Maximum ekkora lehet a csomagod a vonaton: ha túlléped, pótdíjat kell fizetned

A vasúti üzletszabályzat szerint nem szállíthat az utas akármekkora csomagot a vonatokon.

GettyImages-1192885723
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amellett, hogy vonattal utazni kényelmes, és árban is kedvező, a gyönyörű vidékeken zakatoló kocsik ablakaiból mindvégig mesés kilátást csodálhat az ember: nem csoda, hogy sokan választják ezt a tömegközlekedési formát. Néhány írott és íratlan szabályt azonban muszáj betartani az út során.

A MÁV Személyszállítási Üzletszabályzata egy több mint százoldalas dokumentumban részletezi az utazás feltételeire vonatkozó előírásokat, az utasok jogait és kötelezettségeit, amellyel csaknem minden, az út során felmerülő kérdésre adekvát választ ad. A szabályok be nem tartása esetén az utas tevékenysége szankcionálható, akár ki is zárható az utazásból.

A kézipoggyász méretei a vonaton

Bár a repülőutakra vonatkozóan mindenki tisztában van azzal, hogy csak a kézipoggyász maximális mérete és tartalma is szigorúan meghatározott, a vonatoknál sokkal megengedőbb az ember a kérdésben, pedig erre is vonatkozik szabály.

A kocsiba az üzletszabályzat szerint csak olyan kézipoggyász vihető, mely a poggyásztartóban vagy az ülés alatt elfér, és hivatalosan tilos a közlekedőfolyosót, illetve ülőhelyeket ezzel elfoglalni - kivéve, ha egy vonaton a poggyász elhelyezésére a szokásosnál kevesebb hely áll rendelkezésre. Utóbbit külön jelzi a társaság, és pótdíjat nem, de viteldíjat felszámolhat az így megtett út idejére.

A méret is meghatározott: a kézipoggyász darabonként legfeljebb 30x50x80 centiméter lehet, míg tömege utasonként nem haladhatja meg a 30 kilogrammot - ez a szám 14 éves kor alatti gyerekeknél maximum 15 kilogramm.

Ha olyan tárgyat visz fel az utas a kocsiba, mely méretei miatt nem fuvarozható, a menetdíjon felül köteles a vasúti menetszállítás legmagasabb díjairól szóló 48/2007. (IV. 26.) GKM rendeletben meghatározott viteldíjat és a vasút által előírt pótdíjat megfizetni.

Kivételt képez a szabályozás alól néhány nevesített tárgy: gyerekkocsi, esernyő, sétapálca, tokba helyezett hordozható hangszer, sírkoszorú. Mankó, járókeret, kerekesszék is díjmentesen szállítható természetesen.

Az általános szabályok megtartásával 2. osztályú személykocsiba bevihető még szétszedhető gumi- vagy vászoncsónak, összecsukható kerékpár összecsukva, sífelszerelés, sporteszköz, műanyaghordó. Továbbá utasonként egy darab, becsomagolt, két métert meg nem haladó fenyőfa, facsemete, kéziszerszám.

Élő állat is felvihető zárt szállítóboxban vagy -ládában, ha onnan nem tud kiszabadulni. A kutyus a meghatározott szabályok betartásával zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral, pórázzal is magaddal vihető.

Kézipoggyászként nem szállítható olyan tárgy, amely kárt tehet az utazók testi épségében, poggyászában, ruházatában vagy a vasúti kocsiban, de tilos robbanó, tűzveszélyes, mérgező, maró, radioaktív, undort keltő, fertőző anyagot is felvinni, vagy olyan eszközt, amely veszélyes a közbiztonságra. Fegyvert csak arra jogosultak szállíthatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha az utas mégis olyan tárgyat vitt a személykocsiba, amely ki van zárva a kézipoggyász-fuvarozásból, az utazást a csomagjával együtt nem folytathatja, a megtett útra a vasúti társaság viteldíjat és pótdíjat számol fel. Poggyász nélkül a szabályzat szerint az ember folytathatja útját a menetjegy érvénytartamán belül.

Te tudsz a kedvezményről?

Fontos kedvezmény vehető igénybe a vonatokon, mégis csak kevesen élnek vele: rengeteget spórolhatsz, ha sokszor utazol vonattal! Olvasd el, milyen feltételekkel igényelheted!

20%-kal olcsóbb jegyet vehetnél a MÁV-on ezzel a kártyával - Kevesen élnek a lehetőséggel, pedig megérné

Fontos kedvezmény vehető igénybe a vonatokon a Természetjáró Kártyával.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük