5 büntetőpont jár érte: ezt az 5 KRESZ-szabályt sokan mégsem tartják be
A KRESZ-szabályok ismeretének hiánya nem ment fel a büntetés alól. Az előírások betartásának elmulasztásáért büntetőpontok járnak.

vasúti átjáró
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A KRESZ-szabályok biztosítják az utakon való zavartalan közlekedést, így ezeket minden esetben kötelező betartani. A szabályok ismeretének hiánya nem mentesít senkit a felelősség alól.

Természetesen megkülönböztetnek kisebb és nagyobb vétségeket, amiket különböző értékű büntetőpontokkal jelölnek. Az 5 pontosak még mindig csak szabálysértésnek minősülnek, de ezek elkövetésével a maximális, 18-as ponthatár nagyon gyorsan elérhető. Ekkor már a jogosítványt is visszavonja a hatóság.

Az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése

A jobbkéz-szabályt remélhetőleg minden autós betéve ismeri, de könnyen zavarba lehet jönni bizonyos helyzetekben. Az előzésnél is vannak hibalehetőségek: mindig használni kell az irányjelzőt, és csak utána szabad átvezetni az autót az előzésre szánt sávba. Ez sokszor elmarad. Emellett jobbról vagy záróvonalon szigorúan tilos előzni, minden esetben csak a szaggatott útjelzéseken, akkor is csak balról szabályos a manőver. Mindig előzetesen ellenőrizendő a tükrök segítségével és a fej oldalra fordításával, a holttérnél is, hogy biztonságosan végrehajtható-e az előzés.

2012. április 15-én lépett hatályba az új szabálysértési törvény, mely kimondja: ezen szabályok megsértése esetén 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet a bírság, mely ha fél éven belül ismét előfordul, az összeg már 70 ezer forintra növekszik. Létezik helyszíni bírság is, ami akár 50 ezer forint is lehet.

Vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértése

A vasúti átjáró szintén sokak mumusa, és ugyan a KRESZ-vizsgára kötelezően mindenki bemagolja a kért anyagot, sokan hamar elfelejtik, hogyan szabályos áthaladni egy ilyen helyen. A vasúti átjárón csak folyamatosan - megállás nélkül - legalább 5 km/óra átlagsebességgel szabad áthaladni - áll a KRESZ-szabálykönyvben.

Megállni csak bizonyos esetekben kötelező az átjáró előtt: ha piros a lámpa, ha a vasúti jelzőőr jelez, vagy ha a sorompó félig vagy teljesen leeresztve áll, esetleg sötét, nem működik, illetve ha érzékelhetően valamelyik irányból vonat érkezik. Ha valaki indokolatlanul áll meg vasúti átjáró előtt, a forgalmat zavaró fékezést végrehajtva, vagy ha a legtöbbször 30-as sebességkorlátozó tábla ellenére jelentősen nagyobb sebességgel halad át, akár 5 büntetőpontot is bezsebelhet.

Sebességkorlátozás jelentős túllépése

A gyorshajtással legtöbbször maximum perceket lehet nyerni, ami nem éri meg a kockázatot. Ha valakit a megengedettnél nagyobb sebességgel bemér a traffipax, vagy egy Véda-kapu alatt halad át így, az kapásból 5 pontot ér, és 30 ezer forinttól 200 ezer forintig terjedő bírságra lehet számítani.

GettyImages-166048684
Fotó: marcoventuriniautieri / Getty Images Hungary

A büntetőpontokra még halmazatként relatív sebességtúllépést is kiszabhatnak, ami nevéhez hűen egy-egy ponttal növeli meg a pontokat. Különbség van a Véda-rendszeres és személyes bírság között. Ha forgalomfigyelő rendőrök mérnek be, már akkor is bírságolhatnak, ha a 60-as táblánál valaki 61-gyel megy, míg a Véda-rendszerek a maximális sebességhatárhoz hozzáadott 10%-ot még nem jegyzik. Természetesen azért nem ajánlott kockáztatni.

Ittas vezetés

Sajnos még mindig sokan gondolják úgy, hogy alkoholos befolyásoltság alatt is képesek vezetni. Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, így már akár egy pohár sör fogyasztása is komoly következményekkel járhat. Az ittas vezetés minősülhet szabálysértésnek vagy bűncselekménynek is. 5 pontot az enyhébb változat esetében vonnak le, amikor a sofőr véralkoholszintje nem érte el a 0,50 gramm/litert. Mindez érvényes vasúti, légi, gépi meghajtású vízi járműveken, úszó munkagépeken, vagy gépjárművezetés esetében is. A pontok mellett akár százezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Bűncselekmény esetén, tehát amikor a sofőr véralkoholszintje eléri vagy meghaladja a 0,50 gramm/litert, az már 9 ponttal jár, és akár 2 év börtönbüntetést is vonhat maga után.

Járművezetés az eltiltás alatt

Ha valakitől már korábban elvették a jogosítványát, mert eltiltották a vezetéstől, de ennek ellenére az egyik közúti igazoltatáson rajtakapják a sofőrt a volán mögött, az 5 büntetőpontot jelent. Az eltiltás súlyosságának függvényében az érintett pénzbírságra számíthat.

18 pontnál bevonják a jogosítványt

Érdemes figyelni és betartani ezeket a szabályokat, elsősorban a biztonság érdekében. Ha a pontok száma meghaladja a 12-t, akkor tájékoztatás érkezik egy önkéntes utánképzés lehetőségéről, amellyel csökkenthető a pontok száma. Ha pedig már elérte vagy át is lépte a 18-at, akkor három napon belül értesítik a közlekedési hatóságot, akik a járművezető engedélyét nyolc napon belül visszavonják. Onnantól számítva, hogy jogosítványt bevonták, hat hónapon belül szerezhető vissza, de csak akkor, ha a járművezető utánképzésről szóló igazolással rendelkezik, és nincsen egyéb feltétele a büntetésnek.

GettyImages-1160361719
Fotó: ljubaphoto / Getty Images Hungary

Az utánképzéssel 12 pontig 9 ponttal, 13-17 pont között pedig 6 ponttal csökkenthető a büntetőpontok száma. Erre egy évben csak egyszer van lehetőség, amiről egy igazolást is kapnak a résztvevők.

Kinek van elsőbbsége a képen? A KRESZ-vizsgán sokan megbuknak a kérdéseken

A KRESZ-vizsgák mumusa, az elsőbbségadás és a kanyarodás szabályait taglaló képes kérdéssor nem jelenthet problémát annak, aki jogosítvány birtokában van: most kiderül, ki az, aki valóban hibátlanul kitöltene egy tesztet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük