Esőben is lehet biztonságosan vezetni: 12 dolog, amire figyelni kell, különösen az erdei utakon

A váratlan esőzések alatt sem szabad megijedni vezetés közben, vannak olyan technikák, amik sokat segítenek a manőverezésben.

eső erdő

A hirtelen zivatarok alatt még széles autópályákon is emberpróbáló feladat vezetni, hát még a szűk, esetleg kanyargós erdei utakon.

Nemcsak a saját autónkra, hanem a többi sofőrre is fokozottan oda kell figyelni, mivel a rossz látási viszonyok miatt az egyébként is csúszós utakon nehéz megfelelően manőverezni.

Esőben nem érdemes sietni

Ugyan a sebességkorlátozásokat kötelező betartani, a notórius gyorshajtók hajlamosak figyelmen kívül hagyni a táblákat, illetve a KRESZ szabályait. Esőzések alatt viszont tényleg a megengedett sebességgel vagy még lassabban szabad csak hajtani az utakon.

A pirosban való várakozás után sokan hajlamosak mini gyorsulási versenyt rendezni zöldre váltáskor. Ezt esőzés alatt nem tanácsos megtenni, mivel a kerekek kipöröghetnek, és könnyen elveszítheti a sofőr az irányítást autója felett.

A jelzőlámpák sem mindig működnek

Sajnos időnként előfordul, hogy a főutakon megszokott jelzőlámpák heves esőzéskor meghibásodnak, kikapcsolnak, ilyenkor automatikusan a KRESZ-táblák iránymutatásai követendőek. Nem árt észben tartani, hogy a megszokott, nagy forgalmú utakat egyenrangú utak is keresztezhetik, és ilyenkor a jobbkéz-szabály betartása lép érvénybe.

Tompított fényszóró

Ugyan nappal, városon belül nem kötelező a tompított fényszóró használata, érdemes felkapcsolni. Nemcsak azért, hogy jobban láss az utakon, hanem azért is, hogy mások jobban lássanak téged. 

Fékezés

Vizes talajon fékezéskor megnő a fékút, mivel nem tapad annyira az autó, piros lámpánál is óvatosabban kell használni. Amikor lehet, alkalmazd a motorféket, illetve gyakran ellenőrizd a melletted lévő sávokat és holttereket a koccanások, ütközések megelőzése érdekében. Javasolt már a kanyarok előtt a megszokottnál előbb lelassítani, visszaváltani a sebességet négyesbe vagy hármasba.

Ha vízfolyáson, vagy véletlenül nagyobb pocsolyán haladsz át, nem érdemes hirtelen kormánymozgásokat végezni vagy fékezni, inkább lassan vedd le a lábad a gázról, ez az egyetlen esély arra, hogy újra tapadjon a kocsi kereke az úton.

Autópályán

Autópályán használd a külső sávot, és haladj lassabban, a megszokott 130-as gyorsaság csökkentésére gyakran még 100-as sebességkorlátozó tábla vagy fényjelzés is külön felhívja a figyelmet, de különösen indokolt esetben akár 70-re is redukálhatod a sebességet.

34388933 1cd2eac048b505e8d404d78d5e7db8f1 wm
Fotó: Thomas Winz / Getty Images Hungary

A nagyon rossz látási viszonyok alatt érdemes inkább kihajtani a legközelebbi pihenőhelyre, vagy a következő kijáratnál elhagyni a sztrádát, és egy mellékúton félrehúzódni. Utóbbi esetben a helyzetjelző lámpa maradjon bekapcsolva, és indítsd el a jármű elakadásjelző lámpáját is.

Hídon

Az esőzések gyakran erős szélfúvással járnak, amik alatt ellenkormányozni szükséges a kocsit a sávtartás megőrzése érdekében. A hidakon extrémen csúszóssá válhatnak az utak, ráadásul védtelenek az autók a széllökésekkel szemben, így ott fokozottan kell figyelni. Érdemes lassú tempóval haladni, kerülni a hirtelen irányváltoztatásokat.

Indulás az emelkedőkön

Ajánlott kézifékes indulást végrehajtani az emelkedőkön, hogy minél inkább elkerüld a kocsik kerekeinek kipörgését. Sokkal könnyebben fogsz tudni elindulni, mint nélküle, és még a hátracsúszás esélyét is redukálod ezzel.

Erdei utakon 

Erdei utakon a legnehezebb manőverezni az autóval, mivel nemcsak esőzéskor, hanem még jóval az esőzés után is csúszósak maradnak, itt lassabban szárad fel a víz, amit sokan elfelejtenek.

Hacsak nincsen valamilyen megbízható és biztonságos parkolóhely, itt nem célszerű lehúzódni a keskeny utak szélére, ugyanis a körülmények hatására a többi autós számára észrevétlen maradhat a kocsi, csak reakcióidőn túl detektálhatják.

A beláthatatlan kanyarok előtt érdemes felvillantani a távolsági fényszórót vagy dudálni, hogy az esetleges szembejövő autós még időben tudomást szerezzen rólad.

Teszteld magad! Átmennél most a KRESZ-vizsgán?

A jogosítvány megszerzését követően az ember elméletileg biztos lehet abban, hogy a forgalomban való részvételhez megfelelő tudás birtokában van, képes gyorsan helyes döntést hozni éles helyzetben. De vajon minden utakon közlekedő tökéletesen válaszolná meg a KRESZ-kérdéseket?

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük