A világ 5 legbizarrabb természeti formája

Hihetetlen képekkel

Teknőskövek, pöttyös tó, bűnbánó hó - csak néhány azon csodák közül, melyeket a természet alkotott.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a tengerek, a félelmetes partvonalak és a vadregényes hegyvidékek is különleges helyeket rejtenek, van a világon néhány úti cél, mely olyan egyedülálló természeti jelenségeknek és formáknak ad otthont, melyeknek szerte a világból csodájára járnak. Ha szeretnél elámulni és meglepődni Földünk hihetetlen változatosságán, a következő öt helyet meg kell ismerned.

Kliluk
Rio Tinto
Moeraki
Penitentes

A pöttyös tó: Kliluk, Kanada

Ha egyszer eljutsz Kanadába, mindenképp látogass el az ország egyik legkedveltebb turistalátványosságához, a Kliluk-tóhoz, mely különleges formája és látványa mellett a benne található ásványi anyagok magas koncentrációjának köszönhetően gyógyító erejéről is híres.

A legtöbben azonban a tó felszínét jellemző változatos kép miatt látogatnak ide: a Kliluk színe az év során folyamatosan változik, majd nyáron, amikor a nagy melegnek köszönhetően a víz elpárolog a felszínről, az ásványi anyagok pedig kikristályosodnak, fehér, zöld és sárga medencék százai alakulnak ki. Bár a látvány is különleges, már az őslakos indiánok is gyógyászati célokra használták a tavat: fájdalmak, betegségek esetén fürdőt vettek a tó kalciumban, magnézium-szulfátban és szódium-szulfátban gazdag vizében.

Mars-béli folyó: Rio Tinto, Spanyolország

A Spanyolország délnyugati részén található Rio Tinto, vagyis a híres, vöröses árnyalatokban pompázó folyó bányászati kincsekben igen gazdag terület mellett teszi meg útját. Már az őskortól kezdődően élénk bányászati tevékenység jellemezte a tájat: míg régen aranyra és ezüstre leltek itt, addig ma bányái fontos réz-, kén- és vasforrást jelentenek.

Amellett, hogy ennek hatására a Rio Tinto vize igen savas, különleges, vörös színét is a benne nagy mennyiségben előforduló vastól kapja. A szemet gyönyörködtető színeken túl a hely különlegessége, hogy parányi mikrobáinak köszönhetően a kutatók úgy tartják, a helyszínen a Marson lévő körülményekhez hasonló állapotok modellezhetők.

Ezer teknős páncélja: Moeraki, Új-Zéland

Ki ne sétálna szívesen végig egy meseszép tengerparton, melyet ráadásul a világ legkülönlegesebbjei közé tartozó kövek díszítenek? Ha szinte már földöntúli tájakban szeretnél gyönyörködni, ha teheted, látogass el Moeraki teknősköveihez, melyek a Koekohe-tenger partján sorakoznak Új-Zélandon.

Lenyűgöző képek: a világ legszebb panorámái

Nézegess képeket!

Elolvasom

A hatalmas, lekerekített Moeraki-sziklák eredete az őstengerekhez köthető, kialakulásuk folyamata pedig az igazgyöngyökéhez hasonló. A nagyobb példányok akár több tonnát is nyomhatnak, szélességüket tekintve pedig a három méteres darabok sem ritkák.

A sziklák további különlegességét adja a teknősbékapáncélra emlékeztető mintázat, illetve az, hogy belsejükben kihalt hüllők maradványait, tengeri csigákat és teknőscsontvázakat találtak a tudósok.

Az Andok bűnbánó hava: Penitentes, Argentína

A bűnbánó hómező, melyet Darwin jegyzett le először, nevét a csuklyás vezeklőkhöz hasonló formáiról kapta. A hideggel dacoló, kalandvágyó utazó az Andok magasabb - négyezer méter fölötti -, középső területein barangolva gyakran lelhet különböző méretű, a néhány centiméterestől egészen az öt méteres nagyságig terjedő tüskés, hó és jég alkotta képződményekre, melyek szorosan egymás mellett sorakozva, a Nap felé fordulnak.

Bár sokáig úgy tartották, a különleges formákat a szél hatása hozta létre, a megkeményedett hó és jég különleges látványa a napfény formáló tevékenységének, a fagyás és olvadás sajátos dinamikájának köszönhetően alakult ki.

A hit lebegő sziklái: Meteorák, Görögország

Görögország páratlan szépségű, hatalmas, torony és csipke formájú szirtekkel teli sziklarengetege 24 bizánci kolostornak ad otthont, melyek immáron hatszáz éve állnak.

Varázslatos helyek Görögországban

Nézegess képeket!

Elolvasom

A thesszáliai Pindosz-hegység megközelíthetetlen csúcsain elhelyezkedő kolostorok közül ma már csak néhányban laknak, azonban Görögország ezen része még mindig közkedvelt zarándokhely.

A Meteora nevet a különleges, misztikus atmoszférát árasztó hely méretes, akár a 100-150 méteres magasságot is meghaladó szikláiról kapta, melyek égi közelségükből eredően azt az illúziót keltik, hogy valósággal lebegnek a levegőben. Feltehetőleg ezért vélték a helyet az isteni megvilágosodásra alkalmasnak.

OLVASD EL EZT IS!

templom
  • olaszország
  • franciaország

A világ 7 földalatti csodája

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük