7 dolog, ami rettentően zavarja a többi sofőrt vezetés közben, mégis sokan csinálják

A közlekedés lehet stresszes és stresszmentes is, függ a forgalom többi résztvevőjének a magatartásától.

Ideges vagyok vezetés közben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy milyen sokat számít az a forgalom és a biztonságos vezetés szempontjából, hogy a sofőrök mennyire figyelnek egymásra. Aki beül a volán mögé, a bizalmi elv alapján azt fogja feltételezni a közlekedés többi résztvevőjéről, hogy ugyanúgy tisztában vannak a KRESZ-szabályokkal, mint ő maga.

De nem minden esetben maga az autós a hibás, bizony olykor a gyalogosok vagy a biciklisek is okozhatnak balesetveszélyes helyzeteket. A különbség az, hogy míg a kocsisokat védi a kaszni, addig őket semmi nem menti meg a komoly sérülésektől, csak a jószerencse. Ettől (is) bizony fel tud menni az emberben a pumpa.

Amikor a gyalogos körbenézés nélkül lép le

Nem mondhatja senki, hogy a szülei nem tanították meg neki, hogy mindig körbe kell nézni, mielőtt az úttestre lépne. Igen, még a felfestett gyalogos-átkelőhelyek előtt is. Miért? Ugyan a KRESZ kimondja, hogy főútról való lekanyarodásnál az úttorkolatban és a zebrán a gyalogosnak van elsőbbsége, ez nem azt jelenti, hogy minden autós azonnal kiszúrja a szándékot, hogy a járdáról valaki le szeretne lépni.

GettyImages-688402765
Fotó: Thomas Barwick / Getty Images Hungary

Egyrészről a sofőr nem biztos, hogy azt feltételezi, a járdán tartózkodó illető le szeretne lépni a zebrára vagy az úttestre. Igenis jól látható helyen, alapos körbenézés után szabad csak nekivágni az átkelésnek, és nem a telefont nyomkodni közben. Minden autós igyekszik figyelni, de sokat számít, ha a gyalogos is ugyanilyen figyelmet szentel a kocsisoknak. Arról nem beszélve, hogyha teljesen átláthatatlan útkanyarulatról van szó, vagy szabálytalan, balesetveszélyes átkelésről. Bár elcsépeltnek tűnhet, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: a KRESZ szabályai a gyalogosokra is vonatkoznak.

A biciklis csak azért sem enged el

Nagyon jó és előremutató, hogy egyre több biciklis van az utakon, ez tény. Viszont az is bizonyos, hogy a két kerékkel közlekedőknek is át kell böngészniük a KRESZ-szabályzat rájuk vonatkozó részét.  Felesleges feszültségekhez, sőt sajnos sokszor akár veszélyes centizéshez is vezethet, ha a sofőrnél elszakad a cérna, amikor az ember vadul hajtja a biciklijét, de nem húzódik félre, vagy áll meg egy pillanatra egy mellékutcában, hogy a mögötte feltorlódó kocsisort elengedje.

GettyImages-512136837
Fotó: Zero Creatives / Getty Images Hungary

Amikor valaki a gyerekeivel nekivág egy kellemes, családi biciklitúrának, azt sem árt figyelembe vennie, hogy 12 év alatti a főúton egyáltalán nem biciklizhet. Sötétben pedig mindenki szépen kapcsolja fel a lámpáit, hogy az autósok is lássák, mert az ember nem denevér, hogy ultrahangok alapján megállapítsa, hogy milyen távolságban halad előtte az, akit amúgy szabad szemmel nem is lehet észrevenni.

A körforgalomból indexelés nélkül hajt ki

Amikor arra vársz, mikor tudsz végre behajtani a körforgalomba, nagy segítség, hogyha a benn haladók bizony időben kiteszik az indexet, hogy a többi autós számára jelezzék a kihajtási szándékot. Evidensnek tűnik, mégis sok vezető csak a kanyarodás megkezdése után teszi ki az irányjelzőt, ami már édeskevés. Persze macerás arra figyelni párhuzamosan, hogy még az útkanyarulatot is kövesse a sofőr, közben indexeljen is, de valljuk be, nem lehetetlen.

Vészvillogóval megáll a sarki bolt előtt

Bizony előfordul, hogy az útról lehúzódva valaki megáll, bekapcsolja a vészvillogót, és öt percre berohan a boltba, majd dolga végeztével a kocsijához siet. Ez sem szabályos, de vannak olyan emberek, akik képesek egy egész sávot elfoglalni ahhoz, hogy elintézzék ügyes-bajos dolgaikat. Nem. Egyszerűen annyira feltartja a forgalmat, hogy folyamatosan kerülgetni kell a várakozó autót, ami pillanatok alatt torlódáshoz vezet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ebből a szempontból nem a kényelem az első, bizony el kell menni, körbenézni kis mellékutcákban, és ott leparkolni a kocsit, ahol nem akadályozza a forgalmat. Természetesen ez nem vonatkozik arra, aki műszaki hibából fakadóan kapcsolja be a vészvillogót, és állítja meg autóját, de akkor is lehetőség szerint félre kell húzódni.

Szlalomozó motorosok

Amikor jön a jó idő, minden veterán vezető jól tudja, hogy egyúttal a motorosok ideje is eljön. Ezzel önmagában semmi probléma nem lenne, csak olyan esetekben, amikor a motoros gondol egyet, és elkezd cikázni a döcögve haladó kocsisorban. Elég egy rossz mozdulat vagy figyelmetlen autós, hogy katasztrófához vezessen a szlalomozás. Ha a motorosok nem tudnak haladni a kocsisor miatt, akkor bizony nekik is végig kell szenvedni azt a dugót, nincs mese.

Már zöld a lámpa, és nem indul az első autó

Sok oka lehet annak, ha valaki nem veszi észre belátható időn belül, hogy zöldre váltott a jelzőlámpa. Sajnos a modern világban ennek oka legtöbbször a mobil. Noha KRESZ-szabályszegésnek minősül, ha valaki mobilozik mozgó járműben, de piros lámpánál vagy dugóban álló gépjármű esetében nem tiltott a mobilhasználat, például körülményektől függően a GPS beállítására.

GettyImages-964958706
Fotó: humonia / Getty Images Hungary

Mélyen szántó beszélgetéseket ilyenkor nem érdemes lefolytatni a legjobb barátokkal, mert az útra is ugyanúgy figyelni kell. Így míg valaki megír egy üzenetet, addigra már elképzelhető, hogy a lámpa rég zöldre váltott, és a várakozó kocsisoknak nem kell sok ahhoz, hogy vadul elkezdjék nyomni a dudát, és a legváltozatosabb szidalmakkal jutalmazzák a figyelmetlen autóst. És bizony nem sokan jeleskednek az önnyugtatásban, így ezt a feszültséget magukkal viszik útjuk során, és olyan hibákat véthetnek, amiket tiszta fejjel sosem követnének el.

Tolakodó sofőrök

Amikor egy fájdalmasan hosszú, araszolós dugóban áll az ember, és egyszer csak azt veszi észre, hogy valaki a buszsávba vagy rosszabb esetben autópályán a leállósávba vágódva kielőzi a sort, majd az elején visszakéredzkedik. És miatta csak még tovább tart azok számára a várakozási idő, akik szabályosan vezetnek. Remek.

GettyImages-200184885-001
Fotó: Martin Barraud / Getty Images Hungary

Fontos észben tartani, hogy akármennyire is idegőrlő egy autóút, az a legfontosabb, hogy mindenki épségben odaérjen az úti céljához. Bizonyos dolgokon nem érdemes idegeskedni, egyszerűen engedd el a frusztráló gondolatokat, kapcsold be a rádiót vagy egy vidám podcastbeszélgetést, és lehetőleg kedves, nyugtató gondolatokkal vezess tovább.

10 fontos KRESZ-kérdés kerékpárosoknak: mennyire ismered a szabályokat?

A tesztkérdések végigpörgetésével kiderül, hogy kinek javasolt még egyszer alaposan áttanulmányoznia a KRESZ-szabályzatot.

10 fontos KRESZ-kérdés kerékpárosoknak: mennyire ismered a szabályokat?

Kvíz!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük