4 ismeretlen sziget Budapest környékén: van, amelyikre ember nem léphet

A Budapesthez közeli apró szigetek titkos kincseket rejtenek.

hárosi öböl sziget
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Margitsziget és a Hajógyári zsivaja vagy a Szentendrei-sziget romantikája mellett akadnak olyan helyek a fővárosban és annak közelében, melyekről kevesebbet hall az ember. Néhány apró sziget titkos kincsként lapul meg a Duna vizében.

A nyugodt, fákkal ölelt vízpartok vonzzák az embert. Nincs ez másként Budapesten és környékén sem: a kellemesebb időben azonnal megtelnek a rakpartok korzózókkal. A fővároshoz közeli szigetek közül viszont nem mindenhova léphetnek be a látogatók.

Háros-sziget, az emberektől elzárt édenkert

A Budapest XXII. kerületéhez, Budafok-Tétényhez tartozó Hárosi-Duna-part mellett több apró sziget bújik meg, ami a látogatók számára nem, vagy csak korlátozottan, vezetéssel látogatható. A Háros-sziget az előbbi kategóriába tartozik, az 1993 óta országos védelem alatt álló területet az emberek elől elzárták, a helyi horgászegyesület területén túlra tilos a belépés.

A folyószabályozási munkák következtében félszigetté vált térség Budapest egyik legértékesebb élőhelye, melyet a Hárosi-Duna holtága választ el a nagytétényi Hárosi-öböltől. A háborítatlan terület híres látványos, esőerdőket idéző függőavaráról. Kiemelten értékes ártéri életközösségnek ad otthont, megfigyeltek már itt réti sast, kabasólymot, függőcinegét, berki tücsökmadarat, de mocsári teknősök és pézsmacincérek is élnek itt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Háros-szigettel több apró sziget is szomszédos. Az északi partján túl található a vezetéssel látogatható, ugyancsak félszigetté töltött Hunyadi-sziget, a Szerelem-sziget és a vadregényes Kis-Háros-sziget, mely szintén csak vízi úton lenne megközelíthető, ám a belépés tiltott.

Palotai-sziget, az ártéri békaparadicsom

A Palotai-sziget 1999 óta fővárosi védelem alatt álló sziget, mely a IV. kerülethez tartozik, az Újpesti vasúti híd és a Rév utca között található. A területet két részre szakító, két védett rész közé beékelődő szennyvíztisztító telep megépítésekor mesterségesen félszigetté egészítették ki. 

Az ártérben található sziget érdekessége, hogy a parti részek nagy része kiépítetlen, a gátak hiánya miatt az árvizek is gyakran elöntik. A sziget a Megyeri rév és a vasúti híd irányából is megközelíthető, az értékes füzes-nyárfás ligeterdő belsejébe egy ösvény vezet. Ízeltlábúak, békák, unkák lakják a helyet, de jégmadarat, őszapót, héját is megfigyelhet itt az ember, látványos növényritkasága a tócsákban növekvő rucaöröm.

Gödi-sziget, a dunavirág otthona

A Budapesttől északra, a Duna váci ágán található Gödi-sziget területe a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik, országos védettséget élvez. Az észak-déli irányú, hosszúkás homoksziget legnagyobb szélessége mindössze 100 méter, így különleges Duna-közeli hangulatot biztosít a látogatóknak.

Az árvizek gyakran elöntik, alacsony vízállás esetén a Duna bal partjától alig különül el. Nagyrészt puhafás ligeterdő borítja a területet, értékes faunájában megfigyelhetők a ritka puhatestűek, védett csigák, de számos rákfélének és a tiszavirághoz hasonló dunavirágnak is otthont ad, valamint több harkályfaj is megtalálható itt.

Molnár-sziget, Soroksár gyöngyszeme

Budapest déli oldalán, a Csepel-sziget szomszédságában a Ráckevei-Duna-ág kétfelé ágazik el: a két apró ág között hozta létre a Duna hosszú munkával a gyönyörű Molnár-szigetet, mely a XXIII. kerület, azaz Soroksár része. Bár a hely nem teljesen ismeretlen a természetjárók számára, a környező kerületeken túl élők többsége csak ritkán veszi célba. Pedig érdemes lenne: szárazföldi úton Soroksárról a Meder utcai hídon közelíthető meg, de Csepel-Királyerdőtől komp is közlekedik a szigetre, melyen kerékpár szállítható.

A vadregényes, zöld sziget egykor valóban a molnároké volt, a területen nagyjából ötven vízimalom őrölte a rozslisztet, hogy aztán csónakkal a fővárosba szállítsák azt. A sziget mindig is gyakran került a víz uralma alá, mégis tele van üdülőövezeti telkekkel. Vadsága több művészt megihletett már, a vízimadárban bővelkedő nádasok élővilága pedig igazi kincs a szigeten, így felkeresése remek kikapcsolódást jelent a család számára.

Hangulatos, gyönyörű falvak Budapest közelében

Budapesttől egy karnyújtásnyira nyugodt, szép falvak tömkelege érhető el, amelyek felfedezésre csábítanak, és maradásra bírnak.

(képek: Országalbum/OrsiViragjuhaszj, Indafotó/bugyihusztársiofok35.)

Ezt is szeretjük