A Dunakanyar legkülönösebb panorámája: Kisoroszi szigetcsúcsa káprázatos hely

Kisoroszi szigetcsúcsáról csodás panoráma nyílik a Dunára és a környező hegyekre.

kisoroszi szigetcsúcs duna
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Dunakanyarban talán mindenki tudna kedvenc kilátóhelyet mondani, ahonnan elképesztő panoráma nyílik a környékre. 

Akad, aki a visegrádi Fellegvárból néz le legszívesebben a Dunakanyarra, más a Prédikálószékre esküszik, vagy éppen a börzsönyi oldalról, a Hegyes-tető Julianus-kilátójáról tárulkozó kilátás varázsolja el. Létezik azonban egy még különlegesebb panoráma is.

Kisoroszi szigetcsúcsa

A Duna szintjéről is érdemes végignézni egyszer a tájon: a két parton magasodó hegyek látványa Kisoroszi szigetcsúcsáról egészen megismételhetetlen. A sziget homokos partszakaszától a Duna széltében-hosszában szinte végtelennek tűnik, Kisoroszi partját ráadásul apró hordalékszigetek is övezik, amelyekről csodás körpanoráma nyílik a vidékre.

A környék csodálatos, nem véletlen, hogy oly sok művészt megihletett és elvarázsolt a sziget eldugott kis települése. Itt alkotott többek között Ujváry Ignác, Korga György és Sváby Lajos festőművészek, de például Mészöly Miklós, Polcz Alaine, Fekete István vagy Nádas Péter is.

Kisoroszi látnivalói

A legtöbben valószínűleg azért kerekednek fel, hogy a szigetcsúcsot megcsodálják, tegyenek egy nagy sétát a parton, de vadregényes, nyugodt hangulatú kempingje is nagy népszerűségnek örvend mind a mai napig. Emellett persze számtalan egyéb látnivaló is akad a faluban.

A faluban kirándulók megtekinthetik a Kálvária-dombot és a kápolnát, amelyek egy római erődítmény helyére épültek meg. De katolikus és református templom, és egy Kisoroszi Helytörténeti Gyűjtemény és Fotóarchívum is megtekinthető a Művelődési Házban.

 A sziget belseje felé haladva egy hangulatos horgásztó is a kirándulók horgára akadhat, akár egy laza kis piknikre is alkalmas ez a hely. 

Nagy múltú Kisoroszi

Kisoroszi a Szentendrei-sziget legészakibb települése, amely több szomszédjához hasonlóan már az ókorban lakott lehetett, noha a legelső írásos emlék csak 1394-ből származik róla. A falu érdekessége, hogy az 1600-as évek végén Nógrád és Pest megye is harcolt azért, hogy hozzá csatolják, csak 1704-től lett véglegesen Pest megye területe.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kisoroszi megközelítése

A falut a legegyszerűbb komppal megközelíteni, Visegrád-Szentgyörgypusztától a teljes árú jegy 300 forint egy útra. A révtől aztán egy kellemes sétával érhető el a szigetcsúcs, amelynek szabadstrandja nyáron fürdőzőkkel telik meg, de az őszi időben is csodálatos sétáknak ad helyet.

Tahitótfalutól pedig a 898-as jelzésű busz vezet végig a településen, a kisoroszi Hősök teréig lehet vele menni, amelytől nagyjából ugyanolyan távolságra van a part, mint a komp állomásától, így bármelyik megoldással jól járhat az ember egy kellemes őszi napon.

(Képek: Benkocs Balázs)

A Dunakanyar mesés kis falvai

A Dunakanyar falvai között bőven akad hangulatosan pezsgő vagy épp végtelenül nyugodt hely. Mindenki megtalálja a számításait a csoda szép vidéken, Budapesttől egy karnyújtásnyira.

Ezt is szeretjük