Európa 15 lélegzetelállító csodája

Az öreg kontinens páratlan kulturális és természeti kincseit legalább egyszer látnod kell életedben. A következőket nem szabad kihagyni!

Dia

La Sagrada Familia, Barcelona, Spanyolország1884 óta tart a Szent Család-templom építése, mely máig nem fejeződött be tervezője váratlan halála miatt. Antonio Gaudi Barcelonában álló főműve katolikus meggyőződésének szürrealista építészeti megnyilvánulása. Gaudit pápai engedéllyel a templom kriptájában temették el.

La Sagrada Familia, Barcelona, Spanyolország

1884 óta tart a Szent Család-templom építése, mely máig nem fejeződött be tervezője váratlan halála miatt. Antonio Gaudi Barcelonában álló főműve katolikus meggyőződésének szürrealista építészeti megnyilvánulása. Gaudit pápai engedéllyel a templom kriptájában temették el.

Dia

Neuschwansteini kastély, NémetországA bajor Alpok sűrű erdei közül emelkednek ki Európa híres mesekastélyának tornyai, melyek megépítése II. Lajosnak, illetve az őt megihlető Wagner-operáknak köszönhető. A kastély belső berendezésében a mór, gótikus és barokk elemek keverednek, de legalább ilyen magával ragadó lenyűgöző, hegyvidéki környezete is.Kapcsolódó cikk:Európa 7 csodája »

Neuschwansteini kastély, Németország

A bajor Alpok sűrű erdei közül emelkednek ki Európa híres mesekastélyának tornyai, melyek megépítése II. Lajosnak, illetve az őt megihlető Wagner-operáknak köszönhető. A kastély belső berendezésében a mór, gótikus és barokk elemek keverednek, de legalább ilyen magával ragadó lenyűgöző, hegyvidéki környezete is.

Kapcsolódó cikk:
Európa 7 csodája »

Dia

Canal Grande, Velence, OlaszországVelence romantikus vízi korzóját a világ egyik legszebb útjának tartják. A város ütőerének számító csatorna mentén pompás, 13-15. századi épületek lábát mossa a víz. A legszebb látnivalók közé tartozik a Ca’d’Oro, vagyis az Aranyház, valamint a Dario család színes, reneszánsz márványpalotája.Kapcsolódó cikk:3 lassan eltűnő, süllyedő város »

Canal Grande, Velence, Olaszország

Velence romantikus vízi korzóját a világ egyik legszebb útjának tartják. A város ütőerének számító csatorna mentén pompás, 13-15. századi épületek lábát mossa a víz. A legszebb látnivalók közé tartozik a Ca’d’Oro, vagyis az Aranyház, valamint a Dario család színes, reneszánsz márványpalotája.

Kapcsolódó cikk:
3 lassan eltűnő, süllyedő város »

Dia

VatikánvárosA Vatikán 1929 óta önálló állam, államfője a pápa, rendjét pedig a Svájci Gárda őrzi. Itt található a világhírű Sixtus-kápolna Michaelangelo freskóival, de a Szent Péter-székesegyház, a Szent Péter tér, a vatikáni múzeumok és a csodálatos vatikáni kertek is kihagyhatatlanok.

Vatikánváros

A Vatikán 1929 óta önálló állam, államfője a pápa, rendjét pedig a Svájci Gárda őrzi. Itt található a világhírű Sixtus-kápolna Michaelangelo freskóival, de a Szent Péter-székesegyház, a Szent Péter tér, a vatikáni múzeumok és a csodálatos vatikáni kertek is kihagyhatatlanok.

Dia

Eiffel-torony, Párizs, FranciaországA Gustav Eiffel francia mérnök által tervezett, 8600 tonnás vastorony több mint száz évvel ezelőtti elkészülte óta Párizs jelképe. Eredetileg az 1889-es párizsi Világkiállításra készült. Négyzetes alapterülete 1,6 hektár, magassága több mint 320 méter, és csúcsáig 1710 lépcsőfok vezet fel.Kapcsolódó cikk:10 mesebeli séta Párizsban »

Eiffel-torony, Párizs, Franciaország

A Gustav Eiffel francia mérnök által tervezett, 8600 tonnás vastorony több mint száz évvel ezelőtti elkészülte óta Párizs jelképe. Eredetileg az 1889-es párizsi Világkiállításra készült. Négyzetes alapterülete 1,6 hektár, magassága több mint 320 méter, és csúcsáig 1710 lépcsőfok vezet fel.

Kapcsolódó cikk:
10 mesebeli séta Párizsban »

Dia

Colosseum, Róma, OlaszországRóma egyik leghíresebb nevezetességének építését Vespasianus császár rendelte el az i.sz. 1. században. Az ókori építmény átmérője ötszáz méter, magassága 48,5 méter, a több emeleten elhelyezkedő ülősoroknak köszönhetően pedig akár 50 ezer ember befogadására is alkalmas volt.

Colosseum, Róma, Olaszország

Róma egyik leghíresebb nevezetességének építését Vespasianus császár rendelte el az i.sz. 1. században. Az ókori építmény átmérője ötszáz méter, magassága 48,5 méter, a több emeleten elhelyezkedő ülősoroknak köszönhetően pedig akár 50 ezer ember befogadására is alkalmas volt.

Dia

Meteorák, GörögországAz égben lebegő Meteora-kolostorok azon különleges csodák közé tartoznak, melyek lélegzetelállító voltukat éppúgy köszönhetik a természet formáinak, mint kulturális örökségüknek. A közel háromszáz méter magas sziklákra épített kolostorokat sziklába vájt lépcsősorokon és szakadékokon átívelő hidakon keresztül lehet megközelíteni.Kapcsolódó cikk:A világ 5 furcsa természeti formája »

Meteorák, Görögország

Az égben lebegő Meteora-kolostorok azon különleges csodák közé tartoznak, melyek lélegzetelállító voltukat éppúgy köszönhetik a természet formáinak, mint kulturális örökségüknek. A közel háromszáz méter magas sziklákra épített kolostorokat sziklába vájt lépcsősorokon és szakadékokon átívelő hidakon keresztül lehet megközelíteni.

Kapcsolódó cikk:
A világ 5 furcsa természeti formája »

Dia

Pisai ferde torony, OlaszországHa a híres torony 1173-ban megkezdett építése során nem bizonyult volna gyenge minőségűnek a talaj, és az alapozás is tökéletes lett volna, Pisába manapság jóval kevesebb turista látogatna el. A megsüllyedt, 56 méter magas torony az elmúlt századok alatt tovább ferdült, 2001-re azonban megállították dőlését. Azóta a látogatók előtt is nyitva áll.

Pisai ferde torony, Olaszország

Ha a híres torony 1173-ban megkezdett építése során nem bizonyult volna gyenge minőségűnek a talaj, és az alapozás is tökéletes lett volna, Pisába manapság jóval kevesebb turista látogatna el. A megsüllyedt, 56 méter magas torony az elmúlt századok alatt tovább ferdült, 2001-re azonban megállították dőlését. Azóta a látogatók előtt is nyitva áll.

Dia

Plitvicei-tavak, Horvátország A Plitvicei-tavak Nemzeti Park 1979 óta a Világörökség részének számít, egyúttal Európa egyik legszebb természeti látványosságának tartják. A park útjait zuhatagok, vízesések és több szinten kialakult tórendszerek szegélyezik. Az azúrkék és smaragdzöld vizek felszíne 215 hektárt tesz ki.Kapcsolódó cikk:Horvátország 3 elképesztő csodája »

Plitvicei-tavak, Horvátország

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park 1979 óta a Világörökség részének számít, egyúttal Európa egyik legszebb természeti látványosságának tartják. A park útjait zuhatagok, vízesések és több szinten kialakult tórendszerek szegélyezik. Az azúrkék és smaragdzöld vizek felszíne 215 hektárt tesz ki.

Kapcsolódó cikk:
Horvátország 3 elképesztő csodája »

Dia

Kreml, Moszkva, OroszországAz orosz cárok híres erődítményének, egyben Moszkva citadellájának vörös téglafalait a 15. században építették meg, maga a város is a Kreml köré épült. Itt koronázták meg többek között Rettegett Ivánt, kinek itt található megmaradt trónja is. A 28 hektár összterületű, számos palotát és egyházi épületet magában foglaló együttes 1990 óta a Világörökség része.

Kreml, Moszkva, Oroszország

Az orosz cárok híres erődítményének, egyben Moszkva citadellájának vörös téglafalait a 15. században építették meg, maga a város is a Kreml köré épült. Itt koronázták meg többek között Rettegett Ivánt, kinek itt található megmaradt trónja is. A 28 hektár összterületű, számos palotát és egyházi épületet magában foglaló együttes 1990 óta a Világörökség része.

Dia

Parthenón, Athén, GörögországAthéné Parthenosz, avagy Szűz Athéné temploma az i.e. 5. századtól uralja az athéni Akropolisz szirtjeit. Az antik művészet legtökéletesebb építményeként számon tartott, dór stílusú csoda romjaiban is lélekemelő.

Parthenón, Athén, Görögország

Athéné Parthenosz, avagy Szűz Athéné temploma az i.e. 5. századtól uralja az athéni Akropolisz szirtjeit. Az antik művészet legtökéletesebb építményeként számon tartott, dór stílusú csoda romjaiban is lélekemelő.

Dia

Stonehenge, Nagy-BritanniaAz i.e. 3100 és 1800 között több szakaszban összeillesztett megalitikus kőtömbök eredeti rendeltetését a mai napig homály fedi. Az azonban bizonyos, hogy a Salisburytől nem messze fekvő függő kövek nyári és téli napfordulóhoz tájolt elrendezése fejlett matematikai és csillagászati ismereteket tükröz.Kapcsolódó cikk:3 titokzatos, misztikus hely »

Stonehenge, Nagy-Britannia

Az i.e. 3100 és 1800 között több szakaszban összeillesztett megalitikus kőtömbök eredeti rendeltetését a mai napig homály fedi. Az azonban bizonyos, hogy a Salisburytől nem messze fekvő függő kövek nyári és téli napfordulóhoz tájolt elrendezése fejlett matematikai és csillagászati ismereteket tükröz.

Kapcsolódó cikk:
3 titokzatos, misztikus hely »

Dia

Kék Mecset, Isztambul, Törökország Isztambul szimbólumát, a Kék Mecsetet I. Ahmed építtette 1609 és 1616 között. Sarkain a megszokott négytől eltérően hat minaret áll, négy pilléren nyugvó kupolája csaknem 24 méter széles. Belül hatalmas csillár és drága szőnyegek díszítik, nevét pedig a falait borító, különleges izniki kék csempékről kapta.Kapcsolódó cikk:3 titokzatos, ember alkotta csoda »

Kék Mecset, Isztambul, Törökország

Isztambul szimbólumát, a Kék Mecsetet I. Ahmed építtette 1609 és 1616 között. Sarkain a megszokott négytől eltérően hat minaret áll, négy pilléren nyugvó kupolája csaknem 24 méter széles. Belül hatalmas csillár és drága szőnyegek díszítik, nevét pedig a falait borító, különleges izniki kék csempékről kapta.

Kapcsolódó cikk:
3 titokzatos, ember alkotta csoda »

Dia

Versailles, FranciaországXIV. Lajos barokk stílusú kastélya, mely számos európai uralkodónak nyújtott mintát, Párizstól mindössze 24 kilométerre fekszik. 1661-ben kezdték meg építését, mely évtizedekig tartott, és annál is több pénzt emésztett fel. Legnevezetesebb része a közepén található tükörterem, de kertjét is a világ legszebbjei között emlegetik.Kapcsolódó cikk:3 kastély, amit látnod kell »

Versailles, Franciaország

XIV. Lajos barokk stílusú kastélya, mely számos európai uralkodónak nyújtott mintát, Párizstól mindössze 24 kilométerre fekszik. 1661-ben kezdték meg építését, mely évtizedekig tartott, és annál is több pénzt emésztett fel. Legnevezetesebb része a közepén található tükörterem, de kertjét is a világ legszebbjei között emlegetik.

Kapcsolódó cikk:
3 kastély, amit látnod kell »

Dia

Elien Donan-kastély, Skócia, Nagy-BritanniaSkócia nyugati részén, a Skye-szigethez vezető út mentén található a varázslatos skót felföld hegyei által körülölelt híres kastély, Elien Donan, melyet sokan a kontinens leginkább regénybe illő úti céljának tartanak. A várszigetet sötét vizű, árkokkal szegélyezett tó veszi körül, mely szintén hozzájárul a különleges atmoszféra megteremtéséhez.

Elien Donan-kastély, Skócia, Nagy-Britannia

Skócia nyugati részén, a Skye-szigethez vezető út mentén található a varázslatos skót felföld hegyei által körülölelt híres kastély, Elien Donan, melyet sokan a kontinens leginkább regénybe illő úti céljának tartanak. A várszigetet sötét vizű, árkokkal szegélyezett tó veszi körül, mely szintén hozzájárul a különleges atmoszféra megteremtéséhez.
Ezt is szeretjük
Fotó: