Mesefalu várral a Bakonyban: alig 230-an lakják, de azonnal beleszeretnek a túrázók

Döbröntének, a pici bakonyi falucskának saját vára is van, ami egy meredek dombról néz az utcák felé.

dobronte-var
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Bakony északnyugati lábánál, Pápától megközelítőleg 15 kilométer távolságra fekszik a mesésen szép Döbrönte, előbbitől busszal 25-30 perc alatt érhető el. A mindössze 229 fős települést gyönyörű középkori vára is különlegessé teszi a vidéken.

A falu meseszép adottságokkal rendelkezik, hangulatos utcái hátterében egy sziklaszirten állnak a falu várának romjai, akár egy festményen. A helység a falusi turizmus és a természetjárás kedvelőinek is ideális célpont lehet, sárga és zöld turistaútvonalak járják be a környékét, ráadásul Bakonybél, a Magas-Bakony és a Somló hegy is elérhető távolságban van tőle.

Szarvaskő vára

Döbrönte váráról az első írásos emlékek még az 1300-as évekből származnak, ekkor adott Nagy Lajos engedélyt Himfy Benedek pozsonyi ispánnak a várépítésre. Az Árpád-korban az ugodi váruradalomhoz tartozott, nevét a Himfy család címerállatáról, a szarvasról kapta.

A nemesi család vagyona később megfogyatkozott, hírneve leromlott, majd a fosztogatásokra vetemedő família birtokait Mátyás király elkoboztatta. Kanizsai László báró rövid birtoklása után azonban visszaszerezték, bár a családban állandóak voltak a belviszályok.

Török pusztítás

A török csaták alatt a várat igyekeztek megerősíteni, pusztulása mégis valószínűleg erre az időre köthető. A gazdátlan épület köveit a környező telepesek hordták el a 18. században. Szarvaskő várán húsz-harminc évvel ezelőtt állagmegóvási munkákat végeztek, részben restaurálták.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vár egyébként egész évben szabadon, ingyen látogatható, csak az idegenvezetésért kell fizetni, amennyiben azt igényli valaki, ám ennek is csupán 3000 forint az ára alkalmanként. Bővebb tájékoztatást a lehetőségről és a várról szóló kiadványokat az alatta álló oktatóközpontban lehet elérni.

Érdekesség, hogy ugyan Szarvaskő és a szarvaskői vár a Bükk hegységben van, Döbrönte várát is Szarvaskő várának nevezik. Az idei évben azonban a két település megállapodást kötött, és testvérvárrá nyilvánították őket, ami egyedülálló az országban.

(Képek: Indafotó/Robert Rinyu, Wikipedia/Sudika.)

Ezt is szeretjük