Horvátország 3 elképesztő csodája

Ha Horvátországba látogatsz, a tengerparton kívül is érdemes célba venned néhány különleges helyet. Íme, a legszebbek!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A horvát vidék lélegzetelállító, azonban ez nem csak a strandoknak, a türkizkék tengerpartoknak és a cédrusligetekkel övezett eldugott öblöknek köszönhető. Ha szívesen barangolsz viszonylag érintetlen, természeti tájakon, illetve kedveled a vadregényes helyeket, egy egynapos kirándulást mindenképp ejts meg a következő varázslatos úti célok egyikén!

Velebit Nemzeti Park
Krka Nemzeti Park
Plitvicei tavak
Plitvicei tavak

Hegyóriások között: Velebit Nemzeti Park

A Velebit hatalmas: 145 kilométer hosszan nyúlik el a Vratnik-hágó és a Zmanje-völgy között. Legmagasabb pontja az 1758 méteres Vaganski Vrh. A tengerpart felőli oldal közvetlenül a tenger szintjétől kezdi az emelkedést, így a csúcsra való feljutás lényegesen több időt vesz itt igénybe, mint a másik - a tengerszint felett 500 méteres magasságnál emelkedni kezdő - oldalán.

Lényeges látványbeli különbség fedezhető fel a hegy két oldala között. A tengerpart felőli oldal szinten teljesen kopár, belső részeit viszont bükkerdők borítják, melyek szarvasoknak, medvéknek, farkasoknak, hiúzoknak, vaddisznóknak, valamint 92 növényfajnak adnak otthont. A Velebit legfőbb ismertetőjegyei az erdők fölé magasodó sajátos mészkőformációk. Ezek közül a legnagyobbak és legbámulatosabbak a Tulove Grede körül találhatóak. Szintén lenyűgöző látványt nyújt a Krupa-folyót követő útvonal. A folyó mélyen behatol a mészkőfalba, számos csodás vízesést hozva létre.

Velebit bővelkedik barlangokban, melyek közül sokat még alig tártak fel. Horvátország egyik legnagyobb barlangrendszere a Cerovacke Pecine, melynek érdekességei közé tartoznak a különleges formációk és a paleolit ember nyomai.

A területen több száz kilométeres túraútvonal húzódik, melynek mentén 18 táborhely található - ezek fontosak, ha az éjszakát a természetben szeretnéd tölteni, ugyanis a területen a kempingezés tilos. A természetvédelmi terület egész évben várja a látogatókat, díjtalan belépés mellett.

Ezer sziget és vízesés vidéke: Krka Nemzeti Park

A horvát Adria kevéssé ismert része Észak-Dalmácia. Látnivalókban azonban ez a terület is igen gazdag, melyek közül a régió központját jelentő Zadaron, a környékbeli szigetvilágon, Primostenen és Šibeniken kívül az egyik legjelentősebb a Krka Nemzeti Park. Šibeniktől mindössze rövid hajó- vagy buszútnyira terül el ez a látványos táj.

A világ legszebb nemzeti parkjai

Nézegess képeket!

Elolvasom
Az erdős területet hét vízesés, több szigetecske, tó és zúgó, vízimalom és néhány régi kolostor - többek között az 1402-ből származó bizánci stílusú ortodox templom - teszi izgalmassá. Legtöbben a Skradinski Bukhoz, a park legmagasabb vízeséséhez látogatnak, melynek 17 zúgója 800 méteres magasságból hullik alá.

Az egynapos kirándulók kedvenc programja, hogy megmártóznak a vízesés alján elterülő smaragdzöld tóban. A parkba Šibenikből indulnak buszjáratok, emellett több helyi iroda is szervez egynapos kirándulásokat, melyek ára 30-40 euró, ami az utazást, az idegenvezetést és a belépőjegyet is magában foglalja.

Ahol a víz az úr: Plitvicei-tavak

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park nem csak Horvátország, de a dél-európai régió egyik leggyönyörűbb természeti csodája. A víz meredek hegyekből hullik alá a tavakba, az így keltett pára pedig beborítja a tópartot fedő, dzsungelszerű növényzetet. A látvány a 16 tónál újra meg újra megismétlődik, a több mint egy tucat hatalmas és a számos kisebb vízesés így a természeti szépségek varázslatos birodalmát hozza létre.

A Crna- és a Bijela-tóból érkező vízáradat tengerszint feletti magassága egy kilométert csökken, mire áthalad a tavak és vízesések öt kilométer hosszú láncolatán. Útja üregekkel tűzdelt sziklák mellett halad el, melyek az idők során mesés, szürreális formákká erodálódtak. E lenyűgöző táj most is változik, a természeti folyamatok több ezer éves tevékenysége még nem ért véget. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park mindössze néhány órás autóútra helyezkedik el a tengerparttól. A tavak között 18 kilométeres útvonalon túrázhatsz, ahol a patakok és a mocsaras részek felett fahidacskákon kell áthaladnod.

A legszebb horvát tengerpartok

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha csak egy délután áll rendelkezésedre a park megtekintésére, túrádat a 2-es számú bejáratnál kezdd, mely a tavak területének legdélebbi bejárata. Innen indulva néhány órás séta keretében megcsodálhatod a Gradinsko-tavat, ahol a legtöbb vízesés található.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Indulj el a bejárattól dél felé, és térj rá arra az útra, amelyik a tó körül kanyarog, majd zárd a kirándulást egy hajókázással, melynek során a legnagyobb tavon, a Kozjak-tavon áthaladva visszajutsz a kiindulási helyre. Ha hosszabb időt szánsz a parkra, érdemes a hegyekben is barangolnod, ahol rendkívül gazdag állat- és növényvilágban gyönyörködhetsz.

Cikkünk a Time Out Horvátország című útikönyv alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

adria
  • olaszország
  • horvátország

Az Adria 3 csodálatos ékszerdoboza

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük