Furcsa jelenség kíséri a Holt-tenger kiszáradását: nem mindennapi látvány

A kiszáradó Holt-tenger körül víznyelők jelentek meg.

holt tenger kiszaradasa 1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Holt-tenger erősen sós, ásványi anyagokban gazdag vize évszázadok, sőt, évezredek óta vonz látogatókat, egészségturistákat a környékre. Az elmúlt néhány tíz évben azonban hatalmas lyukak kezdtek el megnyílni a partok mentén, melyek a turistákra is veszélyt jelenthetnek. 

Az Izrael és Jordánia közé beágyazódott Holt-tenger rendkívül sós - 34%-os sótartalmú - vizéről híres, mely tízszer több ásványi anyagot tartalmaz, mint az óceán. Másik különlegessége, hogy itt található 429 méterrel a tengerszint alatt a Föld legalacsonyabb pontja is. A csodás vidék azonban pusztulóban van. 

A Holt-tenger kiszáradása

A Holt-tenger vízterülete évtizedek óta egyre gyorsabban csökken. Ezért részben a tavat tápláló legfontosabb víz, a Jordán folyó elvezetése felelős, melyben a korábbi mennyiség helyett most csak ötödannyi víz érkezik. További problémát okoz a déli területeken az ásványi anyagok nagy tömegű kitermelése, ahol a víz kipumpálásával dolgoznak. Ennek eredményeként a vízszint minden évben nagyjából egy métert csökken. 

holt tenger kiszaradasa 2

Ahogyan a vízfelszín visszahúzódik, úgy a friss talajvíz felgyülemlik, mely feloldja a kiült sót, így jókora föld alatti üregek jönnek létre. Ezek később gyakran beszakadnak, így hatalmas víznyelők tátongnak a part mellett. Azt azonban, hogy hol fog a következő omlás bekövetkezni, sajnos nehéz megjósolni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A probléma vizsgálatából kiderült, hogy a legtöbb kráter a szeizmikus vonalak mentén, a Jordán szakadékvölgyében jön létre. Itt a só kevésbé stabil, könnyebben beszivárog a rétegek közé a talajvíz, ami édesvíz, így sok sót képes feloldani.

holt tenger kiszaradasa 3

A Holt-tenger körül az első víznyelőkre az 1970-es években figyeltek fel, ám egyre több jelenik meg belőlük, így akár a turistákra is veszélyt jelenthetnek. A legnagyobb lyukak akár 25 méter mélyek és 40 méteres átmérőjűek is lehetnek. Sok esetben azonban ennél is nagyobbra nőnek, amikor az összeérő üregek egybeomlanak. A vidéken máris több mint 6500 víznyelőt tartanak számon, melyek többsége a nyugati partokon található.

holt tenger kiszaradasa 5

A Holt-tenger megmentésére lehetséges megoldás lenne, ha a vizet sikerülne csatornával összekötni a Vörös-tengerrel. Ez a környék vízproblémáit is enyhíthetné, sőt, akár áramtermelésre is alkalmas lenne. Amíg ez nem valósul meg, addig jókora nehézséget okoz, hol lehet építkezni a part mentén, hol lehet biztonságos nyaralóhelyeket kialakítani.

holt tenger kiszaradasa 4

A tátongó, mélységes víznyelők és a bennük felgyülemlett, sóval, más ásványokkal színezett víz rendkívül látványos. Éppen ezért egyes részeken már a kíváncsi turistáknak is megmutatják őket, akik a geológiai különlegességek közt a gyémánt- és gyöngyszerű alakokban megkristályosodott, maradék sót is megcsodálhatják.

Alvó vulkánok: természeti katasztrófa, készülőben

Magyarországon és a világ számos pontján vulkánok szunnyadnak, melyek, ha egyszer mégis felébrednek, hatalmas pusztítást vihetnek végbe. Tudd meg, mekkora esély van erre, és milyen gondokat okozna, ha ez megtörténne!

Ezt is szeretjük