Könnyű túra Pest mellett: kövesd a kék pillangót Fóton, és csodát látsz

A Fóti-Somlyó tanösvényen sok gyönyörű látnivaló vár, és Budapesttől csak 25 kilométerre van.

foti-somlyo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Fóti-Somlyó tanösvény Budapesttől mindössze 25 kilométerre, a Gödöllői-dombságban található. A meseszép útvonalat kevesen ismerik, pedig amellett, hogy élővilága páratlan, és különleges látnivalókkal van tele, jól megközelíthető, és könnyen teljesíthető.

A fóti Somlyó-hegyen végigvezető út tömegközlekedéssel a Budapesttől Veresegyházon át Vácig közlekedő vonattal érhető el a legegyszerűbben, és Fótfürdő megállónál kell leszállni, majd a zöld kereszt jelzést néhány száz méteren követni. A Fáy-présháznál indul a tanösvény kék pillangó jelzése, de egy része a zöld sávon is bejárható.

A Somlyó-hegy látnivalói

A Somlyó-hegy különlegessége, hogy csaknem 1500 lepkefaj él a területén, emiatt pedig 1952 óta természetvédelmi oltalmat élvez, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik. Fokozottan védett lepkefajai közül a legismertebb talán a fóti boglárka, melynek eszmei értéke 100 ezer forint, és sokáig csak a környéken volt megtalálható.

A Fóti-Somlyó tanösvény hossza megközelítőleg 3,5 kilométer, és a szintemelkedés sem jelentős, lévén, hogy a Somlyó csak nevében hegy, valójában az út egy dombot jár körül, mégis több ponton mesés panoráma tárul a kirándulók elé. Az út nagyjából két és fél óra alatt bejárható.

Fóti-Somlyó tanösvény

Az útvonal 11 állomásból áll, melyek tematikusan a környékbeli élővilágot és természeti kincseket mutatják be. Külön állomást kapott a fantasztikus színekben pompázó gyurgyalag, a galagonya, de még egy tölgymatuzsálem is.

Az úthoz egy érdekességekkel teli tájékoztató füzetet is lehet vásárolni a Fáy-présházban vagy a Duna-Ipoly Nemzeti Park budapesti Zöld Boltjában. A geocaching kedvelői is jó helyen járnak, Fót határában, a tanösvény mellett ugyanis geoláda is van elrejtve. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bár a pusztítás ellen minél jobban igyekeznek fellépni a területen, sajnos egyre többen számolnak be arról, hogy a környéken terepjáró autók, terepmotorok, quadok nyomai láthatók, amivel több ritka állatfaj életterét veszélyeztetik, és a védett, gyönyörű növényzetet is károsítják. A környéken virágzó szártalan csüdfű eszmei értéke például 50 ezer forint, mivel a fóti boglárka hernyójának legfontosabb táplálékának számít.

Fót látnivalói

A túra két-három óra alatt kényelmesen bejárható, ezért bőven marad még idő a városnézésre, amit Fóton sem szabad kihagyni. Leghíresebb látnivalója az Ybl Miklós tervei alapján készült Szeplőtelen fogantatás katolikus templom, melyet az ország romantikus építészetének legjelentősebb alkotásai közé sorolnak.

A tanösvény kezdő- és végpontján található Fáy-présházban egykor Vörösmarty Mihály, Kossuth Lajos és Deák Ferenc is tiszteletét tette, jelenleg étterem működik benne. Mellette pedig a Vörösmarty-kunyhó áll, ahol állítólag a költő alkotott is, és itt írta meg a Fóti dal című versét.

Nevezetességei közé tartozik még a Károlyi-kastély, a Fóti- vagy más néven Nagy-tó, valamint a kisalagi részen Németh Kálmán szobrászművész, fóti díszpolgár emlékháza.

(Képek: Országalbum/Nesta, KALLOJAZMIN, Indafotó/Puffancs.)

12 gyönyörű magyar ösvény, amit minden túrázónak végig kellene járnia egyszer - Képeken mutatjuk

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük