Hosszú útra mentek, és az anyósülésen utazol? 5 elengedhetetlen dolog, amivel segíted a sofőrt

Az anyósülésen ülő utas alvás és mobilozás helyett rengeteg hasznos dologgal tud segíteni a sofőrnek.

Az anyósülésen ülő feladatai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki vezet, jó esetben szeret a volán mögött ülni, alacsony forgalmú utakon egészen relaxáló hatású tud lenni az autókázás. Ám hosszabb utakon, még ha időnként meg is áll pihenni a sofőr, unalmas és fárasztó folyamatosan az utat figyelni, pláne a monoton, autópályás szakaszokon.

Sok utas átengedi magát a kocsi kellemes rázkódása okozta altató hatásnak, amivel nincs semmi probléma, kivéve, hogyha valaki az anyósülésen ül. Érdemes figyelembe venni, hogy általában amilyen érzést kivált a vezetés az utasokból, legtöbbször a vezető is azt érzi, és lankadhat a figyelme, ha a mellette ülő is édes álomba merül. Bizony, a "mitfahrernek" vannak ki nem mondott feladatai, amivel segíthet a sofőrnek a vezetés közben.

Beszélgetőpartner

Kevés olyan sofőr van, aki a hosszabb utakon rossz néven veszi, ha beszélgetnek vele. Természetesen az eszmecsere nem úgy zajlik, mintha egy kávézóban ülne az ember, az utat attól függetlenül ugyanúgy kell figyelnie a vezetőnek.

GettyImages-1087085896
Fotó: Sisoje / Getty Images Hungary

Így például egy vicces vagy meghökkentő kép mutogatása a telefonon nem tanácsos, mert még pár másodperces figyelmetlenség is balesethez vezethet, hiszen a kocsi ugyanúgy gurul tovább. A normális körülmények között lefolytatott diskurzus segít a sofőrnek fenntartani az éberségét, és kevésbé érzi majd fárasztónak a hosszú utakat.

A DJ

Bármennyire is furcsán hangzik, az anyósülésen ülő a zenefelelős is. Megkönnyíti a vezetést, hogyha elkapcsol egy monoton rádiócsatornáról, és valami szórakoztató, hangulatos zenét keres, vagy a telefonjáról tesz be valamit. Nem árt figyelembe venni, mit szeretne hallgatni a vezető, mert az egyébként is idegőrlő, monoton úton nem nagy segítség valamilyen fejfájdító zenét betenni. Ugyanúgy figyelni kell a hangerőre is, mert a sofőrnek muszáj hallania a közlekedés zaját, hogy még időben tudjon reagálni a váratlan szituációkra is, például egy mentőautó érkezésére.

A navigátor

Szintén nagy segítség, hogyha a GPS-t nem a sofőrnek kell kezelnie, hanem a mellette levő utas táplálja be telefonjába vagy GPS-ébe az úti célt, és a sofőr számára jól látható helyre teszi.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha erre nincs mód, akkor mindenki érdekében jobban teszi, ha ő figyeli, és időben szól az útirány-változtatásokról. Ugyanakkor az már nem túl nagy segítség, ha állandóan bizonytalan, és veszélyes manőverekre biztatja a sofőrt, mint az „itt kell kanyarodni jobbra MOST” és az ehhez hasonló megnyilvánulások.

Az ellátóegység

Hogyha a vezető szomjas vagy éhes, és valahova annyira sietnek, hogy már nincs mód megállni, akkor utastársa feladata lehet biztosítani számára az ételt vagy az italt. Nagy segítség, ha a palackról letekeri a kupakot, és úgy adja át, illetve ha már előre kicsomagolja a szendvicset vagy bármilyen, könnyen fogyasztható ételt.

Több szem többet lát

Egy idő után a legjobb sofőrnek is lankadhat a figyelme, pláne monoton úton. A mellette ülőnek is érdemes résen lenni, és szólni, ha valami bajt vagy veszélyt észlel. Éppen ezért nem szabad, legalábbis nem illik elaludnia vagy állandóan a telefonját nézegetnie az anyósülésen lévőnek, mert azzal gyakorlatilag magára hagyja a sofőrt.

GettyImages-1201917865
Fotó: shaunl / Getty Images Hungary

A fűtött, meleg kocsiban andalító tud lenni a kellemes autókázás, de a csúszós utakon vagy sűrű ködben hasznos, ha valaki támogatja a sofőrt jelenlétével és figyelmével. Ez persze nem azt jelenti, hogy a fülébe kell ordítani veszély esetén, hiszen olyankor megijedhet, és súlyos hibát követhet el. Nyugodt hangon, nem hirtelen kell őt figyelmeztetni az ilyesmire.

Átmennél most is a KRESZ-vizsgán? 10 gyors kérdés, és kiderül

A közlekedés szabályait a közúti közlekedés szabályairól szóló (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, hétköznapi nevén a KRESZ határozza meg. De vajon minden utakon közlekedő tökéletesen válaszolná meg a kérdéseket?

Átmennél most is a KRESZ-vizsgán? 10 gyors kérdés, és kiderül

Kvíz!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük