Milyen hely Pajkaszeg a valóságban? Imádják a kirándulók az eldugott falucskát

A mi kis falunkból ismert Pajkaszeget igazából Pilisszentléleknek hívják, és meseszép.

pilisszentlelek fentrol

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Pajkaszeg neve A mi kis falunk című RTL Klub-sorozatnak köszönhetően lett ismert. Noha a magyar vidéki élettel humorizáló epizódok már-már a valóságban is történhetnének, Pajkaszeg kitalált település.

A nagy sikerű sorozat valamennyi részét évek óta ugyanott forgatják, egy csendes, aprócska, pilisi településen, melyet nemcsak tévés hírneve, de szépsége miatt is sok turista felkeres.

Pajkaszeg a valóságban

Pajkaszeget a valóságban Pilisszentléleknek hívják, mely 1985 óta Esztergom - a tévében Westergom - településrésze, melytől 9 kilométerre délkeletre fekszik. Akárcsak a műsorban, az igazi falucskának is 319 lakosa van - noha akadt olyan epizód, ahol ehelyett 147 fős lélekszámot említenek.  

pilisszentlelek

A történetbeli Pajkaszeg és Pilisszentlélek is a 2508-as irányítószámot viselik 2006 óta. További közös pont, hogy a falu helyét sem változtatták meg: a sztoriban és ténylegesen is Pest megye határán, egy kis völgyben húzódik meg a falu, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban. Pilisszentlélek azonban nemcsak a forgatásról nevezetes.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Míg az Isten háta mögötti faluként ábrázolt Pajkaszegen a kocsma és a templompótló a két fő látványosság, addig a valódi településen bőven van mit megnézniük a turistáknak. A 13. század óta szinte folyamatosan lakott, idilli patakvölgyben létrejött Pilisszentlélek a történelem során üveghutájáról és pálos rendi kolostoráról volt ismert. Az egyházi épület a rend feloszlatása után a ferencesek kezébe került, majd elnéptelenedett, így ma már csak a romjai láthatóak a falu határában. 

Pilisszentlélek területén dúlt csata, és tanyáztak itt félelmetes rablóbandák is, akik a közeli barlangokban még pénzverdét is üzemeltettek. Ma a Leány-, Legény-, Bivak- és Tűfok-barlangok izgalmas látnivalót jelentenek a túrázóknak.

palos kolostorrom

A faluba betérve szlovák tájházban ismerkedhetsz a helyi néptörténettel, míg Esztergom felé biciklizve átkelhetsz a romantikus, aprócska - kőből rakott - Szalma hídon.

Ha ehelyett inkább az erdő felé vennéd az irányt, akkor a kijelölt utakon haladva panorámatúrát tehetsz, felkapaszkodhatsz a Sasfészek menedékházhoz vagy a barlangokhoz. A bringások Pilismarót, a dömösi lejtők és a Ráró-hegy gerincén találhatnak maguknak különböző nehézségű kihívásokat terepen.

A Balaton-felvidék legszebb falucskái

Ezeket a természeti csodákban és kulturális kincsekben gazdag gyöngyszemeket nem szabad kihagyni, ha a Balaton-felvidék csodaszép táján jársz!

A képek forrása: indafoto.hu / lászló lovagsiófok35, Szabalaca67.

Ezt is szeretjük