3 csodás, elképesztő kastély, amit látnod kell

Lenyűgöző képekkel

Fényűzés, romantika, főúri légkör - ha vonzanak a látványos, történelmi helyek, íme, három, melyet látnod kell.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
Az évszázadok során a világ előkelőségeinek százai versengtek azon, melyikük tud méltóbb és lenyűgözőbb emléket állítani egy-egy korszak és uralkodóház tündöklésének. Bár a leghíresebb kastélyok az idő múlásával számtalan funkciót betöltöttek, a mai napig állnak, felidézve a letűnt korok szellemét, álomszerű, földöntúli képként lebegve az egyszeri utazó szeme előtt. Ha a világ legfényűzőbb épületeit szeretnéd megcsodálni, ejts meg egy utazást a következő három kastély egyikébe. Nem fogsz csalódni.
 
Versailles Tükörterme
Escorial
Az Escorial könyvtára
Hearst-kastély

Nincs hozzá fogható: Versailles, Franciaország

Még csak öt éves volt XIV. Lajos, amikor XIII. Lajos 1643-ban meghalt, és a királyi lakosztályt a Louvre-ban és a Saint-Germain-en-Laye nevű palotában rendezték be. 1660-ban azonban, amikor a király megnősült, Versailles-ba költözött. Az itteni kastély eredetileg vadászház volt, Lajos uralkodásának ötven éve alatt azonban ide került a legjobb francia művészek és építészek legtöbb munkája, olyan egyedülálló épületegyüttessé téve a versailles-i kastélyt, melynek pompájához foghatót azóta sem látott Európa.

Az olasz barokk hatása is érezhető a homlokzatokon, melyek pompás belső tereket és fényűző udvarokat, parkokat választanak el egymástól, létrehozva a stílusoknak azt a finom elegyét, melyet francia klasszicizmusnak nevezünk.

A kastély és parkja Európa-szerte igen erős hatást gyakorolt a 18. századi fejedelmi lakhelyek kialakítására. A forradalmat követően I. Napóleon kisebb kiegészítéseket eszközölt a palotán, mielőtt Lajos Fülöp a francia dicsőség múzeumává alakította azt.

A hatalmas épület végleges formájában több mint hétszáz szobát rejt, teljes alapterülete 51 ezer négyzetméter, és nem kevesebb mint 65 lépcsőház található benne. A lehengerlő hatás érdekében Európa különböző részeiről gyűjtötték össze a legnemesebb anyagokat és a legkiválóbb mesterembereket.

A világ egyik leggyönyörűbb belső tere, Hardouin-Mansart Tükörterme is a kastélyban található. És, bár a kastély maga is lélegzetelállító, nem lehet szó nélkül hagyni egyedülálló parkját sem, melyet az egyszerű szerkezet jellemez, ugyanakkor igen nagyszabású. XIV. Lajost is olyannyira lenyűgözte, hogy még kis útikönyvet is írt hozzá. Marie Antoinette külön kis birtokot hozott létre magának a park végében.

Európa 15 lélegzetelállító csodája

Nézegess képeket!

Elolvasom

Spanyolország gyöngyszeme: Escorial, Spanyolország

Bár évszázadokon keresztül királyi kastélyként használták, az Escorial eredetileg mauzóleum és monostor volt, négyszögletes alaprajza azonban egyéb funkciók betöltésére is alkalmassá tette. Az épületegyüttest II. Fülöp álmodta meg, aki édesapjának, saját magának és utódainak akart monumentális, tiszteletet parancsoló mauzóleumot létrehozni. A legendák szerint az Escorial alaprajzát az a rostély ihlette, melyen Szent Lőrinc mártírrá lett.

Később, bár a királyi család rendszerint Madridban tartózkodott, nyaranta az attól északnyugatra fekvő, hűvösebb Escorialba költözött. A 21 évig tartó építkezés alatt számtalan reneszánsz külső és belső teret hoztak létre, a hatalmas kastélyt pedig függőkertek, széles teraszok, gyümölcsösök és parkok vették körül.

Felépülése után a helyet úgy emlegették, mint a világ nyolcadik csodája, mely még az ókori hét csodán is túltesz. II. Fülöp az épületbelsőnek is igen nagy figyelmet szentelt, mind a plasztikai, mind a festészeti díszítés terén. A falakat díszítő nagyméretű freskókat a kor neves művészei, Luca Cambiaso és Pellegrino Pellegrini, azaz Tibaldi festették. Mára pedig Tintoretto, Rubens és Velasquez munkái is helyet kaptak az Escorial termeiben.

Az extravagancia jegyében: Hearst-kastély, USA

William Randolph Hearst fényűző villája az elvarázsolt hegyen, szó szerint a világ végén található. Míg a 19. és 20. század fordulóján a legtöbb dúsgazdag amerikai inkább a keleti parton pihent szívesen, addig a kor egyik legbefolyásosabb alakjának számító sajtómágnás nyugaton akarta jól érezni magát. Az övé volt minden, ameddig csak a szem ellát a sziklás partvonal mentén húzódó Santa Lucia nevű hegyvonulat egyik csúcsán fekvő birtokáról, 490 méterrel a Csendes-óceán kék tükre felett.

A világ 15 leggyönyörűbb palotája

Nézegess képeket!

Elolvasom

Amikor 1919-ben elkezdték az építkezést, még csak egy földút vezetett az építési területhez, és Monterey-től, illetve San Franciscótól északra még nyoma sem volt a parti útnak.

Ezen az eldugott helyen Hearst rendkívüli otthont teremtett magának, ahol barátokat és ünnepelt sztárokat látott vendégül, közöttük Charlie Chaplint és George Bernard Shaw-t.

Hearst először egy tipikus hegyi házat képzelt el csaknem 110 hektáros birtokára, azonban építészeinek és egyre inkább elkalandozó fantáziájának köszönhetően egy, a spanyol reneszánsz hatásait tükröző fényűző, nagyzoló kastély épült a hegyre, melyet a mai napig az egyetlen valódi romantikus építészeti alkotásnak tartanak Amerikában.

A kastély főépülete 5640 négyzetmétert tesz ki, 130 szobát foglal magába, és különálló villák, teraszok, kertek, teniszpályák, oroszlánoknak és zebráknak otthont adó állatkert, illetve lovaglópályák csatlakoznak hozzá, nem beszélve a 155 négyzetméteres, római szentélyekkel és oszlopsorokkal körbevett, szabadtéri Neptun-medencéről.

1937-re azonban Hearst vagyona megcsappant, ami miatt az épületegyüttest sosem fejezték be. Halálát követően örökösei az extravagáns, jelenkort és múltat egyesítő épületet Kalifornia államnak adományozták, majd 1957-ben megnyílt a látogatók előtt.

Cikkünk a Hetven építészeti csoda szerte a világból című könyv alapján készült.

A Tádzs Mahal, Sydney operaháza, a Golden Gate híd, az Empire State Building vagy épp a London Eye - a világ legnagyszerűbb építményei közé tartoznak, melyek megragadják a képzeletet, ámulatba ejtenek, lenyűgözik az álmodozásra hajlamos utazót épp úgy, mint a technika szerelmeseit. Ha az első rácsodálkozás után többet szeretnél megtudni a világ leghíresebb épületeitől, érdemes kézbe venned ezt a könyvet, melyben tervező építészek, mérnökök, építészettörténészek nemzetközi csoportja ad választ a legfontosabb kérdésekre, és vázolja föl az emberi tehetségnek és teremtőerőnek az építészet terén elért fantasztikus fejlődését, i.e. 500 tájától egészen napjainkig. A könyvben tárgyalt építmények többsége vagy a legmagasabb, vagy a leghosszabb, vagy a legszélesebb a maga nemében, azonban mindegyik több ennél: valódi csoda, melyet egyszerűen látni kell!

Kiadja az Athenaeum Kiadó.
A könyv ára 6990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »

OLVASD EL EZT IS!

stonehenge
  • olaszország
  • franciaország

Európa 7 lenyűgöző csodája

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük