Télen sem fagy be, és lenyűgöző lények lakják: az egyetlen magyar meleg vizes patak igazi csoda

Egészen elképesztő látvány a Hévízi-csatorna a téli hidegben.

Hévízi csatorna túra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A téli időszak csak az igazán vakmerő egyéniségeket csábítja csónakázni, pedig létezik az országban egy folyó, ahol egy vízi kaland ilyenkor esik csak igazán jól.

A Hévízi-csatorna a maga nemében páratlan természeti kincs Magyarországon és Európában egyaránt. Az embert leginkább a trópusokra emlékezteti a hely különleges hangulata. 

Ahol télen is szinte tavasz van

A Hévízi-tó meleg vizének jelentős részét a Hévízi-lefolyó vezeti el. Nem kell meglepődni, ha a párafelhő közepette megpillantasz egy csodaszép tündérrózsát, netán egy utadba tévedő szürke gémet, tőkés récét vagy kis vöcsköt. Itt ugyanis a víz hőmérséklete télen is 20 ºC feletti. 

A képen - balról jobbra - egy szürke gém és egy tőkés réce látható.
A képen - balról jobbra - egy szürke gém és egy tőkés réce látható.

Ha nem hiszed, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park rendezésében részt vehetsz egy rendhagyó vízi kenutúrán, ahol részletesen is megismerkedhetsz a térség növény- és állatvilágával. Sőt, akár az ujjadat is belemárthatod a patakba, hogy megtapasztald a kellemes, meleg érzetet.

A barangolás a Hévízi-tó déli árapasztó zsilipjétől indul. Innen háromfős kenukban lehet evezni Fenékpusztáig, a visszautat ellenben saját gépjárművel kell megoldani. 

A túrákon minimum öt, maximum tíz fő vehet részt, továbbá a szervezők azt kérik, hogy mindenki az időjárásnak megfelelő ruházattal és lábbelivel készüljön. Na meg persze némi élelmet sem árt az útra magaddal vinni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kezdő kenusként is megéri kipróbálni

Bár a túra első része ráhangolódással telik, magyarán a vezető megtanítja, hogyan kell evezni és kormányozni, kezdőként sem kell a partvonalról szemlélned a mókát: a technika bárki számára könnyen elsajátítható. 

Ha pedig már biztos vagy a dolgodban, nem maradt más hátra, mint gyönyörködni a tiszta vízben és a semmihez sem fogható természeti környezetben.

Madárles és kenutúra a Hévízi-csatorna mentén.
Madárles és kenutúra a Hévízi-csatorna mentén.

Ezért csak télen lehet kenuzni

A csatorna kizárólag hideg időben várja a kirándulókat, ennek egyik oka, hogy a terület védett, a felügyelők pedig szeretnék elkerülni, hogy a kéretlen látogatók háborgassák a fészkelő madarakat a költési időszakban. 

Az út során a 75-ös út alatt is átkelsz, sőt, akár SUP-pal is teljesítheted.
Az út során a 75-ös út alatt is átkelsz, sőt, akár SUP-pal is teljesítheted.

Másfelől a tavaszi-nyári időszakban a lefolyó növényzete olyannyira sűrű, hogy teljesen ellepi a vizet, így abban képtelenség evezni.

Képek forrása: funiQ/kenutúra-a-hévíz-patakon, IndaFotó/evamail007, VargaMaria2800.

Ezt is szeretjük