A magyar Versailles-nak nevezik az eldugott kastélyt: 3 alig ismert palota, amit látni kell

Az acsaújlaki kastély Budapesttől csupán egyórányi autóútra található, de más csodákért is érdemes útra kelni.

Három alig imsert magyar kastely
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon egyre több gyönyörű kastély nyílik meg a látogatók számára, legyen szó grandiózus múlttal rendelkező várpalotákról vagy eldugott, nem túl ismert, ám különleges, újjászületett kastélyokról. Ilyen kivételes látnivaló a magyar Versailles-ként emlegetett acsaújlaki kastély is, ami Pest megye északi részén, Budapesttől 60 kilométerre, a Cserhát lábánál, a Galga patak felső szakasza mentén található.

Az acsaújlaki palota még mindig sokak számára nem túl ismert, az atmoszférája miatt azonban egyszer érdemes lenne felkeresni, hiszen amellett, hogy megkímélt állapotban van, Budapesttől csupán egyórányi autóútra található.

Acsaújlak kastélya

Az acsaújlaki kastély kívülről középkori várra hasonlít, aki azonban egy igazi történelmi időutazásra vágyik, itt nem találja meg a számítását, hiszen egy nagyjából százéves épületről van szó. A palotát 1907-1910 között építtette a magyarországi evangélikus egyház akkori egyetemes felügyelője, báró Prónay Dezső lánya, Iphigéne és újdonsült veje, Patay Tibor vármegyei főispán számára nászajándékul.

A II. világháború után az épület termelőszövetkezeti központként működött, majd 1986-ban az egyik legelső hazai kastélyszállóként nyitották meg a nagyérdemű előtt. Az új acsaújlaki kastély a régi mintájára épült középkorivár-jelleggel, a főépületben a felújítás során king-size lakosztályok, öltözőszobák, vendégszobák, fogadóterek, szalonok, könyvtár, konyhák, étkezők, medence és jakuzzi lett kialakítva. A kastélyban főként esküvőket, céges rendezvényeket tartanak, de a helyiség 2012-től 2016-ig kreatív alkotóközpontként funkcionált.

A magyar Versailles-ként is emlegetett kastély - amely előzetes bejelentkezés alapján látogatható az év minden napján - gyönyörű parkjával is vonzza az odalátogatókat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Luby-kastély, Nagyar

Nagyar, a jellegzetes szatmári falucska az elmúlt években fontos idegenforgalmi célponttá vált a Luby-kastélynak köszönhetően: e körül található ugyanis Magyarország legnagyobb tematikus, zenélő rózsakertje. A klasszicista stílusú kastélyt a rózsakirályként is emlegetett Luby Géza építette 1879-ben. Az épületet a '40-es években államosították, és 1977-ig iskola működött benne. 2013-ban nyílt meg újra.

antalmarta
Fotó: Indafotó/antalmárta

Manapság a legtöbb látogató a rózsákért jön, nem véletlenül, az ország egyik legszebb, legnagyobb rózsakertjéről van szó, többtucatnyi nemesített fajtájával, több ezer rózsatövével, gondozott sétányaival, korhűen kialakított ligetével egyedülálló látnivaló. A látványos faszerkezetű pálmaházban több száz egzotikus növényt lehet megcsodálni. A kastélyba, rózsakertbe és pálmaházba 1200 forint a belépőjegy, míg a kertben tett séta 500 forintos áron van.

Brunszvik-kastély, Martonvásár

Az angol-neogót stílusú Brunszvik-kastély, amelyet a „legangolabb” magyar kastélynak is neveznek, a Fejér megyei Martonvásár városában található, kastélyparkját pedig Magyarország egyik legszebbjeként tartják számon. A hófehér falú, kezdetben barokk kastélyt gróf Brunszvik Antal építtette 1783-ban, amelyet 1830-ban klasszicista stílusban építtetett át Brunszvik Ferenc, majd fia, Brunszvik Géza az 1870-es évek elején angol neogótikus stílusban átalakította. A kastélyban jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja működik.

gocsál-istván-ok
Fotó: Indafotó/Gocsál István

A kastély építésével együtt kezdték el telepíteni az angolparkot, amelynek fái között megtalálható a mocsári ciprus, a páfrányfenyő, a juhar, a platán, a mandula, az éger. A park minden évszakban más arcát mutatja, elbűvölőek a tavaszi, kora nyári, virágba borult rétek, télen pedig a jégbe fagyott tó látványáért érdemes meglátogatni a parkot.

A kastélyban Beethoven Emlékmúzeum működik: a Brunszvik család többször is vendégül láthatta Ludwig van Beethovent, aki a család egyik leányzójába volt szerelmes. A zeneszerző több műve is itt született, többek közt az Appassionata szonáta. A kastély épületében lévő kis múzeum legérdekesebb látnivalója Beethoven zongorája, valamint személyes levelezése a Brunszvik családdal.

Magyarország legszebb várai

Magyarországon rengeteg lenyűgöző vár van, amelyek egytől egyig megérnek egy kirándulást. Aki szívesen mászik meredek ösvényeket, és gyönyörködik történelmi nevezetességekben, bátran induljon útnak!

Mesekönyvbe kívánkoznak a legszebb magyar várak: páratlan a szépségük

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Borító-és ajánlóképek: Indafotó/bocifiu.)

Ezt is szeretjük