Gyönyörű botanikus kert 1 órára a fővárostól: a legpompásabb őszi tájat itt találod

Vácrátót arborétuma ősszel festői szépségű, és csak egy órát kell utazni Budapestről érte.

Vácrátóti botanikus kert
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert az ország legnagyobb füvészkertje. A 27 hektárt magában foglaló területen csaknem 13 ezer növényfajt bemutatnak, és mindössze egyórányi úttal elérhető a fővárosból.

A vácrátóti botanikus kert története az 1800-as évek elejéig nyúlik vissza, a már létező magyarországi angolkertek mintájára telepítették egy kastélyparkban. Bár tervezőjét csak sejteni lehet, a település 19. századi birtokosaihoz, a Géczy családhoz kötik.

Páratlan botanikus kert

A terület a történelem folyamán többször gazdát cserélt, újult, bővült, az angolkert dendrológiai park lett, a területen átfolyó Sződrákosi-patak vizéből pedig tórendszert alakítottak ki hozzá. A Naszály-hegyről kőtömböket hoztak, a patak partján vízimalom épült, és a kert egyre romantikusabb külsőt kapott.

A 20. század elejéig a kastélypark virágzott, a későbbi tulajdonosok kezében viszont az értékes gyűjtemények egy része és a kastély tönkrement, a II. világháború pedig tovább tépázta a gyönyörű helyet. Csak az '50-es években, az MTA Botanikai Kutatóintézetének alapítása után kezdte újra visszanyerni régi fényét.

Egyre gazdagabb világ

Az alapos rekonstrukciót követően új üvegház, sziklakert, szaporító- és orchideaház épült, bár a természeti erőkkel is kellett még küzdelmet folytatni. A bővülés, szépülés állandó volt: a 2000-es években is nyílt új látogatóközpont, a télen is nyitva tartó Berkenyeház.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ország legnagyobb botanikus kertjében a világ minden tájáról találsz szépséget: a több mint háromezer fa és cserje mellett megcsodálhatók 25 magashegység virágai, miközben az üvegházakban trópusi növényvilággal, pálmákkal, pozsgásokkal ismerkedhetsz meg. A Karbonházban pedig egy, a klímaváltozással foglalkozó kiállítást is megtekinthetsz.

Mesés őszi program

A botanikus kert fagazdagsága miatt ősszel különösen szép, az illatos, hulló falevelek és a masszív örökzöldek alatt tetszés szerint többféle hosszúságú tanséta is tehető, így akár egy vasárnap délutánra is kitűnő program a családnak. 

Érdemes figyelni a programlehetőségeket is, október 7-én, vasárnap 10 órától 17 óráig például Földi javak asztalunkon címmel tartanak családi napot és vásárt, ahol a szezonális termények megvásárlása mellett kerti és madarászsétákra, valamint a kreativitás kibontakoztatására is nyílik lehetőség.

Tudnivalók a kertről

A botanikus kertbe a belépő felnőtteknek 1000 forint, diákoknak 6 és 18 év között, valamint nyugdíjasoknak 500 forint, de csoportos kedvezmények, sőt, bérletvásárlási lehetőségek is igénybe vehetők. A pénztárban bankkártyát és SZÉP-kártyát is elfogadnak. 

A kert március 30. és október 31. között 8 órától 18 óráig tart nyitva, utána pedig 16 óráig. Kutyát nem szabad bevinni a területre.

A vácrátóti botanikus kertet legegyszerűbben Újpest-Városkaputól busszal érheted el egy 50 perces úttal vagy átszállással: vonattal a Nyugati pályaudvartól Vácig, majd onnan busszal, ez ugyancsak 50-60 percet vesz igénybe.

(Képek: Indafotó/itakaVorbis, Fortepan/BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA/KLÖSZ GYÖRGY felvétele.)

Az egyik legszebb, leggazdagabb magyar falu, ahol alig 600-an élnek: kastély, arborétum és termálfürdő is van

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük