Icipici gyöngyszem Budapesttől karnyújtásnyira: Lórév egy eldugott kis csoda, amit látni kell

A Csepel-sziget gyönyörű, rejtett kincse Lórév.

zichy-kápolna

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Csepel-sziget legdélebbi részén, Ráckevétől körülbelül 6 kilométerre fekszik egy gyönyörű kis szerb nemzetiségi falu, Lórév. Az alig 300 fős települést páratlan elhelyezkedése és látnivalói teszik igazán különlegessé a környéken.

Bár a falu Budapesttől elérhető távolságra van, mégis viszonylag kevesen ismerik. Pedig bőven lenne miért: az eldugott kis településen és közelében számos természeti és kulturális kincs akad.

Lórév múltja és jelene

A Csepel-sziget, sőt Pest megye legrégebben lakott területe lehet Lórév környéke, ahol a régészek számos római leletanyagot feltártak már. A hely kedvező adottságai miatt mindig fontos Duna-átkelőhelyként működhetett. A falut először az 1200-as évek második felében említik írásos emlékekben. 

Lórévet az egész országban egyedülállóvá teszi, hogy túlnyomórészt máig szerb anyanyelvűek lakják. A szerb lakosság még a török hódítások elől menekülve érkezett a környékre, majd letelepedésük után ortodox templomot építettek. 

Ma is áll a többször felújított építmény, mely a Lórévi Szent Miklós ereklyéinek átvitele templom nevet viseli.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lórév látnivalói

Lórév egyik legfontosabb látnivalója különlegesen szép Zichy-kápolnája, melyet a Habsburg császári család emeltetett Zichy Ödön gróf emlékére. A gróf az 1848-49-es szabadságharcok áldozata lett Lórévnél, amikor Jellasics tábornagy menlevelével Soponyánál megállították. Haditörvényszék elé állították és halálra ítélték.

A kápolna csodás elhelyezkedése miatt megéri a rövid kirándulást a szép természeti környezetben. A kápolnát körülvevő, a településtől nyugatra fekvő terület természetvédelmi oltalom alatt áll, ugyanis az ártéri erdei világ ritkaságai is megtalálhatók itt.

A környék madárgazdagsága kiemelkedő, számos gém, gólya, kócsag vadászik a környéken, de egerészölyvek, sőt vörös vércsék is megtalálhatók itt. Csodaszép csillagvirág és nyári tőzike, de fekete galagonya is nagy számban előfordul itt.

lorev-erdo

A falu viszonylag elszigetelten él a fővárostól, amelynek oka, hogy a Csepel-szigeten haladó HÉV-vonal végállomása Ráckeve, innen pedig további buszjárattal érhetők el a környező települések, Lórévre az út nagyjából 10-15 perc.

A Zichy-kápolna közelében, a Duna főágán viszont komp is közlekedik Adony felé, amely óránként indul a két part között. A lórévi megállónál egyébként egy büfé is működik, jó időben remek kikapcsolódás a Duna-parton sétálni egy nagyot.

Titkokkal övezett völgy Budapest mellett

A Pilist egyszerűen lehetetlen megunni: a Holdvilág-árok bejárása pedig jó időben szinte kötelező túra.

(Képek: Indafotó/king55, terciusz, templomok, Országalbum/zeketomi.)

Ezt is szeretjük