10 alvó vulkán, ami óriási pusztítást vihetne végbe: Magyarországon is akad belőlük

A természeti képződmények egyszerre csodálatosak és félelmet keltőek.

fuji
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megszámlálhatatlan mennyiségű vulkánt találni ezen a bolygón, melyek közül sokan szunyókálnak, vagy legalábbis nagy ritkán, még a tudósok számára is alig érzékelhető működésről tesznek tanúbizonyságot.

A vulkanológusok véleménye ugyanakkor megoszlik azzal kapcsolatban, hogy mi tekinthető aktív, illetve alvó vulkánnak. Egyesek azokat a tűzhányókat is aktívnak tartják, amelyek az elmúlt 10 000 évben léptek működésbe, míg mások ennél azért  jóval szűkebb időintervallumokban gondolkodnak. Bár belső működésüket napjainkig is rejtély övezi, a természet eme pazar jelenségei mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Szunnyadó vulkánok

A szakemberek abban egyetértenek, hogy noha teljes pontossággal nem lehet előre megjósolni a vulkánkitörést - bár az összeállításunkban szereplő tűzhányók esetében ez igencsak valószínűtlen - aggodalomra semmi ok.

A legtöbb, amit az ember megtehet, hogy tájékozódik, és nyomon követi az eseményeket. Amerikában erre a célra létrehoztak egy weboldalt, ahol azonnal megjelenik, ha bármelyik vulkán működésbe lépne. Mindenesetre eljátszani a gondolattal, hogy micsoda pusztítást vihetnének végbe a tűzhányók, érdekes, mégis hátborzongató.

Ezt is szeretjük