Érden: vár a Fundoklia-völgy

Bár a legtöbben a Budai-hegység vagy a Pilis lankái felé veszik az irányt, Buda délnyugati határvidéke, így Érd környéke is tele van izgalmas kirándulóhellyel. Az M7-es autópályától északra például egy valóságos ősemberi vadásztelepet tártak fel, ahol a régészeti bizonyítékok alapján időről időre Neander-völgyiek ejtették el zsákmányaikat, többek között barlangi medvéket, de mamutok, gyapjas orrszarvúk és barlangi oroszlánok csontjai is előkerültek.

fundoklia-völgy
Fotó: Indafotó/Mykee78

A mészkőfennsík régészeti vonatkozásairól egy kisfilm is készült Kőbaltás ember - Érdi medvevadászok címmel, melyből többek között az is kiderül, hogy a levadászott állatok vagy a Pilistől és a Budai-hegységtől a Duna felé igyekeztek, vagy a környező mészkősziklák hasadékaiban éltek.

Bár a völgy északi része nagyrészt beépült, az autópályától délre eső oldalon egy tizenkét állomásból álló, rövid tanösvényt is kialakítottak, melyet követve megismerhetik a túrázók a szarmata mészkőre épülő bányászatot, az érdi ősembertelep történetét, de a sziklagyepek és a sztyepprétek, löszcserjések élővilágát, sőt a jelenleg telelő, ám májustól a löszfalakban fészkelő gyurgyalagok életét is.

Ha pedig a rövidke útvonalon nem fáradtatok el, a Duna felé is vehetitek az irányt, ahol bejárhatjátok a löszös-cserjés élővilágú Kakukk-hegyet, tőle északabbra a Beliczay-sziget tanösvényét, vagy megtekinthetitek a török kori érdi minaretet is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A lepkék hegye: a fóti Somlyó-hegy szendergő kincsei

A Fóti Somlyó tanösvény 11 tematikus állomásával és 3,5 kilométeres hosszával ugyancsak könnyed, gyerekekkel is élvezetes túrára csábít. Az útvonal a nagy múltú, egykor Vörösmarty Mihály által is gyakran látogatott Fáy Présháztól indul, innen a kék pillangó jelzés mutatja a haladási irányt.

A tanösvény a környező csodálatos élővilágot mutatja be: elhalad a tavasztól gyurgyalagok ricsajától zengő löszfalak mellett, útba ejt buja galagonyásokat, de még tölgymatuzsálemet is. A kék pillangó túrajelzés a környéken élő 1500 lepkefajt szimbolizálja. Közülük a legkülönlegesebb talán a védett fóti boglárka vagy Zefír-boglárka, melyet itt fedeztek fel először 1944-ben, és természetvédelmi értéke 100 ezer forint egyedenként.

A Fóton tett túra alkalmával egy sétát tehettek a városban is, meglátogatva akár az Ybl Miklós tervei alapján készült Szeplőtelen fogantatás katolikus templomot is.

Csodás falvak Budapest mellett

A természeti látnivalók mellett a Budapesttől csak egy karnyújtásnyira található falvak is valóságos gyöngyszemek, ahova igazi élmény kiruccanni egy délután.

10 mesebeli falu Budapesttől egy karnyújtásnyira: igazi gyöngyszemek rejtőznek a közelben

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Tamás Katalin, Indafotó/Mykee78ToteszB.)

Ezt is szeretjük