Ámulatba ejtő a szépsége: elkészült a világ leghosszabb túraútvonala, 24 ezer kilométer

Kanada vadregényes tájai úgy tárulnak a szemed elé, ahogy korábban sosem.

great trail1
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

25 év, több millió dollár és közel ötszáz ember fáradhatatlan munkájának gyümölcseként elkészült a világ leghosszabb túraösvénye. Kitalálói szerint ugyanakkor az igazi munka még csak most kezdődik.

Több mint 24 ezer kilométerével a kanadai Great Trail immáron hivatalosan is a földkerekség leghosszabb túraútvonala, mely egyesíti az óceántól óceánig tartó, úgynevezett kanadai nagy ösvény kerékpáros, vízi, illetve gyalogos túraútvonalát. Csak viszonyításképp, hazánk Országos Kéktúrája „mindössze” 1160 kilométer hosszú.

25 évig építették

Nem túlzás megaösvénynek titulálni a Great Trailt - ahogy azt egyébként a Smithsonian is teszi -, melynek ötletével a tervezők, név szerint Pierre Camu, Bill Pratt és Paul LaBarge 25 évvel ezelőtt álltak elő: szerintük méltó ajándék lehetett volna Kanada fennállásának 125. évfordulójára, ha az ország túraösvényeit egyetlen nagy ösvényben egyesítik.

A kivitelezőknek a tévhitekkel ellentétben ugyanakkor nemcsak az építkezésre kellett dollármilliós összegeket elkölteniük, hanem a helyi önkormányzatok és a földbirtokosok unszolására is. Utóbbi azért volt szükséges, mert a Great Trail összesen 15 ezer kommunát érint, a 432 szakaszos nyomvonal megvalósításához pedig 477 ember segítségét kellett igénybe venni.

A kezdeményezésnek ellenlábasai is akadtak

Jason Markusoff a Maclean’s-en arról ír, hogy minden eddigi híresztelés ellenére az eredmények korántsem kecsegtetőek, sőt, szerinte kifejezetten veszélyes a túraútvonal, mivel annak csupán 32%-a szeli át az erdős-mezős vidékeket, mintegy 8600 kilométeren viszont a kirándulók kénytelenek autópályák és forgalmas utak mentén haladni. A fennmaradó 15 400 kilométerből 6000 kilométernyi vízi út, egy 1800 kilométeres szakaszon pedig jelentős quadforgalommal kell számolni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Életed legnagyobb kalandját ígéri a Great Trail

Az útvonal hivatalos honlapján megannyi érdekességet találsz, ezek közül most megismerhetsz párat.

Két évig tartana bejárni Kanadát a Great Trail mentén: napi harminc kilométer gyaloglással számolva, amennyiben az ösvényen szeretnél eljutni az ország egyik pontjából a másikba, két évig, két hónapig és egy hétig tartana a túra.

Itt található a világ leghosszabb kompútvonala: nagyjából 30 percig, Balfourtól a Kootenay-öbölig tart az egyébként ingyenes kirándulás, aminek minden perce ámulatba ejtő, elég csak a folyót körülölelő hegyekre gondolni.

A túraútvonal legmagasabb pontja 2185 méter magas: folyókon és tavakon, síkságokon és hegyvonulatokon kell átkelnie annak, aki az ösvény bejárására vállalkozik, a csapás legmagasabb pontja pedig az Alberta tartományban lévő Kananaskis-en található, ahol egy 2185 méteres emelkedőt kell megmászni.

Ha szívesen gyönyörködnél Kanada vidékeiben, a Great Trail Instagram-oldalán szebbnél szebb fotókat találsz!

Képek forrása: Canada Keep Exploring, Escape Life in Canada, Outside Magazine.

Ezt is szeretjük