Könnyű túra Pest mellett: kövesd a kék pillangót Fóton, és csodát látsz
A Fóti-Somlyó tanösvényen sok gyönyörű látnivaló vár, és Budapesttől csak 25 kilométerre van.

foti-somlyo
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fóti-Somlyó tanösvény Budapesttől mindössze 25 kilométerre, a Gödöllői-dombságban található. A meseszép útvonalat kevesen ismerik, pedig amellett, hogy élővilága páratlan, és különleges látnivalókkal van tele, jól megközelíthető, és könnyen teljesíthető.

A fóti Somlyó-hegyen végigvezető út tömegközlekedéssel a Budapesttől Veresegyházon át Vácig közlekedő vonattal érhető el a legegyszerűbben, és Fótfürdő megállónál kell leszállni, majd a zöld kereszt jelzést néhány száz méteren követni. A Fáy-présháznál indul a tanösvény kék pillangó jelzése, de egy része a zöld sávon is bejárható.

A Somlyó-hegy látnivalói

A Somlyó-hegy különlegessége, hogy csaknem 1500 lepkefaj él a területén, emiatt pedig 1952 óta természetvédelmi oltalmat élvez, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik. Fokozottan védett lepkefajai közül a legismertebb talán a fóti boglárka, melynek eszmei értéke 100 ezer forint, és sokáig csak a környéken volt megtalálható.

A Fóti-Somlyó tanösvény hossza megközelítőleg 3,5 kilométer, és a szintemelkedés sem jelentős, lévén, hogy a Somlyó csak nevében hegy, valójában az út egy dombot jár körül, mégis több ponton mesés panoráma tárul a kirándulók elé. Az út nagyjából két és fél óra alatt bejárható.

Fóti-Somlyó tanösvény

Az útvonal 11 állomásból áll, melyek tematikusan a környékbeli élővilágot és természeti kincseket mutatják be. Külön állomást kapott a fantasztikus színekben pompázó gyurgyalag, a galagonya, de még egy tölgymatuzsálem is.

Az úthoz egy érdekességekkel teli tájékoztató füzetet is lehet vásárolni a Fáy-présházban vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Park budapesti Zöld Boltjában. A geocaching kedvelői is jó helyen járnak, Fót határában, a tanösvény mellett ugyanis geoláda is van elrejtve. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár a pusztítás ellen minél jobban igyekeznek fellépni a területen, sajnos egyre többen számolnak be arról, hogy a környéken terepjáró autók, terepmotorok, quadok nyomai láthatók, amivel több ritka állatfaj életterét veszélyeztetik, és a védett, gyönyörű növényzetet is károsítják. A környéken virágzó szártalan csüdfű eszmei értéke például 50 ezer forint, mivel a fóti boglárka hernyójának legfontosabb táplálékának számít.

Fót látnivalói

A túra két-három óra alatt kényelmesen bejárható, ezért bőven marad még idő a városnézésre, amit Fóton sem szabad kihagyni. Leghíresebb látnivalója az Ybl Miklós tervei alapján készült Szeplőtelen fogantatás katolikus templom, melyet az ország romantikus építészetének legjelentősebb alkotásai közé sorolnak.

A tanösvény kezdő- és végpontján található Fáy-présházban egykor Vörösmarty Mihály, Kossuth Lajos és Deák Ferenc is tiszteletét tette, jelenleg étterem működik benne. Mellette pedig a Vörösmarty-kunyhó áll, ahol állítólag a költő alkotott is, és itt írta meg a Fóti dal című versét.

Nevezetességei közé tartozik még a Károlyi-kastély, a Fóti- vagy más néven Nagy-tó, valamint a kisalagi részen Németh Kálmán szobrászművész, fóti díszpolgár emlékháza.

(Képek: Országalbum/Nesta, KALLOJAZMIN, Indafotó/Puffancs.)

Ezt is szeretjük