3 meseszép hely, amit látnod kell, mielőtt meghalsz!

Gőzölgő sziklateraszok, tengerparti mészkőszirtek, csipkézett hegyvonulatok - három csodás hely.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a nagyvárosok, a múzeumok és kulturális örökségünk tagjai is számos utazót csábítanak magukhoz, a legtöbben azokat a helyeket keresik fel, ahol a természet monumentális ereje és lélegzetelállító szépsége játssza a főszerepet. A következő három épp ilyen.

A világ egy ritka csodája: Pamukkale, Törökország

Pamukkale forrásai és teraszai a természeti világ csodái közé tartoznak, mintegy húsz kilométerre Denizlitől.

Maga a név pamutvárat jelent, a legenda szerint ugyanis a titánok itt terítették ki száradni a pamutot.

A látogatók ma már nem mászhatnak fel ide, a közeli szállodák meleg vizes medencéit viszont annál inkább használhatják. Pamukkale valójában egyetlen hatalmas, szikrázóan fehér szirt, mely mintegy százméternyit zuhan alá a vulkáni fennsíkról, ahonnan minden irányba hévíz tör fel.

A tejszerű kalcium-karbonáttal és egyéb ásványokkal telített víz forró patakokban csobog le a fennsíkról, végig a szirten, miközben teraszokat, természetes vízmedencéket alakít ki, és minden útjába kerülő felületet elborít fehér márványi üledékkel.

Az évszázadok során a szirt mintha egyetlen megkövült, gőzölgő vízeséssé változott volna. A környéken mindenütt a víz bugyogásának és csobogásának hangjait hallani.

Az ősi görögök és rómaiak gyógyító hatást tulajdonítottak a víznek. Ezért Krisztus előtt 190-ben itt alapították meg Hierapolisz városát, mely ma boltívek, oszlopok, hévízi fürdők, templomok és egy nekropolisz lenyűgöző szövedéke. A jó állapotban fennmaradt színházat felújították, kőülésein 15 ezer néző fér el. A várost számos földrengés sújtotta, a 11. századra lakhatatlanná is vált, kiterjedt romjai mégis megérdemelnek egy kirándulást.

Ihletet adó partok: Étretat, Franciaország

Étretat települése a Dieppétől nyugatra és Le Havre-tól északra fekvő normandiai Alabástrom-parton található. Magas, fehérlő szirtjei, a Falais d’Étretat a franciák számára éppoly ismertek, mint a doveri White Cliffs a britek számára.

Étretat a 19. század óta vonzza a művészeket és írókat. Victor Hugo imádta ezt a helyet, akárcsak Guy de Maupassant, aki le is telepedett a faluban, és, bár Courbet, Degas és Matisse egyaránt elzarándokolt ide, hogy megfesse a sziklákat, Étretat-t Alfonse Carr, a La Figaro főszerkesztője tette divatossá a párizsiak körében. A hely még manapság is felkapott nyári üdülőhely, télen azonban visszaváltozik ugyanolyan békés és hangulatos településsé, amilyen mindig is volt - széles sétányai kiürülnek, és tengerpartjain nem jár más, csak néhány magányos kiránduló.

A nyugati szirt, a Falaise d’Aval a puha mészkövet formáló tengermozgás következtében mára roppant boltívként ível át a víz felett. Egy ösvényen felkapaszkodva eljuthatsz a csúcsra, ahonnan pazar kilátás nyílik a sziklaképződményekre, közöttük a híres L’Aiguille-ra - Tűre -, mely hétszáz méteres magasságba tör fel a víz alól.

A keleti szirten, a Falaise d’Amont tetején kis kápolna épült, közelében egy emlékművel, melyet két francia pilótának, Colinak és Nungesser-nek emeltek, akik 1927-ben elsőként kísérelték meg átrepülni az Észak-Atlanti-óceánt, és valahol az itteni partoknál zuhantak le.

Apály idején láthatod a 18. századi osztrigatelepeket is, és a természetes sziklaívek alatt sétálhatsz át egyik partszakaszról a másikra.

Emberalakú hegyek: Montserrat Nemzeti Park, Spanyolország

A montserrati Fekete Szűz kis faszobra, melyet a helybéliek La Moreneta néven tisztelnek, Katalónia szívének legszentebb helyéhez, a montserrati bazilikához, kolostorhoz, illetve búcsújáróhelyhez kapcsolódik. Az egyházi építményegyüttes az azonos nevű, csipkézett hegylánc egyik csúcsán fekszik, ahol egy évszázaddal korábban Spanyolország első nemzeti parkját megalapították.

Bárhogyan is közelítsd meg a kolostort - autóval, gyalog vagy drótkötélpályán -, hihetetlen kép tárul eléd. Az észak felől érkező autósok különösen szép hegyi panorámában gyönyörködhetnek Manresánál. A kis kápolnával és remetelakokkal körülvett kolostort 880-ban alapították, és a 11. században kibővítették. A 15. században Montserrat elnyerte a függetlenségét Rómától, és a híre szélesebben elterjedt a keresztény világban.

A 19. században Katalóniára támadó franciák jóvoltából a kolostor súlyos károkat szenvedett, ám 1844-ben mindent újjáépítettek. Napjaink bencés rendi kolostora ritka kincseket rejteget, múzeumában El Greco, Caravaggio és Zurbarán vallási tárgyú festményeit éppúgy megtalálhatod, mint a modern művészeket, közöttük néhány korai Picassót, valamint ősi egyiptomi és közel-keleti remekműveket.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Köszönhetően La Moreneta katalán kultuszának, valamint a kolostort és a remetelakokat felkereső számtalan látogatónak, Montserrat a turistaipar igazi fellegvára.

A világ legszebb nemzeti parkjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ennek megfelelően hangsúlyos szerephez jutnak az üzleti megfontolások, a térség azonban annyira szemet gyönyörködtető, hogy ez sem tántoríthatja el az utazót.

Cikkünk az 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról című könyv alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

to
  • horvátország
  • világörökség

Horvátország 3 elképesztő csodája

Ezt is szeretjük