3 mesebeli falu a Váli-völgyben: kihagyhatatlan látnivalók Budapest szomszédságában

A Budapest közelében található, meseszép Váli-völgyben arborétumot és mezítlábas parkot is találtok.

Váli-völgy látnivalói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A főváros közelében számos túralehetőség kínálkozik, elég csak a Pilis vadregényes és kalandokkal teli útvonalaira, netán a Budai- vagy a Visegrádi-hegység gyöngyszemeire gondolni. Bár a legtöbben errefelé veszik az irányt, ha akad egy kis szabadidejük, Budától délnyugatra is mesés vidék húzódik meg.

A Váli-völgy gyönyörű falvai autóval az M1-es és az M7-es autópálya felől is könnyen megközelíthetők, előbbiről Bicske után, utóbbiról Martonvásár után kell letérni, de Bicske és Baracska felől buszokkal is elérhetők. A völgyben nagyszerű túralehetőségek várják a látogatókat.

Alcsútdobozi Arborétum

Az Alcsútdobozi Arborétum hóvirágmezőjéről ismert igazán, pedig az év többi szakában is tartogat csodákat. Míg júniusban a szentjánosbogár-rajzás, augusztusban a tavirózsa-virágzás varázsolja el a látogatót, ősszel pedig a pompás színektől igazán elragadó a vidék.

A 40 hektárnyi természetvédelmi területen található Magyarország legidősebb libanoni cédrusa, de fakülönlegességei közé tartoznak a japánakácok, a páfrányfenyők, a juharok és a vérbükkök, illetve örökzöld és lombhullató fák hatalmas gyűjteménye a kert.

A terület látnivalóihoz tartozik még többek között József nádor kastélya, a kápolna, a Pálmaház, valamint az Alpinétum, ahol magashegységi növényeket is megcsodálhattok. Az arborétum egész évben, mindennap 10 és 18 óra között tart nyitva. A felnőtt belépő 1050 forint, míg a kedvezményes, így a diák-, gyerek- és nyugdíjas jegy 700 forint.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nagy múltú Vál

Vál község története hosszú-hosszú időre nyúlik vissza, a régészeti leletek tanúsága szerint már a kőkorszakban is lakhattak a környéken, és úgy tartják, a nevét a honfoglalás utáni tulajdonosáról, Árpád unokájáról, Vaálról kaphatta. Elhelyezkedése miatt a történelemben többször hadi és kereskedelmi szerephez jutott.

A faluban tett séta során hamar kitűnik a jobb sorsra érdemes, egykor impozáns Ürményi-kastély, ami volt már múzeum, iskola, de katonai központ is, valamint a falu középkori gótikus templomtornya, más nevén a Csonkatorony. Vál kedvelt volt grófi körökben, de híres költőnk, Vajda János is itt töltötte gyermekkorát. Ha pedig elfáradnátok, a helyi borokat és a termelők finomságait, így a sajtokat és szörpöket is érdemes megkóstolni.

Tabajdi Mezítlábas Park

Alcsútdoboz szomszédságában, Tabajdon egy különleges élmény is vár gyerekekre és felnőttekre egyaránt: a Mezítlábas Park. A szabály egyszerű: csak le kell dobni a cipőket, és máris végigsétálhattok a 21-féle járófelületből álló, izgalmas ösvényen.

A bazaltköveken, a hűvös patakon, fadarabokon, tompa kavicsokon vagy épp kissé szúrós fenyőtobozokon furcsa érzés sétálni, de felér egy talpmasszázzsal.

Az ösvényről a közeli dombokra és a Vértesre nyílik panoráma, a parkhoz továbbá játszótér, büfé és állatsimogató is tartozik, amit az önkormányzat mellett a helyiek önkéntes munkájával tartanak fenn. A nap 24 órájában nyitva van, bárki számára ingyenesen látogatható, akár kutyával is, érdemes egy rövid túrát tenni a parkban.

(Képek: Országalbum/HEGYEKLÁNYA, Indafotó/sasy, Facebook/Mezítlábas park - Tabajd.)

Varázslatos, ódon pincesor Budapest tőszomszédságában: más látnivaló is akad a városkában

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük